Finanţare nerambursabilă din PNI pentru construcţia termocentralei de la Iernut. Romgaz poate primi până la 321 milioane lei

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Finanţare nerambursabilă din PNI pentru construcţia termocentralei de la Iernut. Romgaz poate primi până la 321 milioane lei

Romgaz primeşte finanţare pentru construcţia termocentralei de la Iernut. Compania a încheiat un contract cu Ministerul Energiei pentru finanţarea cu    până la 321 milioane lei, bani alocaţi prin Planul Naţional de Investiţii, a noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat de 430 MW

Potrivit unei informari transmise de Romgaz Bursei de Valori Bucuresti, valoarea estimată a finanţării nerambursabile este de minimum 227,22 milioane lei şi maximum 320,9 milioane lei, inclusiv TVA. Investiţiile incluse în PNI primesc finanţare nerambursabilă în procent de maxim 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, în baza unor contracte de finanţare.

Cererea de finanţare a producătorului de gaze Romgaz din Planul Naţional de Investiţii (PNI) pentru termocentrala pe gaz pe care o construieşte la Iernut a fost aprobata de Ministerul Energiei in luna ianuarie.

Romgaz a încheiat un contract în valoare de 268,8 milioane euro cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro pentru construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze la Iernut.Pentru România, proiectul reprezintă cea mai mare investiţie publică în energie convenţională din ultimii 20 de ani.Termocentrala pe gaze de la Iernut urmeaza sa fie finalizată la sfârşitul anului 2019.

Directorul General al Romelectro, Cristian Secoşan, a dat asigurari ca termocentrala Romgaz de la Iernut, un grup nou pe gaze în ciclu combinat, de 430 MW, va fi gata până la 31 decembrie 2019.”La Iernut, avem nevoie de 600-700 de muncitori, din care o bună parte oameni de înaltă calificare, de exemplu sudori. Ca să putem acoperi acest necesar, vom lucra cu parteneri”, a precizat directorul general al grupului Romelectro.

Echipamentele principale şi ingineria de bază vor fi furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro se va ocupa de lucrările de construcţii – montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare.

Gigantul american General Electric a anunţat marţi că a câştigat licitaţia organizată de consorţiul Duro Felguera (DF Energy) – Romelectro pentru furnizarea tehnologiei de bază a noii centrale termoelectrice, scrie News.ro.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *