Energie mai scumpă pentru populație. Rezultatele licitației pe PCSU: s-a tranzacționat 64% din necesarul FUI, creșteri de peste 40% la prețul energiei

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Energie mai scumpă pentru populație. Rezultatele licitației pe PCSU: s-a tranzacționat 64% din necesarul FUI, creșteri de peste 40% la prețul energiei

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul energiei – ANRE anunță desfășurarea cu succes, în zilele de 12 – 13 septembrie, a sesiunii de licitație pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal administrată de OPCOM SA, pentru achiziția de către Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI) a energiei electrice furnizate clienților casnici și noncasnici care au dreptul la Serviciul Universal (SU), în trimestrul IV.

Au fost tranzacționate toate cele trei produse scoase la licitație simultan (un produs bandă și două produse vârf), licitația fiind închisă după parcurgerea a 12 runde de descreștere a prețului și având ca rezultat tranzacționarea a cca. 64 % din necesarul FUI, se precizează într-un comunicat al Autorității.

În perioada imediat următoare, ANRE va analiza toate datele privind achiziția de către FUI a întregului necesar de energie electrică pentru trimestrul IV 2017, atât din PCSU cât și din celelalte piețe la termen administrate de OPCOM SA, în vederea avizării tarifelor aplicabile clienților casnici și noncasnici care au dreptul la SU, începând cu 01.10.2017.

Furnizorii au cumpărat energie, pe PCSU, pe care o vor livra populației în trimestrul IV, la prețuri cu 43-46% mai mari față de aceeași perioadă din 2016. Potrivit datelor postate pe site-ul bursei de energie OPCOM, prețurile la energie stabilite pe PCSU vor fi în trimestrul patru cu 45% mai mari decât în trimestrul doi, și, totodată, sunt similare cu cele de pe piața spot, scrie Agerpres.

Licitațiile s-au încheiat la prețul de 267 de lei pe MWh pentru perioada de vârf de consum, respectiv orele 18:00 — 22:00, la prețul de 254 de lei pe MWh pentru intervalul orar 7:00 — 24:00 și la prețul de 230 de lei pentru intervalul 1:00 — 24:00.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *