Enel, recunoscut lider în lupta împotriva schimărilor climatice

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Enel, recunoscut lider în lupta împotriva schimărilor climatice

Enel a fost inclusă în prestigioasa Listă „A” ce reflectă modul de abordare a schimbărilor climatice, publicată de Carbon Disclosure Project (CDP), organizația non-profit globală de mediu care oferă cea mai valoroasă platformă pentru monitorizarea performanței companiilor în lupta împotriva schimbărilor climatice. În plus, compania s-a clasat ca lider în lista CDP Water, cu scorul A- pentru performanța sa în gestionarea riscurilor și oportunităților legate de apă. Mai mult, filiala spaniolă a Enel, Endesa, a fost numită lider, atât în CDP Climate, cât și în CDP Water, cu un scor A-, în timp ce Enel Chile și Enel Américas au obținut ambele un scor B pentru CDP Climate, pentru prima lor participare  în acest clasament.

„Includerea noastră în Lista Climate A a CDP este încă o nouă recunoaștere majoră a angajamentului continuu al companiei în lupta împotriva schimbărilor climatice, una dintre cele mai urgente provocări cu care se confruntă societatea la nivel global și care necesită acțiuni serioase din partea tuturor, precum și măsuri rapide din partea companiilor”, a spus Francesco Starace, CEO și Director General Enel. „Pașii pe care Grupul i-a luat pentru a aborda schimbările climatice sunt o parte integrantă a strategiei corporative a Enel, așa cum evidențiază capacitatea noastră de a atinge obiectivul Net Zero până în 2040 și accentul pus pe creșterea surselor regenerabile și promovarea electrificării în cadrul Grupului. Accelerăm creșterea în întreaga afacere, aducând valoare clienților noștri care se află în centrul Strategiei Grupului”.

Procesul anual de publicare și punctare al CDP cu privire la mediu este recunoscut pe scară largă ca standard de referință al transparenței pe segmentul corporativ. În 2021, peste 590 de investitori cu active de peste 110 trilioane de dolari și peste 200 de mari cumpărători  cu achiziții de 5,5 trilioane de dolari au cerut companiilor să dezvăluie date despre impactul asupra mediului, riscurile și oportunitățile prin intermediul platformei CDP.

CDP folosește o metodologie detaliată și independentă pentru a evalua companiile, alocând un scor de la A la D-, bazat pe caracterul complet al dezvăluirii, conștientizării și gestionării riscurilor de mediu și demonstrarea celor mai bune practici asociate cu leadershipul în acest domeniu, cum ar fi stabilirea de obiective ambițioase și semnificative.

Modelul Grupului, cu privire la guvernanța climei și abordarea sa pentru gestionarea riscurilor și oportunităților legate de schimbările climatice, împreună cu acțiunile puse în aplicare în întreaga lume, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES), prin accelerarea surselor regenerabile și eliminarea treptată a resurselor pe bază de cărbune, au fost unele dintre cele mai bune practici recunoscute de CDP.

Grupul și-a devansat recent angajamentul Net Zero cu 10 ani, din 2050 până în 2040, atât pentru emisiile directe, cât și indirecte. Acest angajament ambițios va fi atins prin eliminarea treptată a tuturor centralelor sale pe cărbune până în 2027 și a centralelor pe gaz până în 2040, împreună cu renunțarea la  partea de retail de gaz, prin promovarea electrificării, fără a recurge la vreo măsură compensatorie, precum tehnologia de eliminare a carbonului sau soluțiile bazate pe natură. În plus, între 2021 și 2030, Grupul se așteaptă să investească direct, prin modelul de afaceri Ownership, aproximativ 70 de miliarde de euro și să atingă aproximativ 129 GW capacitate consolidată de energie regenerabilă instalată până în 2030, ceea ce duce la o reducere cu 80% a emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scope 1) până în 2030 în raport cu 2017, astfel cum este certificat de Science Based Targets Initiative conform unei traiectorii de 1,5˚C.

Conducerea globală a Enel în domeniul sustenabilității este recunoscută prin prezența sa în alți indici renumiți, precum și în clasamente cum ar fi indicii MSCI ESG Leaders Indices, Euronext Vigeo-Eiris 120 indices, MIB ESG Index, FTSE4Good Index series, STOXX Global ESG Leaders index, ISS “Prime” rating, Bloomberg Gender Equality Index, Refinitiv TOP 100 Diversity și Inclusion Index, Equileap’s Top 100 Gender Equality Global Ranking și ECPI indices.

Grupul atrage din ce în ce mai mult atenția Investitorilor Social Responsabili, a căror cotă în companie este în continuă creștere, reprezentând acum circa 14,6% din capitalul social al Enel, mai mult decât dublu față de nivelurile din 2014. Această creștere, care este în concordanță cu recunoașterea din ce în ce mai mare a importanței elementelor nefinanciare în crearea de valoare durabilă pe termen lung, reflectă consolidarea statutului de lider global al Enel în domeniul sustenabilității.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *