Electrica: Strategia pentru următorii 5 ani, finalizată la jumătatea anului

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Electrica: Strategia pentru următorii 5 ani, finalizată la jumătatea anului
  • Pierderi de peste 250 milioane lei la Electrica, cu potențial de recuperare

OUG 114/2018 și reglementările ANRE provoacă pierderi de peste 250 milioane lei Electrica. “Nu este o perioadă ușoară. Cadrul de reglementare s-a schimbat fundamental anul trecut”, a precizat Corina Popescu, Director General, anunțând că Grupul va  finaliza strategia pentru următorii 5 ani la jumătatea anului în curs. Este foarte greu să te repoziționezi, când ai o schimbare majoră de paradigmă, a afirmat Popescu.

Electrica înregistrează pierderi de circa 109 milioane de lei din costul cu energia electrică achiziţionată în perioada 1 iulie 2018-1 martie 2019, a precizat Mihai Darie, Director Financiar. Conform OUG 114, aceste costuri vor fi recunoscute de ANRE până în 2022, urmând să fie transferate în tarife. Corina Popescu, despre mecanismul introdus prin OUG 114: “Este un mecanism de echilibrare a pieţei. Nu este normal să operăm în pierdere din reglementare”.

Pe zona de distribuție, Electrica înregistrează pierderi de 100 de milioane de lei ca urmare a deciziei ANRE de reducere a ratei reglementate de rentabilitate la 5,66%. În plus, ANRE nu recunoaște cheltuieli operaţionale realizate de companie de 48 de milioane de lei.

Contribuția bănească de 2% pe cifra de afaceri, prevăzută în OUG 114, la distribuție, este inclusă în noile tarife de distribuție. La furnizare, aceasta se aplică doar pentru marja de furnizare, cost recunoscut pentru consumatorul final.

Prin intermediul asociațiilor de profil, Electrica a transmis către autorități propuneri de modificare a OUG 114. „Ne dorim să se recunoască costurile de achiziție a energiei electrice pentru consumul propriu tehnologic, să se revizuiască rata de rentabilitate reglementată, pentru că investițiile pot fi un motor al acestui sector, să se facă analiza pe niveluri de consumatori și să fie protejați acei consumatori vulnerabili”, a afirmat Corina Popescu.

Electrica vrea contoare inteligente pentru 15% dintre clienţi, în următorii cinci ani

Electrica a propus ANRE un plan de implementare a contoarelor inteligente pentru 15% dintre cei 3,7 milioane de utilizatori ai reţelei sale de distribuţie, în următorii cinci ani, a declarat Livioara Sujdea, director executiv de distribuţie din cadrul grupului. Potrivit acesteia, Electrica a desfăşurat proiecte-pilot în anii anteriori şi a instalat până acum contoare inteligente la 3% dintre utilizatorii săi. Investiţiile în contoarele inteligente se vor recunoaşte integral în tarifele de distribuţie suportate de consumatori.

În anul 2018, Electrica SA a obţinut un profit net individual de 298 milioane de lei, în creştere cu 15,4% faţă de nivelul anului 2017, în baza situaţiilor financiare individuale auditate. La nivel consolidat, profitul net al Grupului Electrica, în anul 2018, este de 230 milioane de lei, în creştere cu 34,3% faţă de 2017.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *