Estimările bugetare ale Transelectrica nu sunt optimiste. Profit în scădere și în 2022. Directorat: Fundamentarea proiectului de BVC s-a efectuat pe baza principiului “prudenței” și al “continuității activității”

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Estimările bugetare ale Transelectrica nu sunt optimiste. Profit în scădere și în 2022. Directorat: Fundamentarea proiectului de BVC s-a efectuat pe baza principiului “prudenței” și al “continuității activității”

La reducerea drastică a profitului contribuie imprevizibilitatea pieței de energie electrică prin creșterea accentuată și rapidă a prețurilor de achiziție, în contextul creșterii prețului certificatului de emisii de carbon, al unui nivel al capacităților de producere a energiei electrice insuficient pentru a înlocui producția bazată pe combustibili fosili, în special cea pe cărbune, în contextul liberalizării pieței, a lipsei concurenței producătorilor și furnizorilor pentru cumpărarea de energie, pentru a-și putea îndeplini contractele cu numeroși clienți ce au optat pentru piața liberă

Directorat Transelectrica

Estimările bugetare ale Transelectrica, operatorul de transport și de sistem din România, cu un rol cheie pe piața de energie electrică din România, pentru anul 2022, nu sunt unele optimiste. Conform proiectului Bugetului de Venituri și Cheltuieli, se estimează că, în 2022, profitul brut al Transelectrica va fi de 1.040 mii lei, înregistrând o diminuare cu suma de 39.674 mii lei.

Conducerea companiei cere aprobarea acționarilor, în ședința AGOA programată pentru data de 25 februarie, pentru BVC pe 2022, precum și estimările pentru anii 2023 și 2024. Fundamentarea proiectului de BVC s-a efectuat pe baza principiului “prudenței” și al “continuității activității”, în condiții  de eficiență economică în dimensionarea resurselor financiare necesare finanțării întregii activități, susține Directoratul Transelectrica.

Transelectrica a raportat scăderea cu 47% a profitului net în primele 9 luni din 2021, la 81 milioane lei comparativ cu 152 milioane lei, cât s-a înregistrat în aceeași perioadă a anului 2020. Reamintim că acționarii au aprobat, la solicitarea conducerii companiei, revizuirea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul trecut. Așteptările sunt ca Transelectrica să finalizeze anul 2021 cu un câştig net de 36,1 milioane de lei, faţă de estimarea iniţială de 70 milioane de lei. Rezultatele financiare anuale preliminare ale anului 2021 vor fi publice pe 15 februarie, potrivit unui anunț al companiei.

Potrivit conducerii companiei, diminuarea profitului este influențată de o serie de factori. În primul rând, modificările la cadrul de reglementare cu privire la regulile de decontare pe piața de echilibrare, Transelectrica având rolul de administrator în această piață. Astfel, pentru anul 2022, se estimează că modul de realizare a contractării pe piețele anterioare pieței de echilibrare, evoluția producției și consumului de energie electrică la nivel național, contextul european de evoluție a pieței de energie, evoluția prețului certificatului  de CO2 și evoluția modului de raspândire Coviid-19 la nivelul țării vor avea un impact semnificativ privind evoluția veniturilor/ costurilor pe piața de echilibrare.

Profitul este afectat și de situația actuală a pieței angro de energie electrică, evoluția și tendința continuă de creștere a prețurilor de achiziție a energiei electrice necesară consumului propriu tehnologic. Potrivit informării Transelectrica ce urmează a fi prezentată acționarilor, pentru estimarea cheltuielilor cu achiizția energiei electrice necesare acoperirii CPT pentru  2022 s-a avut în vedere o cantitate de energie electrică de 1 TWh achiziționată la un preț mediu de 648 lei/MWh, considerând o stabilizare a prețurilor de achiziție în cursul anului și o creștere a ponderii energie din surse regenerabile.

La reducerea drastică a profitului contribuie imprevizibilitatea pieței de energie electrică prin creșterea accentuată și rapidă a prețurilor de achiziție, în contextul creșterii prețului certificatului de emisii de carbon, al unui nivel al capacităților de producere a energiei electrice insuficient pentru a înlocui producția bazată pe combustibili fosili, în special cea pe cărbune, în contextul liberalizării pieței, a lipsei concurenței producătorilor și furnizorilor pentru cumpărarea de energie, pentru a-și putea îndeplini contractele cu numeroși clienți ce au optat pentru piața liberă, prezintă reprezentanții Transelectrica.

Alți factori, prezentați în informare, sunt diminuarea tarifului pentru serviciile tehnologice de sistem de la 1 ianuarie 2022 și cheltuielile generate de cerințele din Codurile Paneuropene, responsabilitățile de interconexiune pentru compatibilizraea echipamentelor în vederea funcționarii și implementării proiectelor dezvoltate pe platformele ENTSO-E în care Transelectrica deține calitatea de membru.

Potrivit proiectului de BVC pe 2022, veniturile totale prognozate sunt mai mari, pentru cele din exploatare fiind estimată o creștere cu circa 17%. Cheltuielile totale prognozate pentru 2022 sunt mai mari cu 18,36%.

La 9 luni, veniturile operaționale ale companiei au crescut cu 37%, ca urmare a creșterii volumului energiei transportate, a creșterii tarifului de transport și a veniturilor obținute pe piața de echilibrare. Cheltuielile operaționale au crescut, de asemenea, cu 49% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii costului cu energia achiziționată și a reglementărilor ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.