- “Dezvoltarea rețelei de energie electrică și gaze naturale trebuie să ia în considerare evoluția dramatică a mixului de energie electrică din Europa. Infrastructurile de energie inteligentă sunt esențiale…”
Dezvoltarea rețelei de energie electrică și gaze naturale trebuie să ia în considerare evoluția dramatică a mixului de energie electrică din Europa și să planifice în consecință cerințele privind infrastructura de energie electrică și gaze, semnalează Eurelectric, într-o scrisoare transmisă Comisarului european pentru energie, Kadri Simson.
Eurelectric – Uniunea industriei energetice europene, care reprezintă peste 3500 de companii de energie din întreaga Europă, își exprimă îngrijorarea cu privire la proiectele de scenarii pentru planul de dezvoltare a rețelei pe următorii zece ani – TYNDP, aflat în consultare publică. “TYNDP trebuie aliniat ambițiilor de decarbonizare din 2050. Aceasta este o necesitate pentru a asigura desfășurarea în Europa a rețelelor viitoare care să găzduiască milioane de vehicule electrice și să crească în mod constant cantități de pompe de căldură electrice conectate, baterii și alte tehnologii cu marginea rețelei. Prin urmare, scenariile ar trebui să asigure o răspândire mai largă a datelor, care să permită testarea infrastructurii și identificarea punctelor slabe”, redomandă Eurelectric în scrisoarea către Comisarul european pentru energie.
Infrastructurile de energie inteligentă sunt esențiale pentru atingerea neutralității carbonului în Europa până în 2050 și pentru realizarea Acordului de la Paris, susține Eurelectric, prezentând trei probleme majore în legătură cu TYNDP.
În primul rând, planul propus nu reușește să asigure în mod constant respectarea Acordului de la Paris în cadrul scenariilor. Scenariul „Tendințe naționale”, care servește ca unică bază pentru selectarea proiectelor de interes comun, este în concordanță cu cadrul mai puțin ambițios al UE privind climatul și energia pentru 2030, remarcă Eurelectric.
În al doilea rând, ratele cererii de energie electrică și electrificare nu sunt aliniate la Strategia pe termen lung a Comisiei. Mai mult decât atât, de-a lungul scenariilor, ponderea energiei electrice în cerere atinge maxim 50%, ceea ce este cu 10 puncte procentuale mai mic decât estimările proprii ale Eurelectric.
În al treilea rând, cererea de gaze previzionată este considerabil mai mare și divergentă fașă de Strategia pe termen lung a Comisiei. În mod îngrijorător, scenariul „Ambiție globală” presupune că 75% din gazul decarbonizat necesar de UE va fi importat din țări terțe.
Eurelectric vine cu propuneri pentru a asigura o rețea de electricitate și gaze rezistentă în viitor, care să susțină ambiția de emisii zero până în 2050. Atingerea acestui obiectiv necesită schimbări drastice în modul în care UE generează, transportă și consumă energie, potrivit reprezentanților Eurelectric.