ELCEN se pregătește să iasă din insolvență, după ce achită și ultimele creanțe

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica ELCEN se pregătește să iasă din insolvență, după ce achită și ultimele creanțe

Electrocentrale București – ELCEN, principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din București și unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică la nivel național, anunță inițierea demersurilor de stingere a tuturor obligațiilor de plată asumate prin planul de reorganizare în vederea închiderii procedurii de reorganizare judiciară și, implicit, a procedurii de insolvență.

Comitetul Creditorilor ELCEN a decis, astăzi – 8 februarie, cu privire la situația financiară a societății, ceea ce implică disponibilitatea ELCEN de a iniția demersurile de ieșire din procedura de insolvență.

Ca urmare a aprobării situației financiare a ELCEN de către Comitetul Creditorilor, se creează contextul pentru distribuirea sumelor restante către creditorii chirografari, ultima categorie de creditori vizați pentru plata creanțelor în conformitate cu planul de reorganizare modificat al ELCEN. Imediat după plata creanțelor, ELCEN va face demersurile legale la Tribunalul București pentru ieșirea din procedura de insolvență și reintegrarea companiei în circuitul economic, se precizează în comunicatul transmis de companie.

ELCEN a reușit să-și redreseze activitatea ca urmare a disponibilității și eforturilor reprezentanților societății, aflată în dificultate financiară, de a găsi soluții viabile pentru a depăși această situație. Deși, din punct de vedere statistic, numărul societăților redresate și reintegrate în circuitul economic este mic raportat la numărul societăților radiate, atât structurile de decizie din cadrul ELCEN, cât și angajații s-au dedicat acestui demers, rezultând cele mai bune și aplicate idei pentru redresarea societății, se subliniază în comunicat.

Ieșirea din dificultate financiară a ELCEN face posibilă accesarea fondurilor externe nerambursabile de la Uniunea Europeană sau a creditelor bancare pentru modernizarea centralelor termoelectrice pe care le deține, în conformitate cu normele europene și naționale privind protecția mediului.

Realizarea investițiilor creează contextul favorabil pentru respectarea criteriilor de eficiență energetică, asigurarea continuității furnizării agentului termic necesar pentru distribuția apei calde și a căldurii către locuitorii capitalei racordați la sistemul centralizat de încălzire și asigurarea energiei electrice esențiale pentru București și sistemul energetic național.

Deși ELCEN a făcut toate eforturile pentru ieșirea din insolvență cu scopul de a-și consolida rolul economic și social vital pe care îl deține, atât pentru securitatea energetică la nivel național, cât și pentru sistemul de termoficare al capitalei, este în continuare nevoie de o colaborare eficientă între toți participanții la sistemul centralizat de încălzire al capitalei (Guvern, Primăria Municipiului București, Elcen-Termoenergetica), astfel încât să se identifice cele mai bune soluții pentru menținerea contextului favorabil creat prin această ieșire din insolvență, precizează reprezentanții societății.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.