ENGIE Romania continuă investițiile în segmentul regenerabilelor și pregătește rețeaua de distribuție pentru gaze verzi

Publicat pe Categorii Business, Esential, Flux energetic, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ENGIE Romania continuă investițiile în segmentul regenerabilelor și pregătește rețeaua de distribuție pentru gaze verzi

Răzvan Grecu, Head of Business Development la ENGIE Romania:

“Vizăm, pe termen mediu, pregătirea infrastructurii de gaze naturale pentru utilizarea gazelor verzi. Avem în lucru proiecte de modernizare a unui tronson din rețeaua de distribuție astfel încât să acomodeze un procent mare de hidrogen, precum și pentru producția de biometan, cu injecție în rețeaua de distribuție”

Prioritățile ENGIE Romania pentru perioada următoare țin de creșterea capacităților de producție de energie regenerabilă și modernizarea infrastructurii de gaze naturale.

Compania, unul dintre principalii producători de energie verde, cu 120 MW instalați în eolian și fotovoltaic, mizează pe dezvoltarea de parcuri fotovoltaice în 2023. Planurile ambițioase pentru următorii ani sunt în linie cu strategia Grupului ENGIE, care accelerează tranziția către o economie cu impact neutru asupra mediului înconjurător și vizează atingerea neutralității climatice în 2045. “Avem în lucru, în prezent, proiecte de energie regenerabilă care însumează aproximativ 700 MW, în diferite stadii de analiză, portofoliul nostru fiind în continuă dezvoltare cel puțin până în anul 2030”, a declarat Răzvan Grecu, Head of Business Development la ENGIE Romania.

În același timp, furnizorul de energie electrică, gaze naturale și servicii tehnice oferă soluții de decarbonizare pentru clienți prin dezvoltarea de capacități de energie regenerabilă care să securizeze parțial sau total consumul de energie electrică al acestora. În acest sens, ENGIE Romania va începe anul viitor construcția celui mai mare parc fotovoltaic din România, cu o capacitate instalată de 8,6 MWp, pe terenul fabricii de sticlă a companiei Saint-Gobain din Călărași. Parcul fotovoltaic va produce peste 14.000 MWh/an, asigurând astfel aproximativ 20% din necesarul de energie electrică al unității de producție.

Compania va continua investițiile în modernizarea rețelei de gaze naturale, precum și în pregătirea acesteia pentru utilizarea gazelor vezi și a hidrogenului. “Vizăm, pe termen mediu, pregătirea infrastructurii de gaze naturale pentru utilizarea gazelor verzi. Avem în lucru proiecte de modernizare a unui tronson din rețeaua de distribuție astfel încât să acomodeze un procent mare de hidrogen, precum și pentru producția de biometan, cu injecție în rețeaua de distribuție”, a  precizat Răzvan Grecu, Head of Business Development ENGIE Romania.

Acesta a subliniat că, pentru România, nu există o tehnologie universală care să poate fi aplicată, ci un mix de soluții fiabile din punct de vedere cost și implementare. “Tranziția energetică nu este un salt cu parașuta, ci presupune un drum lung, atent planificat. Aceasta trebuie pregătită plecând de la faptul că o singură tehnologie nu va putea răspunde acestei nevoi, fie că vorbim despre gaz natural, hidrogen sau biometan”, susține Răzvan Grecu. În acest context, pe fondul dezvoltării energiilor regenerabile și al implementării măsurilor de eficiență energetică, ponderea gazelor naturale, deși în scădere, va rămâne importantă în mixul energetic și în următoarele decenii. În continuare, există un interes ridicat pentru conectarea la rețea de distribuție gazelor naturale. De exemplu, în anii 2020-2021, inclusiv pe fondul unei legislații care a încercat facilitarea conectării consumatorilor, numărul solicitărilor de racordare la rețea a crescut cu 30%, potrivit ENGIE Romania.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *