ELCEN, Romgaz și RADET cad la pace pe perioada iernii

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic ELCEN, Romgaz și RADET cad la pace pe perioada iernii

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) a anunțat că a ajuns la un acord cu Romgaz, compania care asigura gazele naturale pentru centralele termice din Capitală, astfel încât furnizarea de gaze să nu fie întreruptă după 15 octombrie, iar bucureștenii să beneficieze de apa caldă și caldură în sezonul de iarnă. Potrivit unui comunicat al ELCEN, cele două companii vor decide modul în care se va realiza reeșalonarea, pe o perioadă de doi ani, a datoriilor acumulate de ELCEN către furnizorul de gaze (362 milioane lei, inclusiv penalități).

reprezentanti ELCEN conferinta

Compania ELCEN a acumulat aceste datorii către furnizorii de gaze, ca urmare a faptului că societatea nu a încasat, în ultimii ani, de la RADET Bucuresti sumele aferente livrării energiei termice, potrivit reprezentanților companiei. Astfel, datoriile totale ale RADET către ELCEN, la data de 31.08.2015, erau în valoare de 3,58 miliarde lei. Mai mult, în ultimele 20 de luni, RADET a acumulat o datorie de 469,1 milioane lei (exclusiv penalități).

Pentru ca bucureștenii sa aibă asigurat agentul termic în sezonul rece, ELCEN propune următoarele soluții:

– Consiliul General al Municipiului București trebuie să rectifice în regim de urgență bugetul PMB, astfel încât să aloce cu titlu de subvenție pentru RADET București încă cel puțin 200 milioane lei, suma ce trebuie platită în acest an, în integralitate, către ELCEN.
– În încercarea de a recupera datoriile existente, ELCEN a instituit popriri pe conturile bancare ale RADET București. În prezent, există două sentințe executorii (259 milioane lei, respectiv 118 milioane lei – suspendată provizoriu în perioada 24.07 – 21.09). ELCEN va continua executarea silită prin poprirea conturilor bancare, având în vedere că instanța a respins cererea de suspendare a popririi, conform sentinței pronunțate în 21.09.2015.
– ELCEN se afla în discutii cu RADET pentru încheierea unui protocol de eșalonare a datoriilor regiei, pe o perioadă de 10 ani, cu condiția ca până la sfârșitul anului 2015, pe lângă factura curentă, RADET să achite 250 milioane lei, suma necesară plății furnizorilor de gaze.
– La ințtiativa ELCEN, sprijinită de Ministerul Energiei prin ministrul Andrei Gerea, societatea se află în faza de finalizare a unui protocol comun cu RADET, pentru organizarea unui comandament de iarnă, care va avea drept rol concentrarea eforturilor ale ambelor companii în scopul eliminării oricăror incidente tehnice, cu ținta finală confortul consumatorilor din București. Cele doua entități vor lucra împreuna, sprijindu-se logistic și tehnic.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.