Facturarea electronică va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Facturarea electronică va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile

Material de opinie realizat de Adrian Teampău, Director, și Radu Todiraș, Manager, Impozitare Indirectă, Deloitte România

România va aplica sistemul RO e-Factură generalizat, de la 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzacțiile realizate între firmele (persoane impozabile) stabilite în țara noastră. Sistemul este operațional începând din 2022, însă este obligatoriu doar pentru facturile emise de companiile private în relațiile cu entitățile de stat (B2G), pentru cele aferente bunurilor cu risc fiscal și pentru agențiile de turism care emit facturi în baza tichetelor de vacanță. Țara noastră a solicitat Comisiei Europene (CE), încă din ianuarie 2022, o derogare de la legislația comunitară de TVA pentru a extinde sistemul pentru toate operațiunile comerciale.

Astfel, CE a publicat vineri, 23 iunie 2023, o propunere prin care acordă României derogarea în vederea aplicării facturării electronice pentru toate tipurile de tranzacții realizate între firmele din România. Sistemul rămâne opțional pentru nerezidenți.

Potrivit autorităților române, principalele obiective vizate de punerea în aplicare a sistemului obligatoriu de facturare electronică în sistem B2B (business to business) sunt combaterea fraudei și a evaziunii fiscale, eficientizarea colectării, în special în domeniul TVA, îmbunătățirea competitivității operatorilor economici și reducerea costurilor administrative atât pentru contribuabili, cât și pentru administrația fiscală. Măsura a fost impusă și de faptul că România a înregistrat în mod constant, în ultimii ani, un deficit ridicat de încasare la TVA (35,7%, potrivit celui mai recent raport publicat de CE, pentru 2022).

Totodată, introducerea facturării electronice obligatorii este una dintre măsurile incluse în planul național de redresare și reziliență. Potrivit României, aceasta va reduce deficitul de încasare a TVA cu cel puțin cinci puncte procentuale până în cel de al doilea trimestru al anului 2026, comparativ cu 2019. Introducerea facturării electronice obligatorii se va reflecta într-o creștere a colectării TVA și a impozitelor directe cu cel puțin 7,6 miliarde de lei (aproximativ 1,5 miliarde de euro).

Măsura derogării este aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2024 și până la 31 decembrie 2026, cu posibilitatea prelungirii în baza unei noi solicitări argumentate din partea României. În acest scop, însă, țara noastră va trebui să transmită comisiei un raport de evaluare a eficacității măsurilor naționale adoptate pentru combaterea fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum și a simplificării colectării taxei.

Pe de altă parte, în măsura în care legislația comunitară de TVA va fi modificată conform propunerilor recent cuprinse în inițiativa Comisiei Europene, denumită „TVA în era digitală”, derogarea va rămâne fără obiect.

În concluzie, contribuabilii trebuie să se pregătească pentru implementarea sistemului RO e-Factură începând din 1 ianuarie 2024, aprobarea propunerii comisiei de către Consiliul UE fiind în acest moment doar o formalitate. Firmele vor trebui să își implementeze procesul de facturare electronică, să adapteze și să implementeze noi aplicații informatice pentru prelucrarea acestora și pentru transmiterea și recepția pe formatul impus de ANAF. În acest sens, este nevoie să identifice în cel mai scurt timp posibil soluțiile informatice cele mai potrivite pentru modelul lor de afaceri. În mod evident, aceste procese vor atrage de la sine investiții din partea contribuabililor, însă schimbările vor permite, în viitor, eliminarea cât mai multor declarații și formalități fiscale, aspect care va simplifica povara fiscală a tuturor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *