Eurelectric: Prețurile la energie electrică sunt în scădere în Europa de Sud-Est, iar cărbunele este o opțiune mai competitivă în Germania, Cehia și Slovenia

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential Eurelectric: Prețurile la energie electrică sunt în scădere în Europa de Sud-Est, iar cărbunele este o opțiune mai competitivă în Germania, Cehia și Slovenia

Analiză realizată de Eurelectric, asociația industriei electrice europene

Prețurile la energie electrică sunt în scădere în Europa de Sud-Est. În Bulgaria, Croația, Ungaria, Grecia, România, Slovenia și Slovacia, prețurile medii ale energiei electrice pentru ziua următoare au trecut de la 120 euro/MWh, în iulie-august la aproximativ 90 euro/ MWh, în octombrie.

Doi factori principali explică această scădere:

  • Scăderea cererii de energie electrică pe măsură ce sezonul de vară s-a încheiat. Reducerea cererii combinate a acestor țări este de 12%;
  • Creșterea producției de energie hidro, nucleară și eoliană. Interesant, gazul nu a jucat un rol. În timp ce prețurile la energie electrică au scăzut, prețul mediu lunar la gaz nu s-a schimbat prea mult, deși au existat fluctuații în creștere și scădere.

În timpul verii, creșterea prețurilor a fost rezultatul unei cereri regionale mai mari de energie pentru răcire în timpul valurilor de căldură și s-a înregistrat o scădere a producției hidro și nucleare, care a fost compensată de energie scumpă pe gaz, capacități limitate de interconectare și, cel mai important, lipsă de flexibilitate. Spre deosebire de ceea ce a exprimat prim-ministrul grec în septembrie, creșterea exporturilor de energie către Ucraina a afectat prețurile energiei doar într-o mică măsură.

Volatilitatea prețurilor în vara anului 2024 a crescut cu peste 100% față de 2023. Cea mai mare volatilitate a avut loc în principal în orele de seară, când există mai multă cerere de energie electrică și energia solară dispare din mixul energetic. În Grecia, de exemplu, energia solară a fost compensată în principal de gazul scump, care a condus la creșterea prețurilor. Resursele alternative flexibile și mai multe tehnologii regenerabile pot ajuta la reducerea acestor vârfuri de preț.

În ciuda unei cote mai mici de energie solară, prețurile negative au crescut de la 94 euro/MWh la 160 euro/MWh, în principal în Finlanda și Suedia, din cauza producției eoliene și nucleare mai mari. Dacă prețurile au scăzut în sud-estul Europei, nu același lucru se poate spune despre Germania. La începutul lunii noiembrie, prețurile spot ale Germaniei au crescut la 820 euro per MWh pe 6 noiembrie, la ora 17:00. Acest lucru s-a datorat producției eoliene minime, o scădere la doar 0,2% din mixul de energie. Vecinii estici au cunoscut creșteri similare ale prețurilor.

Alimentarea cu energie electrică: producția de cărbune a crescut în Germania, Cehia și Slovenia

Din punct de vedere al ofertei, generarea de energie electrică a crescut de la lună la lună în UE, energia hidroelectrică adăugând 7 terawatt-oră (TWh), urmată îndeaproape de o creștere cu 5 TWh a producției de cărbune. Această schimbare a fost cauzată în principal de prețurile mai mari ale gazelor, ceea ce a făcut din cărbune o opțiune mai competitivă pentru schimbarea combustibilului. Energia nucleară și eoliană au înregistrat câștiguri marginale, în timp ce energia din surse regenerabile a scăzut cu 4,3% din cauza luminii solare reduse.

Luna trecută, Germania, Cehia și Slovenia au înregistrat o creștere remarcabilă a energiei pe bază de cărbune, de 28%, 28% și, respectiv, 30%. Fiind una dintre puținele piețe europene cu o capacitate substanțială de cărbune și gaz, Germania rămâne deosebit de receptivă la schimbările de preț pe ambele piețe.

Privind tendințele de la an la an în UE, totuși, ponderea surselor regenerabile a crescut cu 1,9%, în timp ce cărbunele a trecut de la 11,8% în octombrie 2023 la 10,6% în octombrie 2024, confirmând un declin structural.

Emisii de CO2

Mai multă generare de energie pe bază de cărbune s-a tradus într-o intensitate mai mare a CO2 în sectorul energetic în octombrie, comparativ cu septembrie. Cu toate acestea, intensitatea CO2 din octombrie 2024 (165 gCO2/kWh) rămâne semnificativ mai mică decât în ​​octombrie 2023 (201 gCO2/kWh).

Pentru mai multe date despre electricitate, Eurelectrică vă invită să intrați pe platforma proprie ELDA: https://electricity-data.eurelectric.org/


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *