Filă importantă în istoria Hidroelectrica: Umplerea lacului Gura Apelor la cota NNR. Urmează retehnologizarea CHE Retezat

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Filă importantă în istoria Hidroelectrica: Umplerea lacului Gura Apelor la cota NNR. Urmează retehnologizarea CHE Retezat

Hidroelectrica a finalizat astăzi, 16 august, procedura de umplere la cota NNR (nivel normal de retenție) – 1072,5 mdm a lacului Gura Apelor, aparținând AHE Râul Mare Retezat, Sucursala Hațeg. La inaugurarea obiectivului, a fost dat în exploatare în parametrii inițial proiectați.

Lucrările, demarate în anul 1976, s-au derulat pe parcursul a mai bine de 30 de ani, însă recepția finală a  fost amânată de-a lungul timpului pe fondul constatării unor exfiltrații în exces în zona versantului stâng și a necesității finalizării drumului de contur. Ulterior efectuării unor operațiuni de injecție de beton și consolidări specifice, obiectivul a trecut prin proceduri de evaluare a siguranței, în anul 2020, managementul companiei luând decizia de a proceda la recepția finală. Umplerea lacului, care se întinde pe circa 360 de hectare și cumulează cca 220 milioane de metri cubi de apă, a fost posibilă abia în anul curent, pe fondul unei hidraulicități favorabile, potrivit unui comunicat al companiei.

Ceremonia de inaugurare s-a desfășurat astăzi în prezența conducerii centrale și locale a Hidroelectrica SA, alături de autoritățile județului Hunedoara, prefect, reprezentanți ai parlamentului și cultelor religioase etc.

”Scriem astăzi o filă importantă în istoria Hidroelectrica, o pagină a încrederii în lucrul temeinic făcut  și a deciziilor complet asumate.  Această centrală, de la Râul Mare, este a doua cea mai mare centrală de pe râurile interioare, însă nu a fost exploatată niciodată la potențialul din proiect, ori noi nu ne-am dorit ca acest obiectiv să râmână o Cenușăreasă a Hidroelectrica. Avem încredere în felul în care acest proiect a fost realizat, în calculele făcute de specialiști și în efortul echipei Hidroelectrica. În plus, umplerea lacului Gura Apelor la cota NNR este o condiție pentru a pune în operă proiectul de retehnologizare a CHE Retezat, a cărui valoare estimată se ridică la aproape 77 de milioane de euro, și care a trecut deja de fazele inițiale ale achiziției”, a declarat Bogdan Badea, Președintele directoratului Hidoelectrica.

Barajul Gura Apelor este al doilea cel mai mare baraj de anrocamente cu miez de lut din Europa, construcția înglobând 7 milioane de metri cubi de piatră proveniți din carierele din zonă, precum și un milion de metri cubi de pământ. Construcția, înaltă de 160 de metri, este așezată pe o bază lată de 560 de metri și se întinde pe 460 de metri lungime la coronament.

Amenajarea Hidroenergetica Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor și hidrocentralele Retezat și Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW și o energie medie multianuală de 629,50 GWh.

AHE Râul Mare Retezat exploatează potențialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic vast, întins pe versanții nordici ai Munților Retezat și care funcționează ca un veritabil castel de ape naturale.

Amenajarea influențează pozitiv folosințele din aval, în special alimentările cu apă potabilă. De asemenea, AHE Râul Mare – Retezat regularizează debitele naturale ale râurilor Șes, Râul Mare și Lăpușnicul Mare în acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.