Președintele Joe Biden a anunțat, la Summitul G7, sprijin financiar pentru dezvoltarea reactorului modular mic în România

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Președintele Joe Biden a anunțat, la Summitul G7, sprijin financiar pentru dezvoltarea reactorului modular mic în România
  • Până la 275 milioane dolari de la SUA şi parteneri multinaţionali. US EXIM şi DFC au emis Scrisori de Interes pentru 4 miliarde de dolari

Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden a anunțat astăzi, la Summitul G7, sprijin financiar, public-privat, pentru dezvoltarea reactorului modular mic (SMR) din România, de la Doicești, în valoare de 275 milioane de dolari, din partea SUA, Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite, plus emiterea a două scrisori de interes din partea U.S. International Development Finance Corporation (DFC) și U.S Export-Import Bank (EXIM), în valoare totală de 4 miliarde de dolari, respectiv 1 miliard DFC și 3 miliarde EXIM Bank.

Peste 4 miliarde de dolari! O finanțare record pentru dezvoltarea proiectului SMR în România, susține Virgil Popescu, ministrul Energiei.

SN Nuclearelectrica salută anunţul făcut de Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7: Statele Unite ale Americii şi parteneri multinaţionali publici şi privaţi din Statele Unite, Japonia, Republica Corea şi Emiratele Arabe Unite, intenţionează să finanţeze cu până la 275 milioane de dolari Proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, sumă care include şi o scrisoare de interes de la U.S. Export-Import Bank (EXIM) în valoare de până la 99 milioane USD ca parte a programului EXIM Engineering Multiplier.

De asemenea, U.S. Export-Import Bank (EXIM) şi U.S. International Development Finance Corporation (DFC) au emis Scrisori de Interes în vederea sprijinului financiar potenţial de până la 3 miliarde de dolari, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru dezvoltarea proiectului.

Finanţarea proiectului SMR din România se încadrează în acţiunile concrete ale Parteneriatului pentru Infrastructură Globală şi Investiţii (PGII), care mobilizează 600 miliarde de dolari până la nivelul anului 2027 pentru proiecte de infrastructură la nivel global, se precizează într-un comuncat al SNN.

“Nuclearelectrica salută intenţia de finanţare anunţată în cadrul G7, un exemplu de cooperare internaţională pentru implementarea la scară largă a proiectelor energetice cu impact în siguranţa energetică şi reducerea amprentei de carbon.

Suntem mandri să poziţionăm România pe harta strategică de dezvoltare a proiectelor energetice nucleare. Este un merit pe care România şi l-a câstigat prin cei peste 26 ani de operare în siguranţă, la cele mai inalte standarde de excelentă a centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda, prin cei peste 50 ani de dezvoltare a industriei nucleare din România, prin rigurozitatea reglementatorului CNCAN, prin excelentă în pregatire în inginerie şi operare nucleară a sistemului de învaţamânt românesc, şi prin leadership-ul întregii echipe Nuclearelectrica. Suntem mândri că România va fi a doua ţară după SUA şi prima din Europa care va dezvolta o centrală NuScale VOYGR™ cu reactoare modulare mici şi că proiectul nostru a câstigat încrederea şi susţinerea celor mai importante instituţii financiare din lume, precum şi a Preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi a Guvernului American, şi a partenerilor din Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite” , declară Cosmin Ghiţă, Director General SN Nuclearelectrica SA.  

“Suntem mândri că Nova Power & Gas, companie a Grupului E-INFRA, este parte într-un proiect atât de important cum este cel de la Doicești-România, un proiect de înlocuire a unei centrale vechi pe cărbune cu cea mai modernă tehnologie în domeniul centralelor nucleare – Small Modular Reactors (SMR). Suntem foarte bucuroși de anunțul făcut azi de Presedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, cu privire la proiectul SMR de la Doicești.  Alături de partenerii noștri americani și români, NuScale și Nuclearelectrica, suntem încrezători că vom livra acest proiect în termenul propus”, a afirmat Teofil Mureșan, CEO E-INFRA.

Partenerii angajaţi în finanţarea proiectului reactoarelor modulare mici din România sunt: Banca pentru Cooperare Internaţionala a Japoniei, DS Private Equity Corea, EXIM Bank Romania, SN Nuclearelectrica SA, Nova Power & Gas SRL, ENEC Emiratele Arabe Unite, DFC si US EXIM. Implicarea ENEC în proiectul SMR din România, prin contribuţie în natură cu experţi în nuclear, reprezintă prima acţiune dedicată dezvoltării energiei nucleare în cadrul Parteneriatului US-UAE pentru Accelerare a Energiei Curate (PACE), lansat în noiembrie 2022, al cărui scop este dezvoltarea a 100 GW de energie curată până în 2035. De asemenea, este o primă măsură de colaborare ca urmare a Memorandumului de Înţelegere (MoU) semnat de SN Nuclearelectrica şi ENEC în martie 2023.

Despre Proiectul SMR din România

România, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), este prima ţară din Europa şi a doua după Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGRTM cu 6 module şi o putere instalată de 462 MWe.

În prezent, RoPower şi NuScale realizează prima etapă a studiului FEED (Front-End Engineering and Design) care constă într-o serie de activităţi şi studii iniţiale de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doiceşti, estimarea calendarului şi costurilor specifice proiectului din România.

Amplasamentul de la Doiceşti a fost selectat preferat, în conformitate cu toate standardele internaţionale şi naţionale, în mai 2022, în urma unui studiu realizat cu un grant în valoare de 2.1 milioane dolari, oferit de USTDA care a identificat potenţiale amplasamente pentru dezvoltarea unor centrale de tip SMR. În cadrul studiului FEED sunt aplicate de asemenea recomandările AIEA, în urma misiunii AIEA Site and External Events Design (SEED), desfăşurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.

Sprijinul financiar anunţat în cadrul G7 va susţine finalizarea studiului FEED (etapa a 2a) care constă în activităţi de caracterizare în detaliu ale amplasamentului, activităţi de obţinere a autorizaţiilor, activităţi de licenţiere şi reglementare, realizarea calendarului detaliat al proiectului, planificarea bugetară pentru execuţia proiectului, şi pregătirea pentru achiziţia materialelor cu ciclu lung de fabricaţie.

“Fiind a doua ţară dupa SUA care implementează tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a companiei americane NuScale, România va obţine o poziţie de lider şi multiple beneficii socio-economice: are potenţialul de a deveni o bază pentru producţia şi asamblarea componentelor SMR şi un centru de pregătire şi formare a viitorilor operatori şi specialişti prin lansarea recentă a Centrului E2 de la Universitatea Politehnica Bucuresti. România se alatură unui demers internaţional de asigurare a capacitaţilor energetice necesare pe termen lung, având expertiză în operare şi recunoaştere internaţională ca fiind unul dintre cei mai performanţi operatori din lume. Vom dezvolta în România un proiect sigur, eficient, performant, care va fi în acelaşi timp un exemplu de cooperare internaţională”, spune Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *