CE Oltenia: Exceptarea de la plata certificatelor verzi, “un dar din partea politicienilor, de sărbători”

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Legislativ
Prima Pagina Actual Flux energetic CE Oltenia: Exceptarea de la plata certificatelor verzi, “un dar din partea politicienilor, de sărbători”

“Aprobarea legii privind scutirea companiei de la plata certificatelor verzi reprezintă rezultatul unor acțiuni demarate, cu ani în urmă, de salariați ai CE Oltenia și finalizate cu ajutorul parlamentarilor implicați în acest proces, ca urmare a înțelegerii necesității elaborării unor mecanisme de piață echitabile pentru toți producătorii de energie. Conducerea companiei mulțumeste tuturor celor implicați în obținerea acestei oportunități pentru cash-ul CE Oltenia, asimilând-o cu un dar din partea politicienilor acestui județ, în pragul sărbătorilor de iarnă”, se specifică într-un comunicat al companiei.

Proiectul privind modificarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a primit miercuri, 28.11.2018, votul favorabil al Camerei Deputaţilor. “Potrivit acestuia, CE Oltenia este scutită de la plata certificatelor verzi, ceea ce constituie un efort financiar de cca 5 milioane de euro anual. Compania va avea astfel posibilitatea să utilizeze aceste fonduri în alte directii: beneficii salariale, mentenanță, investiții”, susțin reprezentanții CE Oltenia.

Conform prevederilor legislative existente, marii consumatori de energie din România sunt scutiți de la plata certificatelor verzi corespunzatoare energiei utilizate în consumul propriu tehnologic, fără a se considera că energia utilizată de către CE Oltenia pentru exploatarea cărbunelui reprezintă consum propriu tehnologic, deși compania este al treilea mare consumator de energie din România, după Alro Slatina și ArcelorMittal Galați.

Certificatele verzi se achiziționează de pe Bursa OPCOM, de la producătorii din surse regenerabile, numărul certificatelor fiind stabilit de către ANRE, raportat la energia vandută consumatorilor finali și la energia consumată pentru extracția cărbunelui în vederea producerii energiei electrice. Astfel, Complexul Energetic Oltenia suportă parte din costurile necesare intrării în piața concurențială, cu prețuri minime, a energiei verzi, se precizează în comunicatul menționat.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.