Electrica investește în Stația Electrică Filaret, prima uzină electrică a Capitalei. A organizat evenimentul de celebrare a 10 ani de la listarea pe bursă a companiei în incinta stației.
Prezent la ceremonie, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a felicitat echipa Electrica pentru alegerea acestei locaţii. Este istoria Sistemului Energetic Naţional aici. Este în conexiune cu Muzeul Naţional Tehnic Dimitrie Leonida, a spus Burduja, subliniind faptul că România are potenţial de a deveni un hub pentru start-up-uri, “o fabrică de unicorni”.

“Ne dorim să facem acea Fabrică de Unicorni pe care am văzut-o la Lisabona aici, la Stația Electrică Filaret, şi îmi pare bine că Ramona Moldovan, colega mea, secretar general adjunct, a preluat iniţiativa acestui proiect. Sunt convins că îl vom duce la bun sfârşit. Ne dorim ca aceste două obiective – muzeul şi uzina – să fie tratate într-un mod integrat şi să avem aici, într-adevăr, un hub pentru start-up-uri, o fabrică de unicorni. România are şi energie, are şi minţi luminate în digitalizare”, a afirmat Sebastian Burduja.
Uzina Electrică Filaret de pe strada Candiano Popescu a fost prima uzină electrică a Capitalei, o clădire construită în 1907-1908 de Societatea de Gaz și Electricitate în colaborare cu Societe du Gaz pour L’Etrangère. A funcționat până în anii 70, în ultimii ani devenind proprietatea societății Electrica, care a decis să valorifice această clădire foarte valoroasă din patrimoniul industrial al vechiului București.

Peste drum de stație este Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida, care este acum extins în incinta clădirii Stației Electrice Filaret.
Cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de la llistarea la bursă a Electrica, în incinta Stației, care a fost renovată și pregătită pentru eveniment, a fost adus unul dintre motoarele inițiale Carels Frères, care se păstrează încă la Muzeul Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida. La muzeu, puteți descoperi și o machetă a Uzinei electrice Filaret, cu toate cele trei corpuri și turnul de răcire.