Electrica, profit în scădere cu 97% în S1. Rezultatele grupului, marcate de efectele dezechilibrelor majore din piața de energie

Publicat pe Categorii Esential
Prima Pagina Actual Esential Electrica, profit în scădere cu 97% în S1. Rezultatele grupului, marcate de efectele dezechilibrelor majore din piața de energie

Cătălin Stancu, Director General Electrica: A devenit stringentă nevoia de a îmbunătăți funcționarea cadrului de desfășurare existent al pieței de energie

Date Electrica: În perioada ianuarie-martie 2017 a fost înregistrată o creștere substanțială a prețului de achiziție a energiei, respectiv cu 78% pe Piața Zilei Următoare și cu aproximativ 38% pe Piața de Echilibrare, față de perioada similară a anului precedent

Creșterea majoră a  prețului energiei electrice pe PZU a afectat rezultatele Electrica pe primul semestru al anului în curs.  Societatea Energetică Electrica a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net consolidat de 8,167 milioane lei, în scădere cu 97,6% față de cel din perioada similară din 2016, conform unui comunicat al companiei.

Evoluția din primul semestru este influențată de creșterea accelerată a prețului mediu de achiziție a electricității, de peste 20% pentru filiala de furnizare (în condițiile presiunii crescânde asupra prețurilor din piața concurențială, conducând la marje reduse de profit), susțin reprezentanții Electrica.

„Rezultatele financiare pentru primul semestru al acestui an sunt marcate, după cum anticipasem, de efectele dezechilibrelor majore din piața de energie, ca o consecință a rezultatelor înregistrate în trimestrul întâi. Până la acest moment, o parte din impact a fost atenuat. Echipa de management depune în continuare eforturi susținute în acest sens, continuând, în ritm accelerat, programele de reducere a costurilor, optimizarea proceselor și a structurilor administrative, programele de plecări voluntare și revizuirea portofoliului de clienți (cu aplicarea programelor de stopare a pierderilor), în baza unei strategii revizuite în condițiile actuale ale pieței. Continuăm să ne asumăm responsabilitatea față de toți clienții și acționarii noștri și considerăm că am luat măsurile necesare pentru limitarea impactului asupra acestora. Însă apreciem că a devenit stringentă nevoia de a îmbunătăți funcționarea cadrului de desfășurare existent al pieței de energie, pentru prevenirea unor eventuale situații similare”, a declarat Cătălin Stancu, director general Electrica.

Profitul operațional al grupului a fost de17,7 milioane lei, ceea ce reprezintă, după excluderea efectului venitului excepțional obținut din deconsolidarea companiei Servicii Energetice Moldova, în sumă de 74 milioane lei, înregistrată în primul semestru din 2016, o scădere cu 308,7 milioane lei, față de aceeași perioadă a anului precedent.

„Această scădere a fost generată de condițiile semnificativ adverse din primul trimestru și de o îmbunătățire foarte lentă a acestora în trimestrul al doilea al anului 2017. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2017 a fost înregistrată o creștere substanțială a prețului de achiziție a energiei, respectiv cu 78% pe Piața Zilei Următoare și cu aproximativ 38% pe Piața de Echilibrare, față de perioada similară a anului precedent. În perioada aprilie-iunie 2017, prețul mediu de achiziție a energiei s-a menținut la un nivel cu aproximativ 30% mai mare, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent”, se precizează în comunicat.

Cheltuielile excepționale (nerecurente), aferente unor litigii din perioadele precedente, au avut un impact negativ adițional asupra rezultatelor, în valoare de 38 milioane lei,se menționează în comunicat. Veniturile operaționale totale ale Grupului Electrica, în semestrul I 2017, în sumă de peste 2,765 miliarde lei, au scăzut cu 78 milioane lei, comparativ cu primul semestru al anului 2016. Această diferență a fost determinată, în principal, de plusul înregistrat în S1 2016 din restructurarea segmentelor de business neprofitabile (74 milioane lei), potrivit reprezentanților Electrica. Pe segmentul de furnizare, veniturile nete au scăzut cu 3,3%. În ceea ce privește segmentul de distribuție, veniturile s-au mărit cu 4%, ca rezultat al creșterii tot de 4% a cantităților distribuite, atenuând efectul negativ al scăderii tarifelor de distribuție.

În perioada ianuarie-iunie 2017, Grupul Electrica a distribuit o cantitate de energie electrică de aproximativ 9 TWh (în creștere cu 4% față de S1 2016) către un număr de aproximativ 3,69 milioane de utilizatori.

Electrica Furnizare este lider pe piața reglementată, cu o cotă de 39,62%, în timp ce pe piața concurențială deține o cotă de 12,77% în 2017, conform raportului ANRE din martie 2017.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *