EDP Renewables în 2022: Profitul net  a crescut cu 2%, investițiile s-au dublat

Publicat pe Categorii Flux energetic, Regenerabile, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic EDP Renewables în 2022: Profitul net  a crescut cu 2%, investițiile s-au dublat

EDP Renewables (EDPR), al patrulea mare producător de energie eoliană și solară la nivel global, a încheiat anul 2022 cu o creștere de 2% a profitului său net, până la 671 de milioane de Euro.

EDPR își prezintă rezultatele pe 2022:

  • a înregistrat o creștere cu 10% a producției de energie regenerabilă, iar alături de o strategie de rotație activelor au susținut aceste rezultate financiare, în ciuda costurilor operaționale mai mari, comparativ cu 2021 și având o presiune mai mare asupra costului datoriei, dar și cheltuieli mai mari cu furnizorii și serviciile. Vânzarea a cinci portofolii regenerabile – în Spania, Polonia, Italia, Brazilia și SUA – a generat câștiguri de 424 de milioane de euro.
  • EBITDA a crescut cu 23%, până la 2.157 milioane de euro (+40% excluzând rotațiile de active), cu contribuții importante de pe piața europeană (+51% YoY), Brazilia (+31% YoY) și America de Nord (14% YoY). Veniturile au crescut la 2,4 miliarde de euro (+35% YoY), cu 99,5% din sumă aliniată la taxonomia UE, sistemul european de clasificare a activităților durabile.
  • În 2022, EDPR și-a extins decisiv amprenta globală prin integrarea Sunseap și a activelor sale de pe opt piețe din Asia-Pacific. De asemenea, EDPR și-a sporit prezența în Europa prin achiziționarea companiei de energie solară Kronos și a continuat să dezvolte proiecte cheie în multiplele sale zone geografice.
  • Compania aproape și-a dublat investițiile brute, ajungând la 5,1 miliarde de euro, cu o capacitate suplimentară de 2,1 GW de energie regenerabilă până în 2022 și 4,0 GW aflați în construcție, mai mult decât dublu față de nivelurile de la sfârșitul anului precedent. 
  • Datoria EDP Renewables a crescut la 4,9 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2022, ca urmare a creșterii investițiilor în proiecte regenerabile care vor contribui la accelerarea tranziției energetice în cele patru regiuni în care compania este prezentă – America de Nord, America de Sud, Asia-Pacific și Europa. Cu toate acestea, în comparație cu poziția înregistrată în septembrie 2022, datoria s-a redus cu 0,6 miliarde de euro.

Pentru plata dividendelor din 2022, EDPR anunță că va propune acționarilor săi un program flexibil – Scrip Dividend – care va crește rata de plată a EDPR și va oferi acționarilor o remunerație mai atractivă și mai competitivă. Această propunere va fi discutată și aprobată în următoarea Adunare Generală a Acționarilor.

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume, cu o prezență în 28 de piețe din Europa, America de Nord, America de Sud și Asia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *