Factură unică la energie din această lună și la gaze din vară

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Factură unică la energie din această lună și la gaze din vară

Pe modelul facturii unice la energie, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE pregătește o nouă factură la gaze naturale,  funcțională din vara acestui an. De la 1 martie, consumatorii casnici şi noncasnici pentru care furnizarea energiei electrice este asigurată de către furnizorii de ultima instanță primesc o factură unică de energie.

anre-211x140

În domeniul gazelor naturale, odată cu aprobarea noului Regulament privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, se va stabili un set minim de reguli referitoare la facturare, creându-se astfel un cadru de reglementare unitar care asigură protecţia clienţilor finali, indiferent de regimul de furnizare ales de către aceştia, se precizează într-un comunicat al ANRE.

Noul Regulament privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali stabileşte principiile generale privind facturarea, perioada maximă de facturare, modul de determinare a consumului de gaze naturale aferent unei perioade de facturare, informațiile pe care furnizorul are obligaţia să le cuprindă în factura emisă clientului final, precum și modul de emitere, transmitere și plată a facturilor.

Astfel, factura de gaze naturale, care urmează să fie finalizată de ANRE, va avea o primă pagină care va cuprinde elementele necesare pentru a înţelege cum este facturat consumul de gaze naturale, exprimat în unităţi de energie, şi cât trebuie să plătească clientul final pentru acest consum. Noua factură are în spate celelalte informaţii privind facturarea care oferă periodic clientului final o perspectivă cuprinzătoare asupra consumul efectiv realizat şi a costului actual cu gazele naturale, astfel încât acesta să aibă posibilitatea de a-şi ajusta propriul consum. Totodată, conține și alte informaţii ce pot fi utile clientului final pe parcursul derulării contractului de furnizare (ca de exemplu informaţii privind dreptul clientului final de a beneficia de un nivel mimim de calitate a activităţii de furnizare şi a serviciilor aferente alimentării cu gaze naturale, informaţii privind modalităţile de transmitere a plângerilor de către clienţii finali, precum şi privind opţiunile pe care le au aceştia în cazul în care nu sunt satisfăcuţi de modul de soluţionare al plângerii de către furnizor, informaţii privind dreptul clientului final de a schimba furnizorul).

Proiect de Ordin pentru aprobarea Regulamentului privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali

Factură unică la energie electrică din această lună

Noul model unic al facturii de energie electrică, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 88/2015 a intrat în vigoare la 1 martie 2016.  Acesta se aplică numai consumatorilor casnici şi noncasnici pentru care furnizarea energiei electrice este asigurată de către furnizorii de ultima instanță. Introducerea acestui model a avut ca scop unficarea la nivel national a datelor de consum/tarif prezentate în factura de energie electrica, astfel încât elementele facturate să poata fi mai ușor de identificat/verificat și înțeles, susțin reprezentanții ANRE.

Noua factură asigură consumatorului prezentarea graduală, într-un format standard, a tuturor elementelor necesare pentru verificarea corectitudinii sumelor facturate și a datelor care intră în calculul acestora. Prezentarea acestor elemente în factură este impusă atât de legislația națională, cât și de directivele europene.

Furnizorii de ultima instanță vor emite clienților casnici și noncasnici facturile de energie electrică în noul format, indiferent de perioada de consum pentru care sunt emise respectivele facturi, se precizează în comunicatul ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.