Facă-se voia partidului! Hidroelectrica nu s-a îngrășat suficient pentru listare, e numai bună să hrănească bugetul de stat

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Facă-se voia partidului! Hidroelectrica nu s-a îngrășat suficient pentru listare, e numai bună să hrănească bugetul de stat

Ministrul Energiei, Anton Anton, cu o declarație de zile mari: „După părerea mea, este cam devreme să vorbim de Hidroelectrica la bursă. A trecut printr-o boală destul de grea și a ieșit din boala asta grea, a scăpat, dar ca orice persoană bolnavă a ieșit ușor slabită. Eu cred că pentru a ajunge la bursă, Hidroelectrica trebuie să devină mai atractivă, să pună carne pe ea, să se mai îngrașe”

“Pentru a ajunge la bursă, Hidroelectrica trebuie să devină mai atractivă, să pună carne pe ea, să se mai îngrașe”… Declarația nu aparține fostului administrator judiciar al companiei, Remus Borza, care ne-a obișnuit cu stilul său colorat, ci ministrului Energiei, Anton Anton. Da, proaspătul ministru și-a spus părerea cu privire la situația Hidroelectrica, la Conferința ZF Power Summit, într-un stil, să-i zicem… personal.

Redăm declarația completă a ministrului Anton: „După părerea mea, este cam devreme să vorbim de Hidroelectrica la bursă. A trecut printr-o boală destul de grea și a ieșit din boala asta grea, a scăpat, dar ca orice persoană bolnavă a ieșit ușor slabită. Eu cred că pentru a ajunge la bursă, Hidroelectrica trebuie să devină mai atractivă, să pună carne pe ea, să se mai îngrașe”.

Boală…grea, slăbită, să se mai îngrașe…Oare chiar se referă la Hidroelectrica?! Compania a fost în insolvență în perioada 2012-2016, dar și-a revenit spectaculos (daca e să vorbim în termenii ministrului) și este superprofitabilă. Șefii companiei au anunțat un profit estimat pentru 2017 de peste un miliard si jumatate de lei. La sfârşitul anului 2016, Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1,227 miliarde lei, raportat la o cifră de afaceri de 3,338 miliarde lei.

Pentru fostul ministru Toma Petcu, listarea Hidroelectrica era declarată un obiectiv prioritar, una dintre principalele acțiuni bugetate pentru anul în curs, după cum reiese din proiectul de hotărâre pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare pe 2018 al ministerului, condus acum de Anton Anton. Guvernul a aprobat la sfârșitul anului trecut o hotărâre care prevede listarea a 10% din acțiunile Hidroelectrica.  Fostul ministru Petcu a declarat atunci: „Intenţionăm, în primul rând, să facem listarea Hidroelectrica. ………….. Suntem într-un ritm mai accelerat. Ne interesează această listare din două perspective. În primul rând, se pune pe piaţă această companie pentru a avea foarte clar indicii, nu doar bursieri, dar şi ceilalţi indici, în permanenţă să vedem cum evoluează compania din punct de vedere financiar şi pe piaţă. În al doilea rând, ne dorim ca suma obţinută, din estimările noastre este destul de substanţială, să fie folosită pentru dezvoltarea companiei”.

Dar, probabil, ministrul Anton nu a apucat să se documenteze sau directivele partidului sunt altele acum. Foamea de bani la buget este atât de mare și de unde să storci dacă nu de la companiile din energie profitabile….

Într-un interviu acordat InvesTenergy, Bogdan Badea, Director General, a declarat: “Este posibilă listarea Hidroelectrica în 2018, dar cu un efort conjugat al tuturor factorilor implicați”. Se vede treaba că interesele de partid sunt altele… De altfel, în aceeași conferință, ministrul Anton Anton a prezentat beneficiile deciziei Guvernului, prin care cel puțin 90% din profitul companiilor de stat va merge în dividende. „Daca aș fi constatat că firmele la care avem participații au făcut investiții din banii pe care i-au câștigat, atunci aș fi fost deranjat de faptul că profitul dispare. Dar, după ce am văzut ca firmele au acumulat banii în vistierie, mândrindu-se cu faptul că au niște rezerve, faptul că aceste rezerve trec, și subliniez chestia asta, nu intră în buzunarul investitorului ca dividende, intră în bugetul național și se reîntorc din bugetul național pentru investiții, eu cred că e vorba de circulația banilor mai repede și poate că acest lucru va eficientiza investițiile, va crește numărul de investitii”, a spus Anton, la ZF Power Summit.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *