Energie pentru Viață, un nou proiect al AEI: Panouri fotovoltaice în gospodării izolate din Munții Apuseni

Publicat pe Categorii CSR, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Energie pentru Viață, un nou proiect al AEI: Panouri fotovoltaice în gospodării izolate din Munții Apuseni

În România, țară europeană, în secolul XXI, peste 52.000 de gospodării nu aveau curent electric în 2018, multe dintre acestea aflându-se în zone isolate, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Județene si Prefecturi.

Deși necesare, investițiile pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuție, așadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge și aici. Toate finanțările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puțin de 2 km de rețeaua de energie existentă. Astfel, cca 9000 de gospodării din România nu au nici o speranță de a vedea energia electrică, precizează Asociația Energia Inteligentă.

La împlinirea a 5 ani de activitate, Asociația Energia Inteligentă inițiază proiectul ”Energie pentru Viață” prin care își propune să monteze panouri fotovoltaice în cel puțin 5 gospodării izolate, situate in Munții Apuseni.

”Vrem să aducem o rază de speranță acestor oameni, care sunt suficient de departe pentru a nu fi racordați la rețeaua de energie electrică, dar prea aproape de această rețea pentru a beneficia de finanțare pentru montarea de panouri  fotovoltaice. Marea lor majoritate sunt oameni în vârstă care și-au petrecut întreaga viață în aceste locuri și pentru care traiul în aceste condiții a devenit extrem de greu din cauza vârstei înaintate. În momentul de față, folosesc lămpi cu gaz și lumânări pentru a face lumină în case, pentru ei diferența dintre întuneric și lumină nu o face simpla apăsare a unui întrerupător”, a declarat Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Prin această inițiativă, asociația își propune să facă o diferență pentru familiile vizate de acest proiect și totodată să crească gradul de conștientizare asupra faptului că există un număr atât de mare de gospodării fără electricitate.

Suntem încrezători că putem atrage finanțarea necesară pentru montarea panourilor fotovoltaice și invităm atât companiile cât și cetățenii să se alăture proiectului nostru și să ne sprijine financiar. Implicarea lor poate schimba în bine viața semenilor noștri, pentru că implementarea proiectului ”Energie pentru Viață” depinde de finanțările atrase, spune Chisăliță.

Asociația Energia Inteligentă (AEI) reunește profesioniști din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice și eficienței energetice. Membrii săi militează pentru un preț corect al gazelor și pentru creșterea transparenței în piața de energie din România.

AEI este o organizație non-profit al cărui scop principal este acela de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor casnici și non-casnici de gaze și energie pentru ca aceștia să poată fi mai bine pregătiți pentru negocierea contractelor de achiziție și pentru a putea înțelege corect facturile pe care le plătesc.

AEI este și va rămâne un partener de dialog pentru toți participanții la piață, fie că sunt furnizori, producători, operatori, proiectanți, constructori, instituții, reglementatori, ministere, politicieni, angajați din sistem sau reprezentanți ai mass-media.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *