Electrica are undă verde de la acționari să achiziţioneze participaţiile Fondului Proprietatea în filialele sale. Tranzacție de 752 milioane lei. A fost ales un nou CA după cum și-a dorit Ministerul Energiei. Alegerile, contestate în Instanță

Publicat pe Categorii Business, Esential
Prima Pagina Actual Esential Electrica are undă verde de la acționari să achiziţioneze participaţiile Fondului Proprietatea în filialele sale. Tranzacție de 752 milioane lei. A fost ales un nou CA după cum și-a dorit Ministerul Energiei. Alegerile, contestate în Instanță

Acționarii au aprobat în AGEA de astăzi, 26 octombrie, achiziţionarea de către Electrica a întregii participaţii deţinute de Fondul Proprietatea la capitalul social al filialelor companiei. Încheierea contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni este resposabilitatea organelor competente ale societăţii.

Potrivit unui comunicat al Electrica, preţul global al tranzacţiei este de 752.031.841 lei, din care 209.744.928 lei pentru 21,9999979% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord SA, 201.702.667 lei pentru 22,00001% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA, 173.504.365 lei pentru 21,9999981% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud SA şi 167.079.881 lei pentru 22,000027% din capitalul social al Electrica Furnizare SA.

Ministerul Energiei consideră că achiziţia participaţiilor deţinute de Fondul Proprietatea în filialele Electrica a fost finalizată în condiţii bune pentru companie şi pentru statul român. Salutăm deciziile AGA Electrica de astăzi, care vor da coerenţă planurilor de dezvoltare a companiei în viitor şi vor genera o viziune mult mai compactă pe termen lung, transmit reprezentanții ministerului.  Ministerul Energiei, în calitate de cel mai mare acţionar al Electrica SA, a contribuit, prin reprezentanţii săi, la unul dintre «cele mai bune plasamente posibile în condiţiile actuale de piaţă» ale companiei, aşa cum este confirmat de evaluatorii independenţi (Mazars şi Accento), fundamentat de KPMG şi validat de o bancă internaţională (Unicredit), se precizează într-un comunicat transmis de Ministerul Energiei.

“Preţul tranzacţiei este fundamentat de concluziile raportului de evaluare emis de o companie de consultanţă cu echipa de evaluatori autorizaţi ANEVAR şi validat de o opinie de preţ echitabil emisă de o instituţie financiară. Finalizarea tranzacţiei determină un nivel al Ratei Interne de Rentabilitate (RIR) estimat de 15%, conform analizei de oportunitate realizată de un consultant în afaceri din Big4, ceea ce reprezintă cel mai bun plasament posibil în condiţiile pieţei actuale şi la un nivel de risc comparabil”, se precizează în comunicatul Electrica.

“După câţiva ani de negocieri, acţionarii companiei au aprobat astăzi, cu largă majoritate, achiziţia participaţiilor deţinute de Fondul Proprietatea în filialele Electrica. Această tranzacţie este cea mai bună oportunitate având în vedere disponibilitatea financiară a Electrica şi, totodată, lipsa altor oportunităţi de investiţii comparabile ca rentabilitate şi risc. Este important, de asemenea, că, începând din 2017, nivelul dividendelor încasate de acţionarii Electrica SA va creşte corespunzător participaţiei de 22% a FP în filiale. Aprobarea tranzacţiei întăreşte premisele implementării programelor de transformare sustenabilă a companiei şi, totodată, de viziune unitară la nivelul filialelor”, a declarat directorul general al Electrica, Cătălin Stancu.

Conform reprezentanților companiei,  tranzacţia nu va afecta dreptul la dividende al FP pentru anul financiar 2016, aşa cum a fost aprobat deja la nivelul fiecărei filiale, a căror valoare totală este de 97.968.159 lei. Până la momentul tranzacţiei, pentru perioada 2013-2016, valoarea totală a dividendelor acordate FP a fost de 368.150.110 lei. Finalizarea tranzacţiei implică majorarea valorii dividendelor atribuibile acţionarilor Electrica SA cu dividendele corespunzătoare participaţiilor FP, de aproximativ 22% în filiale.

Printre consideraţiile strategice care au stat la baza acestei achiziţii se numără: simplificarea şi eficientizarea modelului de guvernanţă corporativă şi accelerarea implementării programelor de transformare în companiile Grupului; facilitarea realizării strategiei pe termen mediu şi lung a Grupului Electrica şi a planurilor de restructurare şi eficientizare; facilitarea creşterii performanţelor financiare ale Electrica şi optimizarea structurii capitalului; permite utilizarea capitalului obţinut în urma Ofertei Publice Iniţiale (OPI) conform angajamentelor asumate în Prospect; permite finanţarea filialelor prin metode diversificate (inclusiv aport de capital), condiţie esenţială pentru realizarea planurilor de investiţii (CAPEX) extrem de ambiţioase şi a căror realizare determină profitabilitatea sustenabilă a Grupului.

În aceeași ședință, acţionarii Electrica au ales un nou Consiliu de Administraţie. “Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Electrica SA legal şi statutar întrunită, în data de 26 octombrie 2017, a ales, prin metoda votului cumulativ, un nou Consiliu de Administraţie, format din şapte membri. Acţionarii Electrica au hotărât alegerea următorilor membri ai Consiliului de Administraţie: Arielle Malard De Rothschild, Cristian Buşu, Doina Elena Dascălu, Gicu Iorga, Pedro Mielgo Alvarez, Willem Jan Antoon Henri Schoeber şi Bogdan Iliescu. Confirmarea, prin acest vot, a unui număr de şase dintre administratorii în funcţie este o garanţie a continuităţii de viziune a proiectelor de transformare şi eficientizare iniţiate în cadrul Grupului Electrica”, se menţionează în comunicatul companiei.

Alegerile pentru CA Electrica, contestate în instanță

Reprezentanții Ministerului Energiei salută noul Consiliu de Administraţie numit, de la care aşteaptă o contribuţie performantă în prezentul şi viitorul companiei.

Voturile reprezentanţilor ministerului au susţinut foşti administratori, care, prin activitatea lor au demonstrat şi au reprezentat eficient interesele Electrica. În Consiliul de Administraţie au fost alese persoane noi pe care istoricul profesional anterior le recomandă ca fiind potrivite pentru a reprezenta interesele statului în conducerea companiei, se precizează în comunicatul Ministerului Energiei.

Într-un interviu acordat Bursa, Gabriel Dumitrașcu anunță că va contesta alegerile Electrica în instanță, acuzând ilegalitatea procesului de selecție a candidaților.

Citește și:

Se fac jocurile, tot politice, pentru șefia Electrica. Ministerul Energiei își  impune candidații în Consiliul de Administrație fără să respecte procedeurile într-o companie listată


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *