Eficiența energetică, o prioritate pentru viitorul României

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Eficiența energetică, o prioritate pentru viitorul României

România va fi capabilă să-și atingă ținta pentru 2020, de a reduce consumul de energie primară cu 19%, însă nu datorită măsurilor de eficiență energetică, a declarat în cadrul Forumului Român de Eficiență Energetică, Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei. “Ținta o vom atinge, dar nu ca urmare a implementării măsurilor de eficiență energetică, ci ca urmare a închiderii industriei. Ceea ce din perspectiva Comisiei Europene nu este acceptabil, iar dialogul pe care l-am avut cu cei de acolo ne-a arătat de fapt că România trebuie să-și schimbe cumva mentalitatea și trebuie să se poziționeze un pic diferit în ceea ce discută cu Comisia Europeană”.

reef-cp-post-event-1Popescu a mai subliniat faptul că, în perioada următoare, România va avea parte de noi provocări privind domeniul eficienței energetice, Comisia Europeană pregătindu-se să lanseze în dezbatere publică, noua Directivă privind Eficiența Energetică. Ca urmare, planul național de eficiență energetică trebuie revizuit, iar România poate beneficia de un sprijin important din partea reprezentanților Comisiei Europene.

Asociația Română pentru Promovarea Eficienței Energetice, ARPEE și GOVNET Conferences au organizat cea de-a treia ediție a Forumului Român de Eficiență Energetică. Concluzia dezbaterilor a fost că eficiența energetică reprezintă o prioritate pentru viitorul României. Evenimentul a reunit cu acest prilej, reprezentanți ai Ministerului Energiei, Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Euroheat&Power Brussels, marii consumatori de energie, dar și furnizorii de solutii și tehnologie din sectorul energetic. Dezbaterea a scos în evidență atât problemele de sistem privind eficiența energetică din România, provocările și perspectivele europene aferente politicilor de eficiență energetică, precum și a oportunităților de finanțare a acesteia. Legislația și politicile românești legate de Directiva Europeană 27/2012, susținerea eficienței prin transformare digitală, politicile industriale pentru consolidarea eficienței energetice, iluminatul inteligent, precum și pârghiile de analiză pentru atingerea targetului în eficiență energetică, reprezintă alte câteva dintre subiectele abordate în cadrul evenimentului.

Presedintele ARPEE, domnul Gerard Verdebout, a reiterat sprijinul Asociației în vederea elaborării legislației și reglementărilor naționale în domeniul eficienței energetice, dar și în privința promovării celor mai bune măsuri și tehnologii eficiente energetic și ambiental. Acesta a lansat propunerea celor prezenți la eveniment, de a conlucra pe probleme de interes comun, pornind de la cele trei axe strategice de desfășurare a activității ARPEE – politica energetică și strategie, eficiența energetică în sectorul rezidențial, respectiv în sectorul industrial.

Reprezentanții ANRE au adus în discuție, problema sărăciei energetice și a clientului vulnerabil și au prezentat datele unui studiu realizat de către Comisia Europeană, conform căruia, la nivelul UE existau peste 54 milioane de persoane afectate de creșterile prețurilor energiei, venituri reduse și locuințe cu performanțe energetice reduse (date din anul 2012). Toate Statele Membre au implementat o serie de măsuri de eficiență energetică, iar pe baza acestui studiu, 30% din abordarea statelor membre, referitor la consumatorii vulnerabili sau la sărăcia energerică, se concentrează asupra utilizării programelor pentru eficiența energetică.

Reprezentanta Euroheat&Power Bruxelles, Dana Popp, a prezentat perspectivele Uniunii Europene asupra politicilor de eficiență energetică și a oportunităților de finanțare. În cadrul conferinței au fost prezentate câteva studii de caz, dar și tehnologii și soluții de implementare noi, precum proiectul de eficiență energetică la CET Brazi – Veolia Energie Prahova, performanța energetică în explorare și producție – prezentată de OMV Petrom, soluții de cogenerare pentru parcuri industriale și clădiri rezidențiale sau de birouri oferite de SE-GES, SAS a abordat eficienta energetică prin intermediul datelor analitice, Schneider Electric a prezentat soluții de eficiență energetică de la automobilul electric la soluții industriale, Microsoft a abordat eficiența prin transformarea digitală, Smart ID și Panasonic au expus soluții pentru provocările tehnologice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *