EPG, parte din proiectul HyLICAL de dezvoltare a unui prototip magnetocaloric de lichefiere cu hidrogen de înaltă performanță

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic EPG, parte din proiectul HyLICAL de dezvoltare a unui prototip magnetocaloric de lichefiere cu hidrogen de înaltă performanță

Energy Policy Group – EPG face parte din proiectul HyLICAL – Dezvoltarea și validarea unui nou prototip magnetocaloric de lichefiere cu hidrogen de înaltă performanță, împreună cu 13 instituții de cercetare și companii din Europa de Nord, Centrală și de Sud, fiind singura instituție din Europa Centrală și de Est.

Proiectul a început pe 27 ianuarie la Bruxelles și va fi dezvoltat în perioada 2023 – 2027. În cadrul consorțiului, EPG va fi responsabilă de elaborarea foilor de parcurs de politici pentru hidrogenul lichid și de evaluarea soluțiilor viitoare pentru această tehnologie, aliniate cu ambițiile UE în materie de climă.

Proiectul UE HyLICAL a primit aproape 5 milioane de euro de la Hydrogen Europe Research pentru a îmbunătăți semnificativ tehnologiile de lichefiere a hidrogenului. Acesta este primul proiect demonstrativ de hidrogen lichid finanțat de sistemul UE.

Radu Dudău, Președintele EPG, și Alina Chiriță, Șefa Programului Sisteme Energetice EPG, au reprezentat asociația românească la prima întâlnire a HyLICAL, unde toți partenerii au discutat despre obiective și scopuri.

Partenerii de proiect sunt: INSTITUTT FOR ENERGITEKNIKK (Norvegia), UNIVERSIDAD DE SEVILLA (Spania), UNIVERSITA DI PISA (Italia), HELMHOLTZ-ZENTRUM DRESDEN-ROSSENDORF EV (Germania), TECHNISCHE UNIVERSITAT DARMSTADT (Germania), DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITATE (ALTRE UNIVERSITATE), SOLUTIONS GMBH (Germania), ENGIE (Franța), SUBRA (Danemarca), ASOCIATIA ENERGY POLICY GROUP (România), IBERDROLA CLIENTES SOCIEDAD ANONIMA (Spania), FIVES CRYO (Franța), SHELL GLOBAL SOLUTIONS INTERNATIONAL BV (Olanda), UNIVERSITY OF ULSTER.

Dezvoltarea tehnologică intenționată va avea ca rezultat o reducere substanțială a consumului de energie, a costurilor de investiții și de operare pentru lichefierea hidrogenului, pe lângă o stocare mai sigură și mai durabilă a hidrogenului lichid. Proiectul va contribui la tranziția ecologică a industriei și va crește potențialul de optimizare a utilizării surselor de energie regenerabilă (SRE) în configurații în afara rețelei. Proiectul este susținut de Clean Hydrogen Partnership și de membrii săi.

Lichefierea hidrogenului, așa cum va fi demonstrată în HyLICAL, va permite manipularea unor volume mari de hidrogen și va contribui în mare măsură la accelerarea decarbonizării și a dezvoltării unei societăți durabile. Hidrogenul lichid (LH2) are o densitate de energie volumetrică cu 70% mai mare decât hidrogenul comprimat la 700 bar. Acest lucru face atractivă transportul LH2 și stocarea lui în cantități mari, permițând transportul hidrogenului pe drum/navă de la fabricile de producție centralizate/descentralizate către clienți sau utilizarea LH2 ca transportator de energie în mobilitatea grea. De asemenea, HyLICAL abordează în mod special o serie de Obiective de Dezvoltare Durabilă (SDG).

Impactul potențial al dezvoltării tehnologiei:

– Reducere de până la 50% a consumului de energie în timpul lichefierii în comparație cu tehnologia convențională

– Reducere semnificativă a CAPEX și OPEX pentru lichefiere

– Posibilitatea de a lichefia hidrogenul în volume mult mai mici decât cu tehnologia actuală

– Se elimină utilizarea compresoarelor care reduc piesele în mișcare (întreținere redusă) și zgomotul redus

–  Utilizarea redusă a materiilor prime critice

–  Depozitarea și transportul mai sigure a hidrogenului lichid

– Stocare mai eficientă în volum a hidrogenului lichid.

Potrivit Global Hydrogen Review 2021, publicat de Agenția Internațională pentru Energie (IEA), hidrogenul este din ce în ce mai important pentru a obține emisii nete zero până în 2050. Într-o societate neutră din punct de vedere al carbonului, hidrogenul este produs din surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și eoliană. Hidrogenul poate fi stocat și transportat sub formă comprimată, lichefiată sau sub formă de purtători de hidrogen solid sau lichid.

Plan REPower UE, 18 mai 2022

-10 milioane de tone de producție internă de hidrogen regenerabil până în 2030

-10 milioane de tone de importuri de hidrogen din surse regenerabile până în 2030.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *