Federația Europeană a Furnizorilor de Energie insistă la ACER pentru eliminarea barierelor în calea formării eficiente a prețurilor și accesul liber pe piețele europene de energie electrică

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Federația Europeană a Furnizorilor de Energie insistă la ACER pentru eliminarea barierelor în calea formării eficiente a prețurilor și accesul liber pe piețele europene de energie electrică
 • În septembrie 2020, în cadrul Pachetului de energie curată, ACER a inițiat un studiu privind formarea eficientă a prețurilor, intrarea ușoară pe piață și participarea noilor actori și a actorilor mici pe piețele europene de energie electrică

Federația Europeană a Furnizorilor de Energie (EFET) insistă pentru eliminarea barierelor în calea formării eficiente a prețurilor și pentru accesul liber  pe piețele europene de energie electrică.

“Așteptăm cu nerăbdare să continuăm dialogul cu factorii de decizie europeni și naționali și cu autoritățile de reglementare. Le oferim sprijinul nostru pentru identificarea și eliminarea barierelor în calea formării eficiente a prețurilor și pentru accesul liber pe piețele europene de energie electrică”, se precizează într-un comunicat al EFET.

Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) a lansat o consultare publică cu privire la barierele în calea formării eficiente a prețurilor și la intrarea și participarea pe piața europeană a energiei electrice. Analiza vizează sprijinirea factorilor de decizie europeni și naționali pentru a identifica și elimina mai bine barierele pieței, precum și pentru a monitoriza progresul proiectării piețelor de energie ale UE, potrivit anunțului ACER.

Astfel, în timp ce funcționarea piețelor de energie electrică în Europa s-a îmbunătățit în ultimii ani, este în continuare mult de lucru la formarea prețurilor și accesul pe piața energiei. În cadrul consultării publice, EFET a transmis că dorește să își ofere contribuția ca ACER să dezvolte un model care să identifice decalajele dintre modelul țintă și practicile existente la nivel european și național.

Dezvoltarea unor unități de generare suplimentare de vârf, soluții de stocare, alte servicii flexibile se pot materializa numai dacă prețurile reflectă cu adevărat valoarea energiei, inclusiv toate fluctuațiile acesteia, susține EFET. Ceea ce presupune ca actorii pieței energiei să nu se confrunte cu bariere nejustificate la intrarea pe piețele de energie electrică. Semnalele de preț precise vor permite participanților la piață să identifice natura și calendarul investițiilor în capacități de producție și nu numai, se specifică în comunicatul Federației.

EFET semnalează că barierele în calea formării eficiente a prețurilor se regăsesc în majoritatea statelor membre. Aceste bariere includ:

 • prețuri de dezechilibru cu componente artificiale adăugate care estompează adevărata valoare a energiei în timp real
 • restricții la tranzacționarea trans-zonală
 • piețele care nu sunt lichide, în special piețele forward și intraday
 • limite de preț reglementate
 • scheme de remunerare în afara pieței, cum ar fi mecanismele de remunerare a capacității și scheme naționale de sprijin pentru surse regenerabile.

EFET reiterează necesitatea asigurării integrării complete a surselor regenerabile de energie, tehnologii energetice pe piața angro de energie electrică, care funcționează bine, este lichidă și eficientă, în toate intervalele de timp, precum și pentru încurajarea armonizării produselor și aranjamentelor de echilibrare între zonele de licitare și concurența efectivă în sectorul comerțului cu amănuntul.

Totodată, EFET prezintă mai multe exemple de bariere existente la intrarea pe piață și participarea la Piețele europene de energie electrică, și anume:

 • bariere în calea comerțului local (adică sarcini inutile plasate participanților la piață, cum ar fi licențe sau alte obligații date de entități locale);
 • lipsa transparenței și disponibilitatea informațiilor relevante care facilitează intrarea pe piață și participarea la toate perioadele de piață;
 • discriminarea împotriva tranzacțiilor transfrontaliere în favoarea tranzacțiilor interne – limite:interdicții de import / export, obligații de a licita pe platforma locală;
 • limite de preț reglementate;
 • piețe care nu sunt lichide, în special piețe forward și intraday.

Federația Europeană a Furnizorilor de Energie (EFET) promovează concurența, transparența și accesul liber în sectorul energetic european. Construim încredere în piețele energiei electrice și ale gazelor din întreaga Europă, astfel încât acestea să poată sprijini o aprovizionare durabilă și sigură cu energie și să permită tranziția către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. În prezent, EFET reprezintă mai mult de 100 de companii comerciale de energie, active în peste 27 de țări europene.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *