Electrica scapă de emoții. Fuziunea distribuțiilor va aduce beneficii, nu și pierderi. ANRE a corectat metodologia privind tarifele de distribuție. Un nou proiect de ordin, în a treia fază de consultare publică

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Electrica scapă de emoții. Fuziunea distribuțiilor va aduce beneficii, nu și pierderi. ANRE a corectat metodologia privind tarifele de distribuție. Un nou proiect de ordin, în a treia fază de consultare publică

ANRE corectează o reglementare, în procesul de consultare publică, care ar fi putut aduce pierderi mari pentru grupul Electrica urmare a fuziunii companiilor de distribuție.

Potrivit unui proiect de ordin ANRE, încasările din tariful de distribuție al companiei vor fi reduse drastic și, în loc să aibă beneficii din fuziune, Electrica urma să înregistreze cheltuieli suplimentare mari, a sesizat mai întâi e-nergia.ro, avansând o pierdere de circa 622 de milioane de lei, în perioada 2021-2023 pentru grup.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a decis să modifice, pentru a treia oară, proiectul de ordin pentru modificarea şi completarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, aprobate prin Ordinul președintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 169/2018. S-au avut în vedere propunerile și observațiile primite din partea operatorilor economici, susține Autoritatea. Un nou proiect, în faza a III-a, este supus consultării publice.

Astfel, ANRE a adus completări la metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice referitoare la fuziunea mai multor operatori de distribuție – cazul Electrica.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordin, “au fost reformulate prevederile referitoare la situația reorganizării prin fuziune în timpul unei perioade de reglementare astfel încât să se asigure că niciun consumator nu va plăti un tarif de distribuție mai mare față de situația în care fuziunea nu ar avea loc. De asemenea s-a urmărit asigurarea unui cash flow operatorului rezultant în urma fuziunii care să-i permită desfășurarea activităților necesare prestării serviciului de distributie precum și îndeplinirii programelor de investiții asumate la începutul perioadei de reglementare”.

Pentru a asigura protejarea consumatorului final au fost introduse prevederi cu privire la împărțirea în mod egal a beneficiilor directe ca efect al fuziunii între operator și utilizatorii de rețea. De asemenea, au fost introduse prevederi cu privire la corectarea venitului reglementat în urma unei decizii a Consiliului Concurenței rămase definitive.

În documentul menționat se precizează că au mai fost introduse prevederi cu privire la nerecunoașterea în tarif a oricăror cheltuieli generate de fuziune.

Anterior, potrivit prevederilor proiectului de ordin al ANRE privind modificarea și completarea metodologiei de stabilire a tarifelor de distribuție, încasările Electrica din serviciul de distribuție, în cazul fuziunii, erau reduse substanțial. “În situaţia fuziunii mai multor operatori de distribuţie după începerea unei perioade de reglementare, tarifele de distribuţie se vor calcula distinct pentru zonele de reţea aferente operatorilor existenţi la începutul perioadei de reglementare, pe baza costurilor şi veniturilor prognozate aprobate la începutul acesteia. În situaţia prevăzută la alin. (2), tarifele specifice aprobate pentru fiecare nivel de tensiune pentru operatorul de distribuţie rezultat ca urmare a fuziunii, sunt egale cu valoarea minimǎ dintre tarifele de distribuţie specifice, calculate conform prevederilor alin. (2)”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *