ENGIE explică decizia de renunțare la statutul de FUI începând cu 15 decembrie: Este o abordare prudentă și responsabilă care să asigure continuitatea alimentării cu gaze naturale pentru cei 1,9 milioane de clienți din portofoliu

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport ENGIE explică decizia de renunțare la statutul de FUI începând cu 15 decembrie: Este o abordare prudentă și responsabilă care să asigure continuitatea alimentării cu gaze naturale pentru cei 1,9 milioane de clienți din portofoliu
  • În decurs de doar două săptămâni, ENGIE a preluat 20.000 de clienți de la 3 furnizori care au renunțat la licență
  • Decizia companiei are în vedere evoluția fără precedent a prețurilor gazelor naturale și contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienților acestor furnizori și de a le asigura cantitățile necesare de gaze. Plus schema de sprijin ce creează dezechilibre financiare majore pentru companie, mecanismul de plafonare prevăzut de Legea 259/2021 neasigurând recuperarea integrală a costurilor reale de achiziție

Decizia ENGIE de renunțare la statutul de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI) nu afectează portofoliul de 1,9 milioane de clienți existenți, transmit reprezentanții companiei printr-un comunicat, argumentând că “este o abordare prudentă și responsabilă care să asigure continuitatea alimentării cu gaze naturale pentru proprii clienți”.

Statutul de furnizor de ultimă instanță (FUI) înseamnă preluarea clienților acelor furnizori care au renunțat de licența de furnizare. ENGIE Romania a notificat A.N.R.E., la sfârșitul lunii octombrie, cu privire la renunțarea statutului de furnizor de ultimă instanță începând cu data de 15.12.2021. Decizia de renunțare a fost luată având în vedere evoluția fără precedent a prețurilor gazelor naturale și contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienților acestor furnizori și de a asigura pentru aceștia cantitățile necesare de gaze, precizează ENGIE România.

În decurs de doar două săptămâni, ENGIE Romania a preluat aproximativ 20.000 de clienți din portofoliul a trei furnizori care au renunțat la licența de furnizare de gaze naturale. Pe lângă efectele operaționale generate de preluarea acestor clienți, schema de sprijin recent intrată în vigoare creează dezechilibre financiare majore pentru companie. Mecanismul actual de plafonare prevăzut de Legea 259/2021 nu asigură recuperarea integrală a costurilor reale de achiziție ale ENGIE Romania deoarece este luat în considerare prețul mediu de achiziție aplicabil în perioada 1 aprilie 2021-31 martie 2022 și nu prețul de piață la care achiziționăm gazele, se prezintă în comunicat.

Potrivit ANRE, asistăm la o situație fără precedent pe piața gazelor: 31.000 clienți finali au fost preluați de FUI în ultimele 2 luni, mai mulți furnizori au cerut retragerea/suspendarea licențelor. În contextual dat, ANRE a decis să ia măsuri urgente pentru asigurarea continuității în furnizarea cu gaze naturale a consumatorilor. Un Proiect de Ordin ANRE de modificare a Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale este în consultare publică. Potrivit acestuia, un furnizor poate renunţa la statutul de FUI doar în situaţia în care lista FUI desemnaţi conţine cel puțin 5 furnizori a căror a căror cotă de piață cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienţi finali este de minimum 70%. De asemenea, a fost modificat termenul în care furnizorul poate transmite la ANRE o notificare prin care îşi exprimă intenţia de a renunţa la statutul de FUI, respectiv, de la 45 zile la 60 zile înaintea datei de la care acesta doreşte să renunţe.

Claudiu Dumbrăveanu, Director General, a transmis un mesaj pentru FUI: ANRE are dreptul să impună obligații de serviciu public de orice natură furnizorilor pentru a nu se periclita alimentarea clienților cu gaze naturale și energie electrică. “Autoritatea trebuie să se asigure că niciun client nu va rămane nealimentat în lipsă de furnizori. Acesta este motivul pentru care am venit cu restricții. Nu impunem limitări de preț, nu vrem procese cu furnizorii, care nu au motiv să ne dea în judecată, nu le îngrădim costurile, veniturile. Suntem relaxați din acest punct de vedere”, a precizat Dumbrăveanu, la conferința Focus Energetic.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.