Electrica, furnizorul Oltchim până în 2012, în investigația CE privind ajutoarele de stat

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Electrica, furnizorul Oltchim până în 2012, în investigația CE privind ajutoarele de stat

Societatea Energetică Electrica informează acționarii cu privire la implicarea într-o investigație a Comisiei Europene privind un potențial ajutor de stat în favoarea Oltchim. Grupul Electrica a fost furnizorul Oltchim până în august 2012 – momentul încetării raporturilor contractuale. În ianuarie 2013, Oltchim a intrat în insolvență, iar în martie 2015 Adunarea Creditorilor a aprobat planul de reorganizare a societății petrochimice elaborat de administratorul judiciar.

electricaSocietatea Energetică Electrica a transmis Ministerului Economiei și Ministerului Energiei un punct de vedere referitor la relația contractuală a acesteia cu Oltchim cu referire la elementele pe care CE le ia în considerare pentru a analiza existența unui potential ajutor de stat, solicitat în acest sens de Comisie prin Consiliul Concurenței, se precizează în comunicatul companiei Electrica, care se prezintă din această lună sub denumirea de Societatea Energetică Electrica.

Comisia Europeană (CE) investighează ajutoarele de stat de la Oltchim. Luna trecută, CE a anunțat că a deschis o analiză aprofundată pentru a verifica dacă anularea de către statul român a datoriilor Oltchim și continuarea aprovizionării societății de către întreprinderi de stat, în pofida detriorării situației financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutorul de stat.

CE va investighează, printre altele, anulările de datorii de către întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar. Conform normelor UE, intervențiile publice în activitatea societăților sunt considerate a nu constitui ajutor de stat atunci când un opeartor privat ar fi acționat în același mod.

Totodată, Comisia evaluează dacă acesta a fost cazul pentru creditorii publici și furnizorii Oltchim sau, dacă, dimpotrivă, măsurile publice au oferit Oltchim un avantaj economic față de concurenții săi și constituie ajutoare de stat.

Oltchim este una dintre cele mai mari societăți petrochimice din România și din sud-estul Europei. Statul român deține un pachet de control de 54,8% în cadrul societății. Întrucât Oltchim este o societate aflată în dificultate financiară, singura categorie de ajutoare permisă ar fi reprezentată de ajutoarele pentru salvare și restructurare. Un astfel de ajutor poate fi considerat compatibil, în conformitate cu criteriile stabilite în Orientările Comisiei din 2014 privind ajutoarele pentru salvare și restructurare, în cazul în care societatea are un plan de restructurare viabil, aprobat de către Comisie, care asigură restabilirea viabilității sale pe termen lung, și aceasta contribuie la costurile de restructurare.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *