Enel a donat 5.700 de panouri solare pentru clădiri publice din Ucraina

Publicat pe Categorii Flux energetic, Regenerabile, Solar, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Enel a donat 5.700 de panouri solare pentru clădiri publice din Ucraina

Prin lansarea proiectului „Rază de speranță” împreună cu Enel, Comisia Europeana face un prim pas în cadrul inițiativei mai largi anunțate de președintele von der Leyen privind donațiile de panouri solare către Ucraina în timpul vizitei sale la Kiev, din 2 februarie 2023.

Comisarul pentru Energie, Kadri Simson, CEO-ul Enel, Francesco Starace, și ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, s-au întâlnit pentru a saluta angajamentul Enel de a dona Ucrainei 5.700 de panouri solare fotovoltaice (PV) de câte 350 Watt, pentru o capacitate totală de aproximativ 2 MW. Panourile solare fotovoltaice donate vor acoperi până la 11.400 de metri pătrați de acoperișuri ale unor clădiri publice din Ucraina. Livrarea este programată să aibă loc până în vara anului 2023.

„Ca urmare a anunțurilor făcute la Kiev în urmă cu o lună, astăzi putem anunța că un prim lot de panouri solare va fi livrat, în curând, Ucrainei. Doresc să mulțumesc Enel, care donează Ucrainei 5.700 de panouri solare. Aceste panouri solare sunt produse în Europa, în Catania, cu sprijinul Fondului European pentru Inovare. Acestea vor furniza energie electrică școlilor, spitalelor și staților de pompieri. Sunt convinsă că și alte companii europene, precum și statele membre se vor inspira din acest prim demers, astfel încât Ucraina să se poată baza pe electricitate curată, produsă acasă”, spune președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisarul pentru Energie, Kadri Simson, a declarat că acest proiect dă startul unei inițiative mai ample de creștere a securității energetice a Ucrainei prin dezvoltarea capacităților sale regenerabile.

”El demonstrează solidaritatea europeană în acțiune și arată cum investițiile în producția de tehnologie curată pot face Europa mai sigură și independentă din punct de vedere energetic. Sunt foarte recunoscător Enel pentru această donație generoasă către Ucraina. Încă o dată, Enel se dovedește a fi un lider, nu numai ca o companie aflată în fruntea inovației în domeniul tehnologiilor curate, ci și pentru responsabilitatea sa socială. Suntem mândri că panourile solare produse în UE vor contribui la creșterea securității energetice pentru școlile, spitalele și alte clădiri publice din Ucraina”, afirmă Kadri Simson.

„Dorim să mulțumim Comisiei Europene pentru că ne-a implicat în această inițiativă importantă, prin care putem contribui la funcționarea continuă a serviciilor publice esențiale din Ucraina. Panourile fotovoltaice pe care le donăm au fost produse de fabrica noastră 3Sun Gigafactory, care este un exemplu de excelență italiană care deschide calea către o mai mare independență energetică în Europa, ajutând la relocalizarea lanțului valoric fotovoltaic. Aceste panouri vor genera energie curată, sustenabilă și sigură, ajutând clădirile publice esențiale din Ucraina, cum ar fi școlile și spitalele, să devină independente din punct de vedere energetic. Prin acest proiect, oferim o „rază de speranță” oamenilor din Ucraina, care suferă profund din cauza războiului”, spune  CEO-ul Enel, Francesco Starace. 

Ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, a declarat: „Descentralizarea treptată a sistemului energetic ucrainean este o garanție a securității și a rezistenței sale împotriva atacurilor rusești. În continuarea acestui demers, Ministerul Energiei se va concentra pe stimularea dezvoltării energiei verzi. În prezent, este deosebit de important să extindem capacitatea de alimentare autonomă cu energie electrică a instalațiilor care sunt vitale pentru funcționarea țării. Suntem recunoscători Enel, tuturor companiilor europene și Comisiei Europene, pentru sprijinul puternic și solidaritatea de care dau dovadă în lupta noastră pentru viață, lumină și căldură în casele noastre ucrainene.”

Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu inițiat de UE pentru a asigura soluții off grid care vizează alimentarea cu energie electrică a clădirilor civile publice cheie din Ucraina. Ca urmare a atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii energetice civile din Ucraina, UE furnizează 5.400 de generatoare de energie. Panourile fotovoltaice vor juca un rol similar, deoarece vor permite clădirilor publice din Ucraina să se bazeze pe electricitate produsă din surse proprii.

Panourile donate de Enel vor fi transportate cu sprijinul logistic al Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii (UCPM) și al Comunității Energetice. Panourile vor fi alocate clădirilor publice cheie din Ucraina care oferă servicii publice esențiale, cum ar fi educația și sănătatea, în conformitate cu lista de priorități stabilită de guvernul ucrainean. Supravegherea independentă a procesului de distribuție și instalare în Ucraina va fi asigurată de Secretariatul Comunității Energiei în cooperare cu autoritățile ucrainene.

Toate panourile solare donate de Enel au fost produse în fabrica italiană 3Sun Gigafactory din Catania, Sicilia, care urmează să devină cea mai mare fabrică de module fotovoltaice din Europa, prin creșterea capacității sale actuale de producție anuală de 200 MW la aproximativ 3 GW pe an până în 2024, cu o investiție planificată de aproximativ 600 de milioane de euro. Proiectul, care se numește „TANGO”, adică iTaliAN Giga factOry, a fost una dintre cele șapte inițiative selectate de Comisia Europeană în cadrul primului apel al Fondului de Inovare pentru proiecte de mare anvergură și a primit o finanțare în valoare de până la 118 milioane de euro. Proiectul a fost, de asemenea, prezentat în cadrul procedurii de cerere de accesare a fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență al Italiei (NRRP) referitoare la Misiunea M2C2 Investiția 5.1 „Energie regenerabilă și baterii” – subinvestiția 5.1.1 „Tehnologie fotovoltaică”, cu un contract de dezvoltare gestionat de Ministerul pentru Întreprinderi și Made in Italy (MIMIT). Aceste două fonduri ar putea aduce finanțarea totală a proiectului până la o sumă maximă de 188 milioane de euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *