Embargoul UE asupra motorinei ruseşti. Ministrul Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Embargoul UE asupra motorinei ruseşti. Ministrul Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare

Astăzi, 5 februarie, este prima zi din etapa a doua a pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicția importului de produse petroliere, motorină. Până acum, embargoul a vizat țițeiul.

“Da, România este o țară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuții cu toți marii importatori de pe piață și concluzia este că fiecare și-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veți vedea că, la fel cum am depășit cu bine embargoul asupra țițeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăși cu bine și embargoul asupra motorinei rusești”, a precizat minsitrul Virgil Popescu, într-o postare pe facebook.

El a mai dat asigurări că, în contextul discuțiilor despre un vârf al temperaturilor reci care va afecta România, țara noastră nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece. Avem gaze în depozite și vom depăși fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative, a spus Popescu.

România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale, mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât  erau în perioada similară a anului trecut. În plus, față de importurile care se realizează în prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum adițional de 300 de milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricând ar fi nevoie, a precizat ministrul.

Pentru iarna următoare vom avea la dispoziție 1 miliard de metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea cu Socar. Vom fi bine pregătiți și pentru iarna următoare, așa cum am fost bine pregătiți și pentru aceasta, a subliniat Virgil Popescu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *