Enel, cu cele două companii, câștigă 19,11% din piața concurențială. Electrica Furnizare, detronată. RCS&RDS a ieșit din clasamentul realizat de ANRE

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Enel, cu cele două companii, câștigă 19,11% din piața concurențială. Electrica Furnizare, detronată. RCS&RDS a ieșit din clasamentul realizat de ANRE

Luptă strânsă între marile companii, cu statut de Furnizori de Ultimă Instanță, pentru a atrage cât mai mulți clienți în portofolii și a crește astfel cota de piață. De la o lună la alta, pe piața concurențială, Enel ia avans față de liderul de mai bine de 3 ani – Electrica Furnizare. Și nemții de la E.ON au câștigat teren, chiar dacă au trecut de pe locul 2 pe 3 în topul  furnizorilor de energie.

Enel, cu cele două companii ale sale – Enel Energie Muntenia și Enel Energie – detronează Electrica Furnizare în clasamentul furnizorilor de energie din piaţa concurenţială, potrivit ultimului raport al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru luna ianuarie 2018. Cele două companii au 19,11% din piaţă (Enel Energie Muntenia – 9,99% și Enel Energie – 9,12%), în timp ce Electrica își păstrează încă primul loc, cu 10,34%. Practic, de la un an la altul, Enel și-a dublat cota de piață, potrivit datelor ANRE. În 2016, avea 7,86% din piață. Cota de piață a E.ON Energie România este de 9,49%, în scădere de la 10,16% față de precedentul raport al Autorității.

Clasamentul furnizorilor pe piața concurențială, potrivit ultimului raport al ANRE, se prezintă astfel: Electrica Furnizare – 10,34%, Enel Energie Muntenia – 9,99%, E.ON Energie România – 9,12%, Enel Energie – 9,12%, Alro – 5,62%.

Electrica Furnizare a pierdut teren în 2017, după ce în 2016 conducea detașat în top cu o cotă de piață de 15,98%. Conducerea companiei și-a stabilit, în continuare, ca principal obiectiv menținerea poziției de lider de piață, o misiune care devine din ce în ce mai dificilă de dus la îndeplinire, în condițiile unei creșteri semnificative a concurenței pe piața de furnizare.

Potrivit clasamentului, compania Alro se poziționează pe locul 4, cu o cotă în creștere, de 5,62%, urmată de RWE Energie – cu 4,81%. CEZ are o cotă de 4,43%.

Cu o campanie agresivă de atragere clienți, Tinmar se prezintă spre coada clasamentului, cu o cotă în scădere, de 3,19%. Aceasta după ce anii trecuți s-a duelat cu Electrica Furnizare pentru locul 1. Iar  surpriza este că RCS&RDS a ieșit din top (se regăsește în categoria Alții), după ce în septembrie 2017 figura cu 2,04% din piață. CEZ Vânzare este în clasament cu 4,43% din piață, OMV Petrom are 4,05%, iar compania RWE Energie se prezintă cu o cotă de piață de 3,97%.

Furnizori de top – Transenergo, Arelco –  au intrat în insolvență și nu îi mai regăsim în clasament. Locul lor a fost luat de alți furnizori, din ce în ce mai activi, și anume: Alpha Wind – cu 3,75% cotă de piață și Getica 95 COM – cu 3,68%.

Anul 2017 a fost un an dificil, cu multe provocări pentru unii dintre furnizorii de energie electrică. Loviți de creșterile majore de prețuri la energie pe bursă, înregistrate în lunile de iarnă, dar și de vară, unii furnizorii au dispărut, în timp ce alții, deși au rezistat rezistă cu greu pe piață și au acumulat pierderi mari, încep să își revină. În continuare, analiștii se așteaptă la mișcări spectaculoase pe piața de furnizare, competiția pentru câștigarea clienților și creșterea cotei de piață fiind tot mai acerbă.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *