Nuclearelectrica revine pe profit: 64,5 milioane lei, la 9 luni. Pierderea înregistrată la 6 luni, recuperată în T3

Publicat pe Categorii Business, Esential
Prima Pagina Actual Esential Nuclearelectrica revine pe profit: 64,5 milioane lei, la 9 luni. Pierderea înregistrată la 6 luni, recuperată în T3

Nuclearelectrica (SNN) a înregistrat pe primele nouă luni ale anului un profit net de 64,5 milioane lei, în scădere cu 51% faţă de perioada similară a anului trecut (131,1 milioane lei). În trimestrul 3, SNN a realizat un profit net de 102,3 milioane lei, după ce în primul semestru, societatea a raportat pierderi de 37,8 milioane lei înregistrate în primul semestru pe fondul extinderii opririi planificate a Unităţii 1 de la Cernavodă.

„În trimestrul III 2016, SNN a recuperat pierderea operaţională înregistrată la 30 iunie 2016 şi a obţinut la 30.09.2016 un profit net de 64.543 mii lei”, se precizează într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Factorii care au contribuit la acest rezultat sunt: prelungirea duratei opririi planificate a reactorului 1 de la Cernavodă, veniturile din vânzări de energie şi evoluţia preţurilor, dar și diferenţele nete de curs valutar.

Veniturile Nuclearelectrica din vânzarea energiei electrice au scăzut cu 5%  în primele nouă luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2015, ), pe fondul extinderii opririi planificate a Unităţii 1, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

un cernav

Societatea Nationala Nuclearelectrica și-a  informat acționarii și investitorii cu privire la publicarea Raportului de activitate pentru perioada de nouă luni încheiată la data de 30 septembrie 2016. “Veniturile din vânzarea energiei electrice au scăzut cu 5%, în principal ca urmare a scăderii cu 4% a cantităţii de energie vândută (aproximativ 336.000 MWh), pe fondul extinderii opririi planificate a Unităţii 1 care a avut loc anul acesta. În 2015, oprirea planificată a Unităţii 2 a avut o durată efectivă de 24,8 zile, în timp ce oprirea planificată a Unităţii 1 din 2016 a avut o durată efectivă de 51 de zile, fapt ce a determinat scăderea cantităţii vândute la 30 iunie 2016 cu 7,09%”, se precizează în comunicat.

Decizia de a efectua aceste lucrări suplimentare a venit ca urmare a unei analize tehnico-economice, care a luat în primul rând în calcul beneficiile pe termen mediu şi lung asociate acestei opriri prelungite, susțin reprezentanții Nuclearelectrica.

“Astfel, conducerea SNN a prioritizat îmbunătăţirea eficienţei ciclului termic al cărei rezultat direct este creşterea producţiei cu circa 1,5-2% faţă de nivelul prognozat în lipsa efectuării acestei lucrări. Decizia de efectuare a opririi prelungite a Unităţii 1 a avut în vedere efecte benefice pe termen mediu printr-o creştere a producţiei care să genereze venituri suplimentare într-un context de piaţă în care nu se întrevăd schimbări majore în sens ascendent al preţului în viitorul apropiat. Efectele privind activitatea operaţională pentru primul semestru al anului 2016 au fost anticipate încă din anul 2015 şi bugetate corespunzător pentru anul 2016 fiind asumat de către Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă un rezultat sub nivelul perioadei comparative, dar cu beneficii pe un orizont mediu şi lung de timp”, se menționează în document.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *