ELCEN cere scuze bucureștenilor: Se lucrează pentru livrarea agentului termic în condiții corespunzătoare

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica ELCEN cere scuze bucureștenilor: Se lucrează pentru livrarea agentului termic în condiții corespunzătoare

ELCEN cere scuze locuitorilor bucureșteni racordați la sistemul de încălzire centralizată care se confruntă în acest moment cu probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă caldă și căldură și îi asigură că se fac toate eforturile, astfel încât să se reducă la minimum aceste inconveniente.

“Se lucrează constant și se caută soluțiile cele mai eficiente și mai rapide de a acționa și de a face față unui sistem învechit în care nu s-a investit la timp și care acum suportă consecințele. Parametrii de funcționare se vor îmbunătăți gradual, astfel că în următoarea perioadă se va constata o revenire ce va permite livrarea agentului termic în condiții corespunzătoare”, anunță compania, printr-un comunicat.

E nevoie de modernizare și există bani europeni disponibili pentru acest lucru. Demararea imediată a investițiilor în proiecte de eficientizare energetică va permite o bună funcționare a sistemului, cu randamente ridicate, pierderi reduse la minimum și flexibilitate crescută, susțin reprezentanții ELCEN.

Lipsa investițiilor din ultimii 4 ani are consecințe. Explicațiile prezentate de ELCEN bucureștenilor

Scăderea bruscă a temperaturilor exterioare din ultimele zile a generat presiune suplimentară asupra sistemului de încălzire învechit și degradat care se confruntă deja cu misiunea extrem de dificilă de a face față problemelor tehnice majore determinate de lipsa de investiții în modernizare. Ca urmare a acestor probleme, sistemul nu beneficiază de flexibilitatea necesară care să ii permită adaptarea rapidă la modificări bruște ale condițiilor meteo exterioare.   

Am atras și în alte rânduri atenția asupra faptului că nerealizarea la timp a lucrărilor majore de reparații și modernizare, absolut esențiale, au condus la o degradare constantă a sistemului, și la o creștere explozivă a pierderilor în rețea, cu consecințe negative asupra parametrilor de furnizare a apei calde și căldurii către consumatori.

Anvergura acestei situații grave este dată de evoluția accelerată a pierderilor din rețeaua de termoficare:

•        În 2016, pierderile erau de 800 t/h.

•        În 2019, acestea erau de aprox. 1200 t/h, ceea ce indică o dublare a valorii.

•        În 2020, pierderile înregistrau aprox. 2200 t/h. Acestea s-au dublat într-un singur an și s-au triplat față de 2016.     

Mai mult decât atât, presiunea din conducte a scăzut progresiv în ultimii ani, astfel că  în aceste moment, rețeaua nu are capacitatea tehnică de a prelua presiuni mai mari, întrucât există un risc semnificativ de spargere a conductelor.

Totodată, criza pandemică determinată de propagarea virusului SAR-CoV2 în toate sectoarele de activitate, a fost, de asemenea, un factor ce a contribuit la întârzierea implementării lucrărilor de reparații și modernizare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *