Eurelectric prezintă Barometrul energetic parlamentarilor europeni. “Decarbonarea sectorului energetic câștigă teren în UE. Este necesară acțiune politică și finanțare pentru investiții suplimentare și electrificarea altor sectoare”

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential Eurelectric prezintă Barometrul energetic parlamentarilor europeni. “Decarbonarea sectorului energetic câștigă teren în UE. Este necesară acțiune politică și finanțare pentru investiții suplimentare și electrificarea altor sectoare”
  • Barometrul energetic este o analiză care realizează o paralelă între starea actuală a sistemului energetic și potențialul de decarbonare a sectorului energetic. Pe baza unor fapte și cifre solide, Eurelectric face recomandări cu privire la opt elemente care sunt esențiale pentru o tranziție energetică de succes
  • https://www.eurelectric.org/power-barometer/

Decarbonarea sectorului energetic câștigă teren în Uniunea Europeană. Indicatorii cheie actualizați arată că este necesară acțiune politică și finanțare pentru a asigura investiții suplimentare și electrificarea altor sectoare, precizează Eurelectric – Uniunea industriei energetice europene.

Sursă foto: Eurelectric

Eurelectric a publicat un Barometru energetic, o analiză care realizează o paralelă între starea actuală a sistemului energetic și potențialul de decarbonare a sectorului energetic. Pe baza unor fapte și cifre solide, Barometrul face recomandări cu privire la opt elemente care sunt esențiale pentru o tranziție energetică de succes. Analiza va fi prezentată membrilor Parlamentului European, în cadrul unui eveniment dedicat, la Strasbourg.

Ambițiile profunde de decarbonare ale Europei au pus în mișcare o transformare completă a modului în care generăm și consumăm energie electrică. Sursele neutre de carbon devin rapid norma de generare a energiei electrice. Cu toate acestea, un nou set de indicatori-cheie, evidențiați în Barometrul energetic, arată că este necesară o acțiune politică suplimentară pentru a asigura decarbonarea în timp util a altor sectoare de utilizare finală, cum ar fi transporturile, încălzirea și industriile cu consum energetic, se subliniază într-un comunicat transmis de Eurelectric.

Accelerarea decarbonării sectorului energetic

În sectorul energiei electrice, decarbonarea avansează într-un ritm mai rapid. În 2018, 58% din toată energia electrică produsă în UE a fost neutră din punct de vedere a emisiilor de carbon. Această tendință a continuat în 2019. Până în 2030, se preconizează că 75% din generarea de energie va fi neutră din din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Cu toate acestea, vor fi necesare investiții sporite pentru atingerea obiectivelor convenite pentru regenerabile, iar evoluția capacității ferme de a asigura securitatea aprovizionării ar trebui monitorizată îndeaproape, susține Eurelectric

De asemenea, investițiile trebuie realizate astfel încât să servească un sistem de alimentare mai complex, care conectează cantități mari de generare descentralizată cu un număr tot mai mare de vehicule electrice, pompe de căldură și alte tehnologii de ultimă oră. Va fi necesară o nouă structură tarifară pentru a permite aceste investiții și pentru a oferi clienților stimulente adecvate.

„Decarbonarea sectorului energetic avansează rapid. Trebuie însă să avem în vedere investiții suplimentare atât în generare, cât și în rețele pentru a rămâne pe drumul stabilit ”, a declarat Kristian Ruby, secretarul general al Eurelectric.

Acțiuni sporite necesare pentru electrificarea transportului

De asemenea, vor fi necesare investiții suplimentare pentru decarbonarea altor energii folosind sectoare precum încălzirea, industria și transportul. Pentru a decarboniza complet sistemul energetic european, ponderea energiei electrice în consumul total de energie trebuie să fie aproape triplă – de la 22% astăzi la cel puțin 60% până în 2050.

Eurelectric atrage atenția că lucrurile în sectorul transporturilor trebuie să se schimbe. Astăzi, doar 1% din energia utilizată în transport este electrică. Aceasta trebuie să crească până la 63% pentru a realiza o decarbonare completă. Cu standardele de CO2 deja convenite pentru autoturisme și autoutilitare, ne așteptăm la aproximativ30 – 40 de milioane de mașini electrice până în 2030. Acest lucru va trebui să fie însoțit de o accelerare corespunzătoare a implementării infrastructurii de încărcare. Cantitatea de puncte de încărcare disponibile publice trebuie să crească de peste 20 de ori în următorii 10 ani.

„În transportul rutier avem nevoie de un impuls politic și de sprijin financiar pentru a implementa infrastructura de taxare necesară. Și, ar trebui să să facem trecerea la electricitate cât mai simplă și cât mai convenabilă pentru consumatori ”, a spus Kristian Ruby.

Eurelectric – Uniunea Industriei Energetice, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice. Eurelectric reprezintă interesele comune ale industriei de energie electrică la nivel paneuropean, având misiunea de a contribui la dezvoltarea și competitivitatea acesteia, furnizând o reprezentare eficientă în domeniul relațiilor publice și promovând rolul unui mix energetic cu emisii reduse de carbon în dezvoltarea societății europene.

IRE este singurul partener din România ce face parte din Eurelectric, fiind cea mai veche organizaţie din domeniul energiei din România (înființată în 1926).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *