Eurelectric, asociația cu peste 3500 de companii de energie din întreaga Europă, solicită dezvoltarea unor cerințe specifice la nivelul UE pentru a permite utilizarea unor reactoare modulare mici în tranziția energetică

Publicat pe Categorii Energie, Hidro si nucleara, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara Eurelectric, asociația cu peste 3500 de companii de energie din întreaga Europă, solicită dezvoltarea unor cerințe specifice la nivelul UE pentru a permite utilizarea unor reactoare modulare mici în tranziția energetică

Eurelectric – Asociația Uniunea industriei energetice europene, care reprezintă peste 3500 de companii de energie din întreaga Europă, solicită dezvoltarea unor cerințe specifice la nivelul Uniunii Europene pentru a permite utilizarea unor reactoare modulare mici în tranziția energetică în curs. Asociația încurajează Comisia Europeană să includă această opțiune tehnologică în planificarea strategică în domeniul politicilor energetice, climatice și de transport, ca soluție alternativă la combustibilii fosili.

Eurelectric a publicat un raport despre potențialul reactoarelor nucleare modulare și de mici dimensiuni pentru a atinge obiectivul Uniunii Europene de „carbon neutrality”.

Puteți vizualiza Raportul Eurelectric:

Pe măsură ce tranziția energetică se accelerează, tehnologiile nucleare pot oferi flexibilitate și scalabilitate rețelei electrice, permițând reducerea provocărilor aduse de o penetrare mai mare a surselor regenerabile de energie variabilă, combinată cu eliminarea treptată a generării de combustibili fosili. În acest context, se recomandă utilizarea de reactoare modulare mici, cu o tehnologie cu emisii reduse de carbon și care au potențialul de a susține un mix de energie electrică diversificat și decarbonizat, se precizează în documentul menționat.

Potrivit Eurelectric, reactoarele modulare mici prezintă o serie de avantaje de proiectare, inclusiv spațiu mai mic și cerințe de cost de capital mai mici, timp și risc de construcție reduse, împreună cu zone mai mici de planificare a situațiilor de urgență. Aceste reactoare sunt, de asemenea, adecvate pentru construcții în locații improprii pentru centralele nucleare mai mari și pot oferi avantaje distincte de protecție și securitate. Datorită structurii lor, modulele pot fi adăugate în timp pentru a se adapta la nevoile pieței și pentru a furniza energie regiunilor din UE în care desfășurarea altor surse de energie poate fi dificilă din punct de vedere tehnic.

Recent, Comisia de Reglementare în domeniul Nuclear din SUA și-a dat acordul final pentru proiectul reactoarelor modulare mici (SMR). Tehnologia este dezvoltată de compania americană NuScale.

România, prin Nuclearelectrica, și-a manifestat interesul pentru construirea de reactoare modulare mici, tehnologii nucleare inovatoare. În martie anul trecut, compania a semnat un Memorandum de Înțelegere cu NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informații tehnice și economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale. Scopul acestui MoU este evaluarea dezvoltarii, autorizării și construcției reactoarelor modulare mici (SMR) ca  o potențială soluție pe termen lung pentru România.

Tehnologia SMR a NuScale este prima și singura la nivel global supusă unei evaluări de certificare a proiectului de către Comisia Nucleară de Reglementare (NRC) din Statele Unite. NuScale dezvoltă o centrala nucleara pe baza de reactoare modulare cu apa usoara pentru a furniza electricitate, incalzire termica, desalinizare. Proiectul inovator al reactorului mic modular (SMR) are la baza o constructie modulara integral fabricata de NuScale capabila sa genereze 60 MW de electricitate utilizand o versiune sigura, redusa ca dimensiune si scalabila a tehnologiei reactoarelor cu apa sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale: o centrala nucleara poate acomoda pana la 12 module individuale, care ofera beneficiile unei tehnologii fara emisii de carbon si reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o productie de ordinul gigawatilor. Investitorul majoritar al NuScale este Fluor Corporation, o companie globala de inginerie, procurare si constructie cu o traditie de 60 de ani in industria nucleara comerciala.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.