Eurelectric, apel urgent pentru o abordare legislativă anticipativă a rețelelor de energie electrică rezistente la viitor. Este necesară o nouă mentalitate în rândul autorităților de reglementare și a legiuitorilor

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Stiri externe
Prima Pagina Actual Stiri externe Eurelectric, apel urgent pentru o abordare legislativă anticipativă a rețelelor de energie electrică rezistente la viitor. Este necesară o nouă mentalitate în rândul autorităților de reglementare și a legiuitorilor
  • Investițiile ar trebui să atingă 38 de miliarde euro/an până în 2030 și până la 100 de miliarde euro/an până în 2050
  • Kristian Ruby, secretar general la Eurelectric; „Ajustarea rețelelor noastre de electricitate pentru net zero ar trebui să fie o prioritate de top în următorii ani, atât la nivel european, cât și la nivel național”

Eurelectric, Uniunea industriei energiei electrice europene, care reprezintă peste 3500 de companii de energie, face un apel urgent pentru o mai mare capacitate a rețelei de distribuție a energiei electrice pentru a permite tranziția energetică a Europei.

Deși devin din ce în ce mai critice pentru decarbonizarea continentului, rețelele de distribuție ale Europei se confruntă cu o capacitate redusă, autorizații greoaie și investiții insuficiente. Până în 2030, Europa va avea aproximativ 50 până la 60 de milioane de pompe de căldură, 65 până la 70 de milioane de vehicule electrice (EV) și peste 600 de gigawați de capacitate suplimentară de energie regenerabilă, potrivit REPowerEU. Aproximativ 70% din această capacitate va fi conectată direct la rețelele de distribuție.

„Ajustarea rețelelor noastre de electricitate pentru net zero ar trebui să fie o prioritate de top în următorii ani, atât la nivel european, cât și la nivel național” spune Kristian Ruby, secretar general la Eurelectric. „Acest lucru necesită o nouă mentalitate în rândul autorităților de reglementare și a legiuitorilor. Una care anticipează capacitatea Europei și trebuie să integreze mai multe proiecte din surse regenerabile și care să găzduiască electrificarea fără precedent a transporturilor, clădirilor și industriei, pentru a se potrivi cu viteza și amploarea necesare tranziției energetice a Europei.”

Tranziția energetică a Europei se bazează în mare măsură pe rețelele electrice îmbătrânite. Astăzi, capacitatea cablurilor noastre de cupru de a integra electrificarea în masă și de a îndeplini obiectivele mai mari de decarbonizare este limitată. Este timpul pentru o abordare legislativă anticipativă a rețelelor de energie electrică rezistente la viitor, susține Eurelectric, într-un nou  raport privind rețelele, care poate fi consultat aici:

Capacitatea redusă se traduce prin așteptări mai lungi pentru conexiunile la rețea, zone mai aglomerate și costuri mai mari pentru utilizatorii rețelei. Pentru a evita acest lucru, Europa trebuie să-și consolideze și să-și extindă infrastructura de rețea pentru a adăuga capacitate, încercând în același timp să profite la maximum de capacitatea deja existentă, se prezintă în raport. Planificarea anticipată a extinderii rețelei este acum esențială pentru a satisface nevoile UE de electrificare până în 2030 și pentru a asigura electricitate fiabilă pe mii de kilometri de linii electrice în toată Europa.

Eurelectric transmite că cel mai sigur mod de a permite o astfel de construcție urgentă este să planificăm și să investim în avans. Investițiile anticipative ar trebui să fie încorporate structural în reforma de proiectare a pieței de energie electrică pentru a reduce deficitul de investiții anual de 7 miliarde euro al UE în infrastructura electrică. După cum se arată în studiul Eurelectric Decarbonisation Speedways, UE investește în prezent 23 de miliarde de euro pe an în infrastructura rețelei. Acest lucru este mult prea puțin: investițiile în rețelele de distribuție ar trebui să atingă nu mai puțin de 38 de miliarde EUR pe an până în 2030 și până la 100 de miliarde EUR pe an până în 2050, având în vedere cererea suplimentară anticipată pentru a îndeplini agenda UE de decarbonizare.

Catalizarea nivelurilor necesare de investiții necesită, de asemenea, o autorizare accelerată, atrage atenția Eurelectric. Un proces simplificat de autorizare trebuie convenit urgent de către factorii de decizie. Totodată, în timp ce se dezvoltă noi infrastructuri, rețelele existente ar trebui optimizate la maximum. Acest lucru necesită digitalizare și acorduri flexibile de conectare ca o modalitate de a optimiza utilizarea capacității existente în zonele aglomerate. Permițând conexiuni mai rapide la rețea pentru o parte din capacitatea necesară, aceste acorduri pot atenua parțial urgența dezvoltării capacității suplimentare. Întrucât aceste instrumente permit utilizarea mai eficientă a rețelei existente, ele ar trebui promovate tuturor utilizatorilor rețelei într-un cadru juridic clar.

Consumatorii de energie electrică pot ajuta și mai mult managementul rețelei și pot îmbunătăți stabilitatea generală a sistemului prin schimbarea sau scăderea consumului la ore mai puțin aglomerate prin scheme de răspuns la cerere și piețe locale de flexibilitate. Dezlănțuirea unei flexibilități mai mari, totuși, necesită o rețea mai inteligentă. Autoritățile de reglementare ar trebui să stimuleze investițiile operatorilor de sistem în digitalizare, ca componentă esențială pentru furnizarea unui sistem energetic mai rezistent și a unui serviciu eficient pentru utilizatorii rețelei.

Dincolo de digitalizarea, planificarea în avans necesită informații precise. Stimularea colaborării mai strânse și a schimbului de date transparent între operatorii de sistem și actorii de pe piață, precum și autoritățile naționale, este esențială pentru a avea o înțelegere mai detaliată a timpului solicitat de conectare și a nevoilor de capacitate. Mecanismele robuste de partajare a datelor pot permite operatorilor de sistem să efectueze previziuni mai precise cu privire la modelele emergente de generare și la cererile de capacitate. Cu toate acestea, furnizarea de acces la date nu ar trebui să fie în detrimentul confidențialității clienților. Implementarea unor măsuri clare de confidențialitate și securitate a datelor este vitală pentru a proteja informațiile sensibile și pentru a menține încrederea între toți actorii relevanți. Eurelectric reprezintă interesele industriei electrice europene. Căutăm să contribuim la competitivitatea industriei noastre, să oferim o reprezentare eficientă în afacerile publice și să promovăm rolul electricității în progresul societății.

Ca parte a noilor priorități ale Președinției Eurelectric, acest raport este prima publicație care se va încheia cu un studiu detaliat al rețelei care va fi lansat la următorul Summit al Eurelectric din mai 2024, se precizează într-un comunicat al Eurelectric.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *