Elena RATCU, VLER:Tinerii energeticieni vor să rămână să facă performanță în România, însă au nevoie de recunoaștere, susținere și promovare

Publicat pe Categorii Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Elena RATCU, VLER:Tinerii energeticieni vor să rămână să facă performanță în România, însă au nevoie de recunoaștere, susținere și promovare

• Cei mai buni 62 tineri energeticieni ai României, reuniți în VLER, își exprimă disponibilitatea să se implice activ la realizarea noii Strategii Energetice Naționale pe termen lung
• Workshop „Viziunea VLER privind Strategia energetică a României”, pe 20 august 2015

vler
‘Tinerii energeticieni vor să rămână în România, deși mulți dintre ei colaborează pe diverse proiecte cu specialiști din străinătate. Dacă însă nu li se vor recunoaște realizările aici în țară, dacă țara nu va investi în ei și dacă nu va promova ideile lor, tare mă tem că în curând unii dintre ei vor pleca în alte țări unde vor putea cu adevarat face performanță. De suferit va avea însa numai economia și energetica romanească și ar fi mare păcat. Asta a trebui să înțeleagă guvernanții noștri !‘, este mesajul transmis de dna Elena Ratcu, Managerul Programului Viitorii Lideri Energeticieni ai României -VLER ,care reunește 62 dintre cei mai buni tineri energeticieni ai României. Aceștia provin din 28 de companii și firme private și de stat, din institute de cercetare-dezvoltare și de la Universitatile tehnice din București și din țară, selectați pe criterii riguroase în VLER. Elena Ratcu crede în viitorul energeticii românești cu astfel de specialiști, dornici să se implice activ la realizarea noii Strategii Energetice Naționale pe termen lung.

INTERVIU cu dna Elena RATCU, Managerul Programului Viitorii Lideri Energeticieni ai României (VLER) și consilier CNR-CME
ella ratcu
– Dna Ratcu, sunteți coordonatorul unei valoroase echipe de tineri energeticieni din România. Vă rog să prezentați Programul VLER …

– În primul rând vreau să vă multumesc foarte mult pentru că doriți să aflați amănunte despre programul VLER. Mă bucură ori de câte ori mass media se interesează de tinerii valoroși din țara noastră. Aliniindu-se programului internațional Future Energy Leaders (FEL), inițiat de Consiliul Mondial al Energiei și conștient că tinerii de astăzi reprezintă liderii energeticieni de mâine, Comitetul National Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) a iniţiat şi coordonează Programul Viitorii Lideri Energeticieni din România (VLER), asigurând întregul său suport tinerei generaţii de specialişti din domeniul energie pentru ca aceștia să poată beneficia de oportunităţile care se deschid în faţa lor, oferindu-le posibilitatea de a-și dezvolta capabilitățile, de a-și face cunoscute realizările, de a participa la procesul decizional privind subiecte de actualitate în domeniu și de a interacționa cu tinerii din comunitatea energetică mondială

– Cine sunt viitorii energeticieni ai României, membri în echipa VLER? De unde vin – sunt studenți, lucrează în companii? Au fost coptați de guvernanți în echipele lor sau măcar a existat interes din partea acestora în acest sens?

– Tinerii VLER reprezintă comunitatea celor mai buni tineri energeticieni, selectați de CNR-CME din diverse sectoare de activitate din țară: industrie, mediul academic, societatea civilă, antreprenoriat, care și-au asumat angajamentul de a participa la creionarea viitorului energetic național și global. Ei provin din 28 de companii și firme private și de stat, din institute de cercetare-dezvoltare și de la Universitatile tehnice din București și din țară.

Din păcate, cu exceptia Academiei Române, ei nu au fost încă cooptați de guvernanți în echipele lor, deși noi încercăm să le promovăm realizările prin toate mijloacele și canalele posibile. Cu toate acestea, VLER a devenit deja o voce puternică în peisajul energetic românesc și, cu siguranță, într-un viitor nu prea îndepărtat, vocea lor va ajunge și la guvernanții noștri și va fi luată în seamă.

– Câți membri sunt acum în echipă?

– Echipa VLER cuprinde acum 62 din cei mai buni tineri energeticieni, cu vârste cuprinse între 23-35 de ani, selectați pe baza unor criterii riguroase.

Care este obiectivul principal al Programului VLER și ce vizează acesta?

– Obiectivul VLER este identificarea și încurajarea unei rețele nationale de viitori lideri energeticieni, care să reprezinte viitorul real al unui leadership energetic. Scopul Programului este perfecționarea experiențelor, cunoștințelor, ideilor și potențialului inovativ al tinerei generații de specialiști, capabile să genereze soluții novatoare pentru energia de maine. Tinerii VLER sunt deja implicați de CNR-CME în procesul decizional pe subiectele “fierbinți” în domeniu și sunt sprijiniți să interacționeze cu tinerii din comunitatea energetică națională și mondială pentru creionarea de solutii pentru un viitor energetic sustenabil. Știu, ultimele cuvinte sună cumva a slogan, însă asta este realitatea, iar viitorul energetic sustenabil trebuie să fie preocuparea permanenă a tuturor decidenților economici și politici și ar trebui să le provoace chiar insomnii …

Guvernanții noștri sunt receptivi la propunerile tinerilor energeticieni?

– Ar trebui să fie receptivi, dar se pare că problemele pe care guvernanții noștri le au în prezent de rezolvat nu le prea lasă timp să promoveze tinerii cu adevărat profesioniști. Este mare păcat, pentru că tinerii noștri energeticieni au multe de spus. Sunt inteligenți, creativi, lucrează la proiecte îndrăznețe, au deja invenții interesante, tehnologiile noi le sunt foarte la îndemână și, în plus, au curajul vârstei care le permite să-și spună și să-și susțină deschis opiniile, chiar în fața specialiștilor cu notorietate din energetica românească.

Sunt câteva întrebări la care nu numai guvernanții ar trebui să se gândească la modul foarte serios, ci întreaga societate românească și aș enumera doar câteva dintre ele : De ce și pentru cine trăim? Cum va face sectorul energiei față provocărilor cu care se va confrunta planeta și energiilor într-o lume în schimbare? Cum implicăm tinerii energeticieni în procesul de schimbare a paradigmei energetice? Ce așteptări avem de la tineri? Ce răspuns avem la întrebarile lor?

Eu sunt însă optimistă și sunt convinsă că aceste întrebări nu vor rămâne numai retorice. Oricum eu și întreaga echipă VLER vom întreprinde tot ce este posibil pentru a da răspunsuri concrete acestor întrebări pertinente și pentru a face ca vocea generației VLER să fie din ce în ce mai putrnică în energetica românească.

Spuneți-mi despre realizările VLER…și dezamăgiri…

– Pentru a răspunde acestei solicitări, aș face o mică analiza SWOT a Programului VLER, așa cum s-a dezvoltat el până acum. La puncte tari aș trece faptul că apartenența membrilor VLER acoperă toate domeniile energetice. De asemenea, VLER are o structură organizatorică bine definită: obiective, plan anual de activități , ROF, Cod de etică, Grupe de Lucru pe domenii, pagina LinkedIn, legitimații VLER. Până acum am organizat un un workshop național și unul international, la FOREN 2014, unde am avut și un apreciat Stand VLER în cadrul Expoziției internaționale organizate cu acest prilej.

Trei tineri VLER au participat la Congresul Mondial al Energiei de la Daegu (2013), în urma unei riguroase selecții internaționale realizate de către Consilul Mondial al Energiei.De asemenea, avem doi tineri VLER nominalizați în cadrul „Programului FEL 100”, realizat de Consiliul Mondial al Energieri din care fac parte cei mai buni 100 de tineri din toată lumea. Pentru promovarea tinerilor energeticieni, noi am fost inițiatorii secțiunii “Tânărul profesionist in energie” la Gala Energy Oscars 2014, organizată de energynomics.ro, care s-a bucurat de un real succes. Pentru familiarizarea tinerilor cu toate domeniile energeticii noastre am organizat vizite tehnice la Hidroecenralele Moroeni, Dobrești , Sinaia Zero și la Centrala Nucelarelectrică de la Cernavodă, iar până la sfârșitul acestui an mai avem în plan efectuarea unei vizite la parcul Eolian Casimcea. Tinerii noștri participă cu lucrari la confeințele organizate de CNR-CME, iar la FOREN 2014 au fost premiate trei lucrări realizate de tinerii VLER. In rubrica permanentă VLER, “Noi suntem viitorul energeticii românești” din Mesagerul Energetic, tinerii noștri publică lunar articole tehnice.

Până acum am avut déjà două Documente de poziție VLER la Strategia Energetica a României. Organizăm periodic întâlniri VLER cu conducerea executivă CNR-CME , dar și întâlniri informale cu tinerii VLER, la care participă și unii din seniorii energeii, încercând ca prin acest întâlniri să realizăm o reală punte de comunicare între generații. Avem de asemenea, parteneriate cu asociații profesionale similare : AREN YG, SIER Bucuresti Tineret.

Aș trece peste punctele slabe, care sunt insignifiante în programul VLER, însă m-aș opri puțin la Amenintari/vulnerabilități , pentru că aici sunt ceva probleme din punctul meu de vedere. Una din ele ar fi starea economică precară din punct de vedere al competitivității, apoi intruziunea factorului politic în promovarea valorilor reale ale energeticii românești. Pe mine mă amărăște că în unele companii nu se acordă încă suficinetă incredere tinerilor angajati și, de asemenea, că nu sunt alocate resurse financiare suficiente pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor. Lipsa dorinței de a investi în tânăra generație duce la blazarea unora din tinerii merituoși și, implicit la exodul de “creiere” în străinătate.

Cât despre oprotunități, eu sunt convinsă că în ciuda unora din vulnerabilitățile pe care le-am menționat, tinerii noștri ar putea avea oportunități extraordinare de dezvoltare aici, în țara noastră și noi vom face tot ce ne stă în putință pentru a-i susține

Tinerii – seniorii energiei românești, cu toții la CNR-CME. O pepinieră a minților luminate, aș spune eu. Cum lucrează cele două echipe? Ce proiecte comune sunt în lucru?.

– Într-adevăr, pepinieră a minților luminate, tare frumos ați spus. Tinerii și seniorii din cadrul CNR-CME lucrează într-o armonie perfectă. Tinerii VLER sunt deja integrați în organele de conducere ale CNR-CME, fiind nominalizați în cele nouă Grupe de Lucru ale Consiliului Stiințific CNR-CME, alături de experți de marcă din domeniu. De asemenea, tinerii sunt nominalizați în Comitetele de Studii ale Consiliului Mondial al Energiei. Chiar ne gândeam să realizăm un nou proiect, care să se numească „Punte de Comunicare VLER-FALER”, adică Viitorii Lideri Energrticieni cu Foștii și Actualii Lideri Energeticieni

Dna Ratcu, sunteți liantul tinerei echipe de energeticieni. Cum i-ați descrie pe tinerii energeticieni? Credeți în viitorul energiei românești cu astfel de specialiști în puncte cheie ale sectorului?

– Până și pe mine, care îi cunosc foarte bine, uneori mă uimesc acești tineri cu dorința lor de autoperfecționare, cu tenacitatea de realiza proiecte îndrăznețe și de a și le promova cu forțe proprii. Am nenumărate exemple concrete în acest sens, dar poate facem odată un capitol separat cu ele, pentru că merita, credeți-mă. Da, cu cetitudine cred în viitorul energeticii românești cu astfel de specialiști. Problema este ca și decidenții economici și politici să creadă și să investească puțin în dezvoltarea lor profesională și să le promoveze proiectele. Noi facem constant demersuri atât la factorii de decizie din cadrul Ministerului Energiei, cât și la conducerile companiilor care au angajați din rândul tinerilor VLER pentru crearea climatului de înțelegere privitor la locul și rolul pe care-l ocupă aceștia în cadrul Asociatiei CNR – CME și al Consiliului Mondial al Energiei.

Tinerii energeticieni vor să rămână în România sau se gândesc să plece să lucreze în străinătate?

– Lucrând cu tinerii VLER depatru ani, am descoperit că aceștia au capabilități profesionale uluitoate, iar unii dintre ei au realizari de excepție în domenii novatoare și revoluționare ale energeticii. În plus, au și capabilități de marketing, financiare, de comunicare, iar rezultatele sunt pe măsură. Da, tinerii energeticieni vor să rămâna în România, deși mulți dintre ei colaborează pe diverse proiecte cu specialiști din strainatate. Dacă însă nu li se vor recunoaște realizările aici în țară, dacă țara nu va investi în ei și dacă nu va promova ideile lor, tare mă tem că în curând unii dintre ei vor pleca în alte țări unde vor putea cu adevarat face performanță. De suferit va avea însa numai economia și energetica romanească și ar fi mare păcat. Asta a trebui să înțeleagă guvernanții noștri!

Strategia energetică a României – din păcate, tot în stadiul de document, nefinalizat. Care este contribuția VLER la realizarea strategiei?

– Din păcate, Strategia Energtica a României a ramas la stadiul celei realizate pentru perioada 2007-2020, pentru că la noi strategiile energetice se doresc a fi schimbate la fiecare patru ani, odată cu schimbarea guvernelor. Ori, niciun investitor nu va mai dori sa investească în proiectele energetice românești dacă nu va exista o strategie energetică coerentă, solidă și sustenabilă pe termen mediu și lung. Tinerii VLER au contribuit activ la toate solicitările adresate de către Ministerul Energiei și au elaborat două Documente de Poziție VLER privind Noua Strategie Energetică a Romaniei. Primul Document de poziție a răspuns celor 10 întrebari adresate în decembrie 2014 de către ministrul de atunci al energiei, dl. Răzvan Nicolescu. Cel de-al doilea a constituit poziția VLER privitoare la la primele două capitole ale Stratgegiei energetice 2015-2035, postate pe site-ul ministerului pentru dezbatere publică.

Din păcate, niciunul dintre Documentele de Poziție VLER trimise la Minister nu a primit vreun raspuns. Nu ne-am descurajat însă, și, pentru că dorim ca specialiștii în domeniu și autoritățile să cunoască ideile tinerilor energeticieni în această privință, pe data de 20 august vom organiza workshopul „Viziunea VLER privind Strategia energetică a României”, la care vă invităm cu mare drag să participați.

Ce probleme majore ați identificat la VLER în sectorul energetic în prezent și care sunt propunerile tinerilor energeticieni?

– La Workshopul VLER din 20 august despre care spuneam, tinerii noștri vor încerca să creioneze chiar o analiză SWOT a sistemului energetic românesc de astăzi, care va prezenta aspectele majore identificate de ei în sector și va prezenta propunerile lor în această privință. Până atunci nu aș vrea să devoalez ideile lor. De altfel, workshopul va avea ca follow-up Declaratia VLER, care va concluziona poziția și recomandările tinerilor privind strategia energtică. Documentul va fi transmis decidenților economici și politici și la mass media și, evident, vom aștepta cu mare interes feed-backul acestora.

Mesajul VLER pentru autorități…

– Mesajul general VLER pentru autorități ar fi acesta: „Aveți încredere în tânăra generație de energticieni și investiți în viitorul nostru. Promitem să nu vă dezamăgim”.

Punctual, mesajul privind implicarea tinerilor în elaborarea strategiei energeie, mesajul VLER este acesta: „Viitorul energetic reprezintă scopul comun al omenirii si, implicit siguranța și certitudinea propriului nostru viitor pe care îl putem face mai bun. Având ca model priceperea, dăruirea și experiența înaintașilor, precum și expertiza contemporanilor, prin inteligența, capabilitatea, îndrăzneala și ideile noastre creative, noi, tinerii VLER, ne exprimăm disponibilitatea să ne implicăm activ la realizarea noii Strategii Energetice Naționale pe termen lung. Ne dorim un document riguros, stabil- indiferent de schimbările guvernamentale, puternic și capabil să răspundă fluctuațiilor apărute în piața, flexibil la schimbarea condițiilor economice, atractiv pentru investitori. Cheia succesului energiei într-o lume în schimbare apartine, în egală măsură, si tinerilor profesioniști în domeniul energetic. Provocările sunt mari și promitem că rezultatul scontat va fi pe măsură. ”

Vă mulțumesc.

*) Elena Ratcu este Managerul Programului Viitorii Lideri Energeticieni ai României (VLER) și consilier CNR-CME din anul 2011. A fost Secretar General la CN Transelectrica SA între 2000- 2010, după ce anterior fusese directorul Direției de Comunicare și Relatii Publice de la RENEL/CONEL și șef departament relații internaționale la ICEMENERG.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *