Future Energy Leaders (FEL) România, parte a CNR-CME, a lansat Ghidul privind măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili de energie. Materialul vine în sprijinul consumatorilor vulnerabili cu informații despre măsurile de sprijin și instituțiile prin care se întâmplă acest proces de alocare financiară.
Ghidul se poate descărca de pe site-ul FEL România: https://felromania.ro/ghid-privind-masuri-de-sprijin-pentru-consumatorii-vulnerabili-de-energie-2023-2024-pescurt/
Programul „Cardul de Energie” implementat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori pe an.
A doua tranșăa programului a acestui program a început în septembrie 2023 și se finalizează în martie 2024. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor au fost emise și distribuite prin Compania Națională – Poșta Română, iar listele cu beneficiari au fost întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
De asemenea, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială se acordă un Ajutor Financiar pentru încălzire în sezonul rece, în care persoanele cu venituri mici beneficiază de un supliment pentru energie, care se acordă în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 octombrie 2024, în cuantum de 250 – 320 lei per lună pentru plata facturilor la energie.
Tinerii specialiști de la FEL România au lansat o inițiativă de informare a persoanelor care urmăresc paginile de pe rețelele de socializare ale asociației.
“Am primit multe întrebări despre cardurile și suplimentele pentru plata facturilor de energie și ne-am decis să elaborăm acest material informativ, cu informații succinte asupra procedurii de acordare de către consumatorii vulnerabili aflați în impasul sezonului rece. Ne bucurăm de existența acestor măsuri din partea decidenților, care survin în combaterea sărăciei energetice și credem că sunt extrem de necesare în contextul actual, pentru mulți români”, menționează Luminița Ioana Vlaicu, manager de proiect.
Ghidul Măsurilor de Sprijin pentru Consumatorii Vulnerabili de Energie marca FEL România include cele mai importante înformații pe scurt și care este procedura de acordare a facilităților financiare:
• Sărăcia energetică;
• Cardul de energie;
• Ajutoare de încălzire;
• Măsuri de plafonare;
• Măsuri de eficiență energetică;
• Intrebări frecvente.
„Vorbim despre o inițiativă importantă care vine în sprijinul grupurilor vulnerabile. Ne dorim ca acest ghid și informația din el să ajungă la cât mai multă lume și, prin acesta, ne alaturăm și noi în combaterea sărăciei energetice care reprezintă un aspect foarte important din trilema energetică”, declară Olivian Savin, director comunicare și marketing FEL România.