Electrica raportează o creștere a profitului cu 110 mil. lei în T1, urmare a  normalizării situației din piața de energie și regândirii modelului de afaceri

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Electrica raportează o creștere a profitului cu 110 mil. lei în T1, urmare a  normalizării situației din piața de energie și regândirii modelului de afaceri

Cătălin Stancu, Director General Electrica: “În 2018 intenționăm să investim aproximativ 900 milioane lei doar în infrastructura de distribuție. În acest sens, este esențial să existe un cadru de reglementare care să stimuleze în continuare investițiile, atât de necesare sistemului energetic românesc. În același timp, identificarea unui echilibru între suportabilitatea prețurilor la energie și asigurarea securității furnizării cu energie reprezintă o provocare ce trebuie analizată cu prioritate”

Grupul Electrica comunică că a obținut, în primul trimestru al anului 2018, un profit net consolidat neauditat de 59 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 110 milioane lei față de T1 2017.

EBITDA a crescut cu 141 milioane RON față de aceeași perioadă a anului trecut, în principal ca efect net al creșterii veniturilor totale din exploatare și evoluției costurilor energiei electrice (o creștere netă de 155 milioane RON) și        scăderii cu 7 milioane RON, sau 5%, la 142 milioane RON, a cheltuielilor cu salariile și beneficiile angajaților, ca urmare a măsurilor de optimizare a activității adoptate de către Grup.

Profitul operațional (EBIT) al Grupului a crescut cu 127 milioane RON, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, evoluția EBITDA fiind influențată de creșterea amortizării și a deprecierii cu 13 mil. RON, sau 13,2%, în principal ca rezultat al creșterii valorii investițiilor puse în funcțiune, însă și ca rezultat al reevaluării activelor realizată la 31 decembrie 2017, se precizează în comunicatul Electrica.

Veniturile operaționale totale ale Grupului Electrica, în T1 2018, s-au ridicat la valoarea de 1.389 milioane lei, ceea ce reprezintă o scădere de 54 milioane lei față de T1 2017. Pe segmentul de distribuție, veniturile au crescut cu 5,8%, ca urmare a creșterii veniturilor din construcția rețelei, creștere ce balansează efectul produs de scăderea cantității distribuite cu 2,5%, precum și ușoara scădere a tarifelor medii, pentru operatorii de distribuție. În ceea ce privește segmentul de furnizare, veniturile nete s-au diminuat cu 13,8%, ca rezultat al următorilor factori: scăderea cantității furnizate cu 6,9% (la nivel național, consumul de electricitate a scăzut cu 9,2% comparativ cu aceeași perioadă din 2017), creșterea cu 13% a prețurilor de furnizare a energiei, precum și ca urmare a implementării, începând cu 1 ianuarie 2018, a unui nou standard internațional de raportare financiară, IFRS 15, conducând la eliminarea a 31 mil. RON din veniturile aferente T1 2018 (precum și din costul de achiziție a energiei), fără ca marja să fie afectată. Marja din energie s-a îmbunătățit semnificativ, dată fiind corelarea prețurilor de vânzare cu prețurile de achiziție, care au urmat evoluția pieței, împreună cu implementarea politicilor de risc, precum și orientarea spre un echilibru între rentabilitate și cota de piață.

Costurile consolidate pentru achiziția energiei electrice au scăzut cu 22%, la 742 milioane lei în T1 2018, ca urmare a stabilizării prețurilor pe piața de energie, comparativ cu anul precedent, când s-au atins valori maxime istorice.

Alte rezultate ale Grupului Electrica:

  • În T1 2018, a distribuit aproximativ 4,5 TWh (în scădere cu 2,5% față de T1 2017) către un număr de aproximativ 3,7 milioane de utilizatori;
  • Operatorii de distribuție din cadrul Grupului au distribuit aproximativ 40% din energia electrică totală distribuită la nivel național;
  • Electrica Furnizare are o cotă de piață de 19,06%. Este lider pe piața reglementată, cu o cotă de 40,79%, iar pe piața concurențială Electrica Furnizare are o cotă de 11,58% (conform raportului ANRE din decembrie 2017).

Cătălin Stancu, Director General Electrica, a declarat: „Rezultatele obținute în primul trimestru din 2018 sunt în linie cu așteptările. Experiența anului 2017,unul atipic pentru piața de energie, și măsurile pe care le-am adoptat, inclusiv regândirea modelului de afaceri, au început să dea rezultate. Mă bucur să pot spune că deciziile strategice au fost eficiente și că redresarea graduală care se preconiza la începutul anului este din ce în ce mai vizibilă. Desigur, normalizarea situației din piața de energie în trimestrul I din 2018 a contribuit la rezultatele pozitive ale Grupului, comparativ cu aceeași perioadă din 2017. Realizarea investițiilor record la nivelul Electrica contribuie la sustenabilitatea pe termen lung a rezultatelor Grupului. Un nivel de investiții durabil și consecvent creează fundamentul îmbunătățirii performanței rețelei de distribuție, reducerea pierderilor tehnologice, eficientizarea activităților operaționale, în beneficiul consumatorilor finali. La acest capitol, subliniem faptul că în 2018 intenționăm să investim aproximativ 900 milioane lei doar în infrastructura de distribuție. În acest sens, este esențial să existe un cadru de reglementare care să stimuleze în continuare investițiile, atât de necesare sistemului energetic românesc. În același timp, identificarea unui echilibru între suportabilitatea prețurilor la energie și asigurarea securității furnizării cu energie reprezintă o provocare ce trebuie analizată cu prioritate”.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *