Eurelectric cere liderilor europeni să reducă povara impozitelor pe electricitate. Comisarul european Paolo Gentiloni: Revizuirea Directivei privind impozitul pe energie și adaptarea ei la ambițiile climatice, o prioritate a CE

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Eurelectric cere liderilor europeni să reducă povara impozitelor pe electricitate. Comisarul european Paolo Gentiloni: Revizuirea Directivei privind impozitul pe energie și adaptarea ei la ambițiile climatice, o prioritate a CE
  • Gentiloni: Trebuie eliminate subvențiile pentru combustibilii fosili, împreună cu scutirile de taxe pentru industria aeronautică și maritimă
  • Eurelectric:

„Este timpul să stopați regulile care permit o impozitare mai mare a surselor regenerabile decât a combustibililor fosili!”

„Dacă este stabilit corect, cadrul fiscal va contribui la obiectivele de decarbonizare ale Europei”

Reduceți povara impozitelor pe electricitate! Ponderea impozitelor și taxelor conduce la o creștere a prețurilor la energia electrică și descurajează clienții să adopte soluții electrice mai curate și mai eficiente din punct de vedere energetic. Este timpul să stopați regulile care permit o impozitare mai mare a surselor regenerabile decât a combustibililor fosili! Eurelectric – Asociația Uniunea industriei energetice europene, care reprezintă peste 3500 de companii de energie din întreaga Europă, face un nou Apel la liderii europeni cu privire la revizuirea Directivei europene privind impozitarea energiei. Dacă este stabilit corect, cadrul fiscal va contribui la obiectivele de decarbonizare ale Europei, susuține Eurelectric.

Impozitarea energiei joacă un rol cheie în procesul de decarbonizare a economiei europene. Regulile adoptate în urmă cu 20 de ani nu reușesc să servească la stimulul necesar pentru adoptarea de soluții electrice. Mai mult, ponderea impozitelor și taxelor conduce la o creștere a prețurilor la energia electrică și descurajează clienții să adopte soluții electrice mai curate și mai eficiente din punct de vedere energetic, susține Eurelectric.

Paolo Gentiloni, Comisarul european al economiei: Revizuirea Directivei privind impozitul pe energie adoptată în urmă cu 17 ani și adaptarea ei la ambițiile climatice, o prioritate a Comisiei Europene

Politica fiscală va fi legată de ambițiile Uniunii Europene privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Măsuri precum eliminarea subvențiilor la combustibilii fosili sau scutirile de taxe pentru industria aeronautică și maritimă se află printre prioritățile UE. Paolo Gentiloni, Comisarul european al economiei, a prezentat săptămâna trecută, o serie de aspecte ale politicii fiscale a UE pe care Comisia Europeană intenționează să o promoveze în următorii cinci ani.

 “Trebuie eliminate subvențiile pentru combustibilii fosili, împreună cu scutirile de taxe pentru industria aeronautică și maritimă…Comisia va lucra pentru a dezvolta un mecanism de ajustare a limitelor de carbon. Va fi impus prețul carbonului la importuri, pentru a descuraja transferul afacerilor poluante în altă parte și pentru a împiedica inundarea pieței europene cu produse poluante…Am lansat evaluări de impact atât asupra revizuirii directivei privind impozitarea energiei, cât și a mecanismului de ajustare a limitei de carbon. Vom prezenta propunerile noastre anul viitor”, a precizat Paolo Gentiloni, citat de Hotnews.

În timpul consultărilor privind evaluarea impactului inițial asupra Directivei privind impozitarea energiei, Eurelectric a solicitat factorilor de decizie europeni:

  • să îmbunătățească convergența normelor fiscale. Este timpul să opriți regulile care permit o impozitare mai mare a surselor regenerabile decât combustibilii fosili, cere Eurelectric.
  • să elimine treptat scutirile de taxe pentru combustibilii din industria aeronautică și maritimă  și să elimine dubla impozitare pentru sursele de flexibilitate, luând în considerare, de asemenea, extinderea domeniului de aplicare a ETS sau aplicarea măsurilor de stabilire a prețurilor la carbon.
  • să aplice prețurile corespunzătoare de CO2 pentru combustibilii fosili și integrarea criteriilor privind performanțele climatice ale surselor de energie.
  • să alinieze Directiva privind impozitarea energiei cu ambițiile de neutralitate a emisiilor de carbon. Limitarea poverii impozitelor pe electricitate va contribui la creșterea energiei electrice mai accesibile pentru gospodării și contribuie la reducerea impactului social.

Obiectivul Acordului Verde European este de a face ca UE să fie neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Revizuirea Directivei privind impozitarea energiei face parte dintr-un grup de reforme politice care să contribuie la această ambiție sporită, punctează Eurelectric.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *