Enel a premiat câștigătorii competiției Play Energy. Elevii au prezentat proiecte inovative spectaculoase

Publicat pe Categorii CSR, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Enel a premiat câștigătorii competiției Play Energy. Elevii au prezentat proiecte inovative spectaculoase

Elevi din întreaga țară s-au prezentat la competiţia PlayEnergy, marca Enel, cu proiecte spectaculoase. Câștigătoare au fost proiecte care propun utilizarea energiei solare și a apei de ploaie pentru a obține independența energetică a sălii de clasă, o alternativă inedită în iluminarea holului școlii prin realizarea unei baterii din doze de aluminiu și saramură se produce energie, un sistem inteligent pe bază de bariere în infraroșu prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuință și care ține evidența numărului de persoane din încăpere, o bibliotecă modernă și ecologică pentru școală, concepută inteligent, ce consumă putină energie în folosul lecturii, o bancă inteligentă etc.

Enel România a desemnat elevii câştigători ai celei de-a XII-a ediţii a competiţiei naţionale PlayEnergy, un proiect educational dedicat şcolilor gimnaziale şi liceelor, având ca obiectiv promovarea cunoştinţelor despre energie prin metode de învăţare inteligente şi creative.

Primul și al doilea loc în competiția pentru licee de anul acesta au fost revendicate de elevii Colegiului Național “Neagoe Basarab” din Oltenița, județul Calarași. Cele două grupuri de elevi din clasele a XI-a, coordonate de domnul profesor Anghel Daniel au adus inovația în prim plan prin proiectele spectaculoase prin care elevii propun soluții ingenioase de producere a energiei pentru funcționarea scolii lor. “Two Times Electrical”, proiectul câștigător al locului I, propune utilizarea energiei solare și a apei de ploaie pentru a obține independența energetică a sălii de clasă. Locul II a fost câștigat de proiectul “E-light by Redox”, proiect ce propune o alternativă inedită în iluminarea holului școlii prin realizarea unei baterii din doze de aluminiu și saramură se produce energie.

A treia poziție la categoria liceelor a fost ocupată de o echipă a Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu, sub coordonarea doamnei profesoare Florentina Ileșan cu proiectul „Sistem de economisire a energiei electrice”. Echipa inovatoare din clasa a X-a din Sibiu, a creat un sistem inteligent pe bază de bariere în infraroșu prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuință și care ține evidența numărului de persoane din încăpere.

La categoria gimnaziu, primul loc a fost câștigat de o echipă de 4 elevi din clasa a VII-a de la Colegiul Național de Arte ”Nichita Stănescu” din Ploiești, coordonată de doamna profesoară Veronica Enache. În proiectul “Clubul de lectură Nichita Stănescu”, copiii au propus o bibliotecă modernă și ecologică pentru școală, concepută inteligent, ce consumă putină energie în folosul lecturii.

Poziția a doua a fost câștigată de o echipă formată din 4 elevi de clasa a VII-a din Colegiului Naţional de Artă “Regina Maria” din Constanța, coordonată de doamna profesoară Gabriela Burlacu, pentru proiectul lor ”Casa Smart”. Elevii au gândit casa în care doresc să trăiască în viitor, o casă “inteligentă”, care să le asigure întreg confortul la costuri minime, având o grijă deosebită pentru mediul înconjurător.

Pe locul al treilea s-a clasat o echipă formată din doi elevi ai Liceului Teoretic “Traian Lalescu” din Hunedoara, coordonați de doamna profesoară Elena Nistor. Propunerea lor a fost o bancă multifuncțională, cu acoperiș care generează energie electrică prin simpla încălzire de la soare, încarcă telefoane, oferă hot spot și iluminat architectural, proiect intitulat ”Banca inteligentă”.

PlayEnergy este inițiativa pe care Enel o dedică școlilor pentru a construi, alături de copii, un viitor sustenabil, inovator și deschis tuturor. În România, concursul ajuns la cea de-a XII-a ediție, este realizat în colaborare cu Ministerul Educației Naționale și se adreseaza tuturor școlilor și liceelor din România.

Enel România a încheiat un protocol de colaborare cu instituţiile de învăţământ, astfel încât elevii să poată realiza proiecte creative pe baza temei ediţiei de anul acesta, „Pune-ți energia în mișcare”, sub îndrumarea profesorilor coordonatori. În cadrul acestei ediții au fost implicate 190 de instituţii de învăţământ . Aproximativ 1500 de elevi din toate regiunile țării au format echipe de câte maximum 5 membri și au înscris în concurs 303 proiecte ce s-au concentrat pe 5 domenii de inovare a energiei: E-home, E-mobility, E-city, E-power, E-world.

Elevii și profesorii coordonatori ai echipelor câștigătoare (primele trei clasate la fiecare categorie) sunt premiaţi cu gadget-uri și echipamente electronice care îi ajută la studiu. În acest an, în funcție de poziția din clasament, echipele primesc tablete grafice, proiectoare smartphone, smartwatch-uri, amplificatoare de imagine smartphone, ochelari VR. În plus, instituţiile de învăţământ ale echipelor clasate pe locurile 1, 2 şi 3 primesc finanțări în valoare de 13.500 de lei, 9.000 lei și, respectiv, 4.500 lei pentru dotări de laborator, astfel încât elevii să poată crea proiecte și mai complexe în viitor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.