Industria electrică și consumatorul intensiv de energie își unesc forțele pentru a stimula competitivitatea industrială a Europei într-o economie net zero.
Eurelectric – asociația europeană a industriei energiei electrice a semnat Declarația de la Anvers, într-o manifestare de sprijin pentru menținerea unei baze industriale puternice, competitive și decarbonizate în Europa.
Ceremonia a avut loc ieri, 4 aprilie, semnatarii declarațieii fiind secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby, și directorul general al Consiliului European al Industriei Chimice – Cefic, Marco Mensink.
Declarația de la Anvers (https://antwerp-declaration.eu/), manifestul pentru industria Europei, arată clar: succesul obiectivelor Europei de tranziție energetică și de decarbonizare depinde de industria verde competitivă. Pentru ca acest lucru să se întâmple, industriile consumatoare de energie trebuie să fie complet echipate pentru a oferi soluțiile climatice necesare continentului nostru.
Companiile și organizațiile semnatare ale Declarației de la Anvers își exprimă sprijinul deplin pentru un acord industrial european care să completeze pactul verde și să mențină locuri de muncă de înaltă calitate pentru lucrătorii europeni din Europa.
„În apogeul crizei energetice, Europa a fost martoră la distrugerea cererii reale și la închiderea fabricilor industriale pentru care nu este clar dacă vor reapare pe pământ european”, a declarat secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby. În 2022, industriile consumatoare de energie, cum ar fi producătorii de produse chimice, aluminiu, zinc și siliciu, au fost scoase din funcțiune cu o rată de 35% până la 45%, deoarece costurile cu energia erau prohibitiv de scumpe, făcând operațiunile necompetitive.
„Trebuie să lucrăm cu industria pentru a construi reziliența și competitivitatea. Acesta este motivul pentru care Eurelectric a decis să susțină Declarația de la Anvers și apelul la un acord industrial care să completeze ambițiile ecologice ale Europei”, a adăugat Ruby.
Asigurarea unei tranziții energetice echitabile care menține industria în Europa necesită energie la prețuri accesibile. Prin urmare, este esențial să acordăm prioritate celor mai mature, eficiente și mai accesibile tehnologii, cum ar fi cele care electrifică direct sectoarele de utilizare finală, pentru a furniza energie în mod fiabil întreprinderilor și cetățenilor în cel mai eficient mod din punct de vedere al costurilor, a mai spus reprezentantul Eurelectric.
Marco Mensink, director general la Cefic, a declarat: „Electrificarea directă va juca un rol central în decarbonizarea proceselor industriale în viitor, dar avem nevoie de un cadru pentru asta. Prin urmare, noua Comisie ar trebui să elaboreze un plan pentru a facilita electrificarea curată și accesibilă a industriei. Trebuie asigurată infrastructura de rețea necesară și reducerea riscului investițiilor necesare în electricitate și electrificare.”
Eurelectric va demara o acțiune constructivă în ce privește consumul intensiv de energie pentru a accelera electrificarea proceselor industriale, a contribui la competitivitatea europeană și a aduce pe toată lumea la bordul ambiției UE în materie de climă.
Declaraţia de la Anvers este un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene, consolidarea sectoarelor industriale de bază, asigurarea competivitiăţii şi rezilienţa acestora în contextul schimbărilor geopolitice. Liderii industriei grele din Europa cer Comisiei Europene protejarea sectoarelor de bază sectoare – chimie, hârtie, metalurgie, minerit, aluminiu, petrol şi gaze, ciment, îngrăşăminte – în faţa asaltului americanilor şi chinezilor printr-o politică energetică cu sens care să nu ducă la dezindustrializarea Europei.