Eurelectric, apel lansat la Power Summit 2024: Dublăm investițiile în distribuția de energie sau pierdem cursa Europei către “zero net” !

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Opinii / Analize, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential Eurelectric, apel lansat la Power Summit 2024: Dublăm investițiile în distribuția de energie sau pierdem cursa Europei către “zero net” !
  • Studiu Eurelectric: Investițiile în rețeaua de distribuție europeană ar trebui să crească de la 33 de miliarde de euro pe an la 67 de miliarde de euro pe an, între 2025 și 2050, aproximativ 20% din ceea ce a cheltuit UE pentru importurile de combustibili fosili în 2023

Rețelele de distribuție ale Europei trebuie modernizate urgent pentru a permite electrificarea masivă a transporturilor, încălzirii și industriei, pentru a integra sursele regenerabile și pentru a face față amenințărilor meteorologice extreme și cibernetice mai frecvente. Studiul Eurelectric Grids for Speed arată că investițiile în rețeaua de distribuție ar trebui să crească de la o medie de 33 de miliarde de euro la 67 de miliarde de euro pe an între 2025 și 2050, aproximativ 20% din ceea ce a cheltuit UE pentru importurile de combustibili fosili în 2023.

Punerea în funcțiune a rețelei va crea peste 2 milioane de locuri de muncă, va aduce economii mai mari de energie și va furniza o sursă de energie mai fiabilă, accelerând în același timp decarbonizarea economiei europene, potrivit studiului lansat de Eurelectric la Power Summit 2024 “Ligts On”, care se desfășoară zilele acestea la Lagonissi, Atena.

InvesTenergy este Partener Media al Eurelectric Power Summit 2024.

Eșecul de a investi în modernizarea rețelei de distribuție va bloca conexiunile atât de necesare de tehnologii, cum ar fi sursele regenerabile, pompele de căldură și vehiculele electrice. Avantajele anticipate ale reducerii emisiilor de carbon, eficienței energetică mai mari și facturilor mai mici la energie s-ar putea să nu se materializeze, sau cel puțin nu atât de repede pe cât are nevoie lumea, avertizează asociația europeană a industriei energiei electrice.

Până în 2050, electricitatea va reprezenta 60% din consumul final de energie, comparativ cu 23% în prezent, iar capacitatea regenerabilă va crește de șase ori din 2020, cu 70% din generarea și stocarea de surse regenerabile conectate la nivel de distribuție. Solicitările de conectare cresc mai rapid decât modernizarea rețelei și vor continua să crească pe măsură ce electrificarea sectoarelor de utilizare finală va progresa. Aceste evoluții pun o presiune asupra rețelei.

Pentru a reduce tensiunea și a permite tranziția energetică, investițiile anuale în infrastructura nouă și modernizată, precum și digitalizarea ar trebui să ajungă la 67 de miliarde EUR între 2025 și 2050, aproximativ 0,4% din PIB-ul UE. Strategiile viitoare de rețea, cum ar fi investițiile anticipative, gestionarea optimă a activelor și flexibilitatea favorabilă rețelei, ar putea reduce această cifră la 55 de miliarde EUR pe an dacă sunt implementate în mod corespunzător. Nerealizarea unor astfel de investiții ar pune în pericol 74% dintre conexiunile potențiale în tehnologii cheie de decarbonizare, cum ar fi vehiculele electrice (EV), pompele de căldură și sursele regenerabile, avertizează Eutrelectric.

„Pentru o tranziție energetică de succes, UE are nevoie de cantități masive de capacitate suplimentară de rețea. Volumul investițiilor pentru operatorii de sisteme de distribuție trebuie să se dubleze. Deși acest lucru va necesita o creștere semnificativă, costul de a nu investi este și mai mare. Pentru a reuși avem nevoie de profituri atractive pentru ca investitorii să-l poată finanța, tehnologie și electrificare rapidă pentru a gestiona taxele de distribuție”, spune președintele Eurelectric și CEO E.ON, Leonhard Birnbaum.

Scalarea investițiilor în rețea necesită un efort dublu. Autoritățile naționale ar trebui să pună în aplicare legislația convenită – cum ar fi investițiile anticipate – adaptând în același timp regimul de reglementare pentru a sprijini creșterea investițiilor. Aceasta înseamnă eliminarea plafoanelor de investiții, accelerarea procedurilor de autorizare a rețelei și de achiziții și reducerea riscurilor investițiilor pentru a stimula finanțarea privată, în timp ce se deschide finanțarea publică prin bugetul UE.

Protecția în viitor a rețelei depinde și de capacitatea lanțului de aprovizionare de a se extinde. Chiar dacă investițiile necesare sunt îndeplinite, deficitul actual de cupru, deficitul de talente, termenele prelungite de producție și costurile transformatoarelor pot împiedica dezvoltarea infrastructurii.

Astfel de blocaje trebuie rezolvate rapid prin planificare strategică, colaborare sporită între factorii de decizie și industrii europeni, precum și noi inițiative de formare pentru a eficientiza certificatele de educație și a asigura o forță de muncă calificată.

Eurelectric face apel la factorii de decizie, atât la nivel național, cât și regional, să asigure investițiile în rețea, să consolideze lanțurile de aprovizionare și să elibereze beneficiile societale ale Grids for Speed.

Eurelectric reprezintă interesele industriei electrice europene, prin contribuția la competitivitatea industriei noastre, oferind o reprezentare eficientă în afacerile publice și să promovăm rolul electricității în progresul societății.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *