Anunț oficial! Electrica, Hidroelectrica și SAPE își unesc forțele, într-un consorțiu românesc, pentru a cumpăra societățile CEZ din România

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Anunț oficial! Electrica, Hidroelectrica și SAPE își unesc forțele, într-un consorțiu românesc, pentru a cumpăra societățile CEZ din România

Interesul Electrica pentru active ale CEZ România este anunțat oficial! Mai mult, Electrica, Hidroelectrica și SAPE doresc să-și unească forțele, într-un consorțiu, pentru a cumpăra societățile CEZ din România.

Discuțiile pentru formarea consorțiului sunt avansate, trebuie ca societățile să cadă de acord asupra prețului, ne-au spus surse autorizate.

Electrica își anunță acționarii și investitorii, printr-o informare transmisă BVB, despre explorarea posibilității participării, în consorțiu cu două alte societăți- Hidroelectrica și SAPE, în cadrul unei proceduri de vânzare competitive organizate de CEZ a.s.

„Electrica dorește să informeze acționarii și investitorii cu privire la faptul că este în curs de a explora posibilitatea participării sale, în cadrul unui potențial consorțiu format împreună cu Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A. (S.A.P.E. S.A.) și Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A., la procedura competitivă organizată de CEZ a.s. pentru vânzarea filialelor sale din România”, se precizează în informarea companiei.

Compania mai anunță că va informa în mod prompt acționarii și investitorii în legătură cu orice aspecte privind potențiala participare în cadrul proiectului, ce vor trebui raportate în conformitate cu prevederile legale aplicabile.

De notat faptul că vânzarea oricărei participații la companii energetice a fost suspendată de Guvern pe perioada stării de urgență.

CEZ vrea să finalizeze vânzarea activelor din România în acest an, chiar dacă starea de urgenţă a provocat unele întârzieri. „Grupul CEZ continuă strategia de vânzare a unor operaţiuni pentru a ieşi de pe majoritatea pieţelor străine. Se intenţionează, finalizarea vânzării activelor din România până la sfârşitul acestui an, chiar dacă declararea stării de urgenţă a provocat unele întârzieri”,  a declarat recent Directorul financiar al grupului ceh de utilităţi CEZ, Martin Novak, citat de Reuters.

Hidroelectrica și-a prezentat deja interesul și este pregătită să depună oferta finală, singură sau în consorțiu, pentru activele CEZ în România. Se cere aprobarea acționarilor, în ședința AGEA convocată pentru data de 25 iunie, pentru depunerea unei oferte angajante a Hidroelectrica, singură pentru întreg perimetrul tranzacției sau în conosrțiu, în termenul stabilit de CEZ a.s., în cadrul procesului de vânzare a Grupului CEZ Romania. Totodată, acționarii vor aproba și partenerul împreună cu care Hidroelectrica va forma un consorțiu și va depune o ofertă angajantă comună.

Inițial, Electrica și-a manifestat interesul pentru active ale CEZ în consorțiu cu SAPE. Alți  investitori interesaţi  sunt: fondurile de investiţii Macquarie din Australia, DWS – fondul de investiţii al Deutsche Bank, grupul OMV Petrom şi ungurii de la MVM, potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar.

Cehii de la CEZ sunt prezenţi pe piaţa româ­nească din 2005. CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi. CEZ deţine în România cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântanele, Cogealac şi Gradina, o investiţie de 1,1 miliarde de euro. Grupul CEZ este prezent în România prin nouă companii: Distribuţie Ener­gie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO România, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *