Extreme E, competiție dedicată motorsportului electric și Enel Foundation prezintă primul proiect de cercetare științifică pe vasul Sf. Elena

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Extreme E, competiție dedicată motorsportului electric și Enel Foundation prezintă primul proiect de cercetare științifică pe vasul Sf. Elena

Extreme E, competiție dedicată motorsportului electric, menită să atragă atenția asupra schimbărilor climatice, și Enel Foundation, think tank pentru tranziția energetică, au confirmat astăzi primul proiect comun de cercetare științifică care va avea loc în laboratorul științific de la bordul vasului Sf. Elena, construit în acest scop.

Extreme E lucrează cu Enel Foundation, partenerul științific fondator al campionatului, încă de la înființarea sa, iar anul trecut, cele două organizații au colaborat pentru lansarea apelului pentru cercetare în cadrul campionatului, numit „Racing for the Planet”. Diverși cercetători științifici internaționali au fost invitați să se alăture proiectului pentru a face cercetări pe navă asupra consecințelor schimbărilor climatice și / sau strategiilor de adaptare și atenuare a efectelor negative asupra oceanelor lumii și asupra Planetei.

Acest proiect, condus de belgianul Alexander Vanhaelen, în vârstă de 24 de ani, se concentrează pe investigarea efectelor schimbărilor climatice asupra vieții marine. Alexander se va alătura călătoriei pe vasul Sf. Elena, care va pleca din Groenlanda – unde se organizează cursa Arctic X Prix – la începutul lunii septembrie.

Alexander va fi susținut la bord de Adam Pantelis Galatoulas. Ambii oameni de știință studiază în prezent biologia marină la Universitatea din Algarve, Portugalia. În timpul călătoriei pe Sf. Elena, cei doi vor filtra apă de mare pentru a obține ADN de la organisme marine și, prin secvențierea acestui ADN, vor încerca să analizeze modul în care viața marină s-a schimbat în diferite părți ale oceanului, în condiții diferite, cu scopul de a face un inventar al speciilor de vertebrate, furnizând informații noi pentru băncile de date existente.

Există o varietate de motive pentru aceste schimbări potențiale pe care ambii oameni de știință le investighează, inclusiv impactul uman și schimbările climatice, care duc la pierderea biodiversității și care au impact asupra formării mediilor marine și asupra speciilor care trăiesc în acesta. Având în vedere ratele de dispariție și prezența unor specii invazive la un nivel record, acest tip de cercetare și cunoștințele pe care le va oferi sunt esențiale pentru a înțelege comportamentul comunităților marine, cu scopul de a oferi informații pentru un management ecologic eficient și pentru conservare.

Descoperirile echipei vor fi publicate într-un jurnal științific internațional și vor fi comunicate la reuniunile științifice dedicate biodiversității marine.

Omul de știință Alexander Vanhaelen, a declarat: „Am fost un fan al motorsportului și al naturii de când mă știu, așa că apelul la cercetare din partea Extreme E și Enel Foundation a fost ocazia perfectă de a-mi combina pasiunile pentru a ajuta Pământul și sunt foarte recunoscător că am fost selectat.

„Din păcate, natura suferă și suntem hotărâți să vedem ce putem face pentru a îmbunătăți situația. Cred că Extreme E este o platformă foarte utilă pentru a arăta lumii cum să interpreteze semnele pe care ni le-a dat natura și cum să acționăm.

„Sper că cercetările noastre vor contribui la cursa împotriva schimbărilor climatice la nivel global, arătând ce specii apar în diferite regiuni, cum evoluează sau chiar cum dispar. Scopul meu final este de a oferi toate aceste cunoștințe pentru a îmbunătăți pescuitul durabil, conservarea și gestionarea acestuia. Știu că acest proiect va oferi informații vitale în acest scop și sunt incredibil de motivat.

„În 2016, am văzut cum un singur pește poate face o întreagă familie fericită ca și cum ar fi câștigat campionatul mondial și știu că împreună putem aduce cunoștințele pentru a oferi acel sentiment multor oameni, a căror viață depinde de ocean, contribuind la protejarea resurselor.”

Alejandro Agag, CEO și fondator al companiei Extreme E, a declarat: „Bun-venit primei noastre echipe științifice de proiect – Alexander și Adam. Sunt fascinat de acest proiect și aștept cu nerăbdare să aflăm mai multe despre oceanele noastre și despre modul în care locuitorii săi suferă din cauza crizei climatice, dar și despre cum putem aduce schimbări.

„Suntem recunoscători partenerilor noștri științifici de la Enel Foundation pentru contribuția la proiectele noastre științifice și suntem mândri că ne-a fost confirmată prima inițiativă de cercetare. Este incredibil că vom reuși să folosim nava în acest scop, deci mii de mulțumiri pentru că ne-a ajutat să realizăm acest vis.”

Louisa Tholstrup, manager pentru știință, Extreme E, a declarat: „Schimbările climatice și pierderea biodiversității sunt două dintre cele mai presante probleme ale prezentului. Pe lângă impactul direct asupra economiei, societăților și sănătății oamenilor, progresul rapid al schimbărilor climatice are un impact negativ asupra multor specii și ecosisteme ale lumii, care duce la pierderea biodiversității. În același timp, protejarea și restabilirea biodiversității este crucială pentru abordarea schimbărilor climatice. Până de curând, aceste două crize au avut tendința de a fi abordate separat, dar astfel de sisteme complexe nu pot fi gestionate decât împreună.

„Cercetările lui Alexander se aliniază unei tendințe în creștere în comunitatea științifică, care lucrează la sinergiile dintre climă și biodiversitate. Acestea contribuie la cercetare, care este urgentă și  necesară pentru a lua măsuri pentru protejarea biodiversității, care contribuie simultan la atenuarea schimbărilor climatice și la înțelegerea capacității speciilor marine și a ecosistemelor de a se adapta la acele schimbări climatice care nu pot fi evitate. Suntem foarte recunoscători Enel Foundation  pentru că sprijină această cercetare importantă.”

Vasul Sf. Elena se află acum în Kangerlussuaq, Groenlanda, pentru cel de-al treilea eveniment al campionatului – Arctic X Prix – care va avea loc în acest weekend, în perioada 28-29 august. Corespondenta Extreme E, Izabela Rekiel, va împărtăși poveștile despre navă și știință prin intermediul canalelor sale de socializare @izyofficial.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *