Eurelectric: Electrificați acum! Succesul “Fit for 55” poate fi asigurat printr-o accelerare rapidă a electrificării

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Opinii / Analize, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential Eurelectric: Electrificați acum! Succesul “Fit for 55” poate fi asigurat printr-o accelerare rapidă a electrificării
  • Jean-Bernard Lévy, președinte Eurelectric și CEO al grupului EDF a spus: Electrificarea este o soluție foarte eficientă pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili și reducerea emisiilor de CO2. Factorii de decizie politică trebuie să ia de urgență măsuri clare și decisive pentru a pune electricitatea curată în centrul transformării

O economie net-zero a UE se bazează pe capacitatea de a crește viteza și amploarea electrificării pentru a ajunge la 30% în 2030 și cel puțin 50% până în 2050. Pachetul „Fit for 55” va fi catalizatorul unui cost rapid, tranziție energetică eficientă, dar pentru a face acest lucru trebuie să elimine rapid toate barierele în curs de electrificare. În acest context, Eurelectric solicită factorilor de decizie politici naționali și ai UE să ia măsuri consecvente și prompte pentru a valorifica întregul potențial al electrificării curate pentru a decarboniza economia.

Este urgent nevoie de o strategie generală de electrificare, susține Eurelectric, Uniunea industriei energiei electrice europene, care reprezintă peste 3500 de companii de energie din întreaga Europă.

Jean-Bernard Lévy, președintele Eurelectric și CEO al grupului EDF a spus: Electrificarea este o soluție foarte eficientă pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili și reducerea emisiilor de CO2. Factorii de decizie politică trebuie să ia de urgență măsuri clare și decisive pentru a pune electricitatea curată în centrul transformării.

Într-un document de poziție lansat astăzi, Eurelectric identifică patru domenii care sunt indispensabile pentru o tranziție accelerată și de succes.

  • Electrificarea este coloana vertebrală a oricărei strategii de decarbonizare durabilă. Prin urmare, este esențial să se eficientizeze politicile care prioritizează electrificarea directă și indirectă a sectoarelor de utilizare finală precum transportul, încălzirea sau aplicațiile industriale. În plus, reducerea impozitelor și impozitelor pe electricitate, oferind în același timp flexibilitatea din sectoarele electrificate, va permite utilizatorilor să profite de puterea tehnologiilor moderne, neutre în materie de carbon și eficiente.
  • Capacitățile de energie regenerabilă trebuie să se dubleze cel puțin pentru a decarboniza sectorul energiei și a acoperi cererea suplimentară de energie electrică curată.

Creșterea obiectivelor de decarbonizare pentru 2030 necesită o revizuire ascendentă a obiectivelor UE privind eficiența energetică și regenerabile pentru 2030, precizează Eurelectric. O astfel de coerență politică între instrumentele de reglementare, împreună cu cadre previzibile, stabile și transparente bazate pe piață sunt necesare pentru a conduce investițiile necesare. Un sistem robust de comercializare a cotelor de emisii (EU ETS) și o tarifare eficientă a carbonului sunt instrumente esențiale în atingerea ambițiilor climatice sporite și asigurarea investitorilor cu vizibilitate investițională pe termen lung. La fel de important: intervențiile politice și de reglementare trebuie eliminate, deoarece împiedică investițiile pe termen lung.

  • Sunt necesare modificări radicale ale procesului de autorizare pentru a aborda cel mai proeminent obstacol în implementarea capacităților de generare curată, a rețelei și a infrastructurilor de încărcare. Trebuie să aplicăm în proceduri mai simple și mai rapide pentru infrastructuri critice climatice pentru o decarbonizare rapidă cu succes.
  • Tendința de scădere a investițiilor în rețelele de distribuție trebuie inversată pentru a optimiza rețelele pentru un sistem de alimentare din ce în ce mai descentralizat, decarbonizat și digitalizat. Până în 2030, sunt necesari 375-425 miliarde EUR pentru a sprijini operatorii de rețea într-o transformare masivă care include adăugarea a peste 500 GW de energie regenerabilă – adică aproximativ jumătate din întreaga capacitate de energie europeană – și furnizarea de energie electrică pentru 40-50 milioane de pompe de căldură și 40-70 de milioane de vehicule electrice. Revizuirea tarifelor rețelei astfel încât acestea să stimuleze o utilizare eficientă a rețelei este, de asemenea, de o importanță capital.

Eurelectric reprezintă interesele industriei electrice europene. Cu membri în peste 30 de țări europene, vorbim pentru mai mult de 3.500 de companii de producere, distribuție și furnizare a energiei electrice, angajând direct 970.000 de persoane și având o cifră de afaceri de 627 miliarde EUR. Încercăm să contribuim la competitivitatea industriei noastre, să oferim o reprezentare eficientă în afacerile publice și să promovăm rolul energiei electrice în dezvoltarea societății.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.