Euro Insol a fost desemnat administrator judiciar al Romelectro. Remus Borza: Prioritatea noastră este să reușim să renegociem cu Romgaz contractul construcției centralei electrice pe gaz de la Iernut

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Euro Insol a fost desemnat administrator judiciar al Romelectro. Remus Borza: Prioritatea noastră este să reușim să renegociem cu Romgaz contractul construcției centralei electrice pe gaz de la Iernut

Euro Insol a fost desemnat administrator judiciar al debitoarei Romelectro SA, cel mai mare contractor general din România pe lucrări de producere, transport, distribuție și furnizare energie electrică, prin încheierea de ședință din data de 28 iulie 2022, pronunțată de Tribunalul București în dosarul 909/3/2022.

Romelectro a intrat în insolvență la data de 03.02.2022 ca urmare a incapacității de plată a datoriei scadente ce se ridica la suma de 227.000.000 lei. Starea de insolvabilitate s-a instalat mult mai devreme, încă din 2019 ca urmare a intrării în vigoare a OUG 114/2018 prin care aproape s-a dublat salariul minim în domeniul construcțiilor și a pierderilor din contractele încheiate cu ROMGAZ, Transelectrica și Hidroelectrica. Pierderile operaționale s-au majorat în perioada 2020-2021 pe fondul restricțiilor de deplasare, a regulilor de izolare și limitării numărului de muncitori pe șantiere, potrivit unui comunicat transmis de Euro Insol.

”Preluarea mandatului de administrator judiciar la Romelectro reprezintă pentru noi o mare provocare. Indiscutabil Romelectro este o societate cu un palmares impresionant de lucrări atât în România cât și pe alte piețe. Romelectro este o societate vitală din perspectiva siguranței sistemului energetic național, dar cu o situație financiară precară, cu un sold al datoriilor de două ori mai mare decât al activelor, cu capitaluri proprii negative și cu pierderi operaționale pe toate contractele cu producătorii și transportatorul de energie care au refuzat să recunoască costurile reale ale lucrărilor și să adiționeze contractele cu valoarea actuală a materialelor, echipamentelor și a salariilor. Managementul companiilor energetice la care statul este acționar trebuie sa realizeze că investițiile sunt mai importante decât profitul. Raportarea cu mândrie patriotică a unor profituri astronomice la care nu au nicio contribuție, fiind rezultatul doar al unor conjuncturi de piață, în detrimentul investițiilor ne costă scump și ne va costa și mai scump în anii următori. Este o realitate a ultimilor 30 de ani că statul ca acționar majoritar la marii producători de energie nu a reușit să pună în funcțiune nici măcar un Kw. Avem capacități de producție hidro și pe cărbune cu durata de viață depășită, unele mai vechi de 50 de ani. Nu am fost în măsură să retehnologizăm capacitățile existente și nici să punem în funcțiune capacități noi de producere a energiei electrice. Lipsa investițiilor în energie a condus la insolvența marilor contractori: UCM Reșița, ISPH, Hidroserv, Hidroconstrucția, Romelectro. Prioritatea noastră este ca în cel mai scurt timp să reușim să renegociem cu Romgaz contractul construcției centralei electrice pe gaz de la Iernut. Este o centrală de mare putere de 430 MW, cu regim de funcționare în bandă, adică 365 zile/an și cu o producție de peste 3.000.000 MWh/an, adică peste 7% din consumul național de energie. Punerea în funcțiune a acestui obiectiv strategic va conduce la atenuarea prețului la electricitate cu efecte favorabile atât pentru economie cât și pentru populație”, a precizat Av. Dr. Remus Borza, practician coordonator Euro Insol.

Înființat în 1971, Romelectro a participat activ pe partea de proiectare și inginerie la punerea în funcțiune a peste 15.000 MW în centrale electrice convenționale (hidro, cărbune, gaz) și nucleare, ceea ce reprezintă aproape 80% din capacitatea totală instalată în România. A retehnologizat peste 3.000 MW instalați în centrale hidro și termo, a asigurat inginerie și design pentru punerea în funcțiune a peste 150 de stații de înaltă tensiune și lucrări de proiectare și execuție a mai mult de 22.000 km de LEA.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.