Compania italiană Enel SpA a anunțat rezultate pe primul semestru în creștere, datorită câştigurilor din America Latină și Italia. Profitul net a urcat cu 0,1% în primul semestru din acest an, la 1,83 miliarde de euro (două miliarde de dolari). Veniturile au scăzut cu 9,3% în primele şase luni din acest an, la 34,15 miliarde de euro, de la 37,63 miliarde de euro în perioada similară din 2015, pe fondul declinului preţului la energie. Consiliul de Administrație al Enel SpA („Enel”), prezidat de Patrizia Grieco, aprobat astăzi raportul financiar semestrial la 30 iunie 2016.
Potrivit datelor companiei, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a crescut cu 1,2%, la 8,05 miliarde de euro în perioada ianuarie – iunie 2016.
Francesco Starace, director general executiv al Enel, a declarat: „Am înregistrat rezultate importante în prima jumătate a anului, iar piețele din Italia și America Latină au prezentat un progres pozitiv, în ciuda unor condiții macroeconomice dificile. De asemenea, am făcut pași importanți în realizarea planului nostru strategic, în special în domeniul managementului activ al portofoliului, unde am finalizat acum cesiuni de peste 4 miliarde de euro, atingând 70% din obiectivul pe cinci ani. Afacerea noastră în domeniul energiilor regenerabile continuă să obțină contracte și avem proiecte importante în dezvoltare. Așteptăm cu nerăbdare cea de-a doua jumătate a anului, iar această performanță sporește încrederea noastră cu privire la rezultatele pentru sfârșitul anului și, în consecință, modificăm pozitivobiectivele anuale.”
Enel îşi restructurează operaţiunile din America Latină şi se concentrează mai mult pe de energia regenerabilă decât pe cea obţinută din combustibili fosili. Producţia de energie eoliană a urcat cu 20% în primul semestru din acest an, în timp ce producţie de energie din cărbune a scăzut cu 20%.
Mixul de generare al centralelor grupului Enel se prezintă astfel:
Grupul Enel confirmă obiectivul pe termen lung de realizare a neutralității carbonului până în 2050. Se așteaptă că producerea de energie din surse regenerabile să contribui aproape jumătate la capacitatea totală estimată a grupului de 83 GW până în 2019.