Finanțarea Nuclearelectrica pentru proiectele Unităților 3 și 4 Cernavodă și a reactorului modular mic: Împrumuturi de 400 milioane lei pentru Energonuclear și 760 milioane lei pentru RoPower Nuclear, convertibile în aport la capitalul social

Publicat pe Categorii Business, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Finanțarea Nuclearelectrica pentru proiectele Unităților 3 și 4 Cernavodă și a reactorului modular mic: Împrumuturi de 400 milioane lei pentru Energonuclear și 760 milioane lei pentru RoPower Nuclear, convertibile în aport la capitalul social

Nuclearelectrica va finanța filiala Energonuclear și compania de proiect RoPower Nuclear pentru Proiectul Unităților 3 și 4 Cernavodă, respectiv Proiectul Reactoarelor Modulare Mici.

În proiectul de buget de venituri și cheltuieli pentru 2024, ce va fi supus aprobării acționarilor, SNN prevede o finanțare a S.C. Energonuclear S.A., filială deținută în proporție de 100%, compania de proiect pentru Proiectul Unităților 3 și 4 prin acordarea unui împrumut de până la 400 milioane lei, împrumut convertibil în aport la capitalul social.

SNN mai prevede o finanțare a S.C. RoPower Nuclear S.A., companie în cadrul căreia SNN deține o participație de 50%, compania de proiect pentru Proiectul Reactoarelor Modulare Mici / Small Modular Reators (“SMR”), prin aport la capitalul social de până la 225 milioane lei și împrumut convertibil în aport la capitalul social de până la 535 milioane lei.

Aceste finanțări se vor acorda de catre SNN în tranșe, cu obținerea avizelor și aprobărilor corporatiste necesare, se precizează în nota privind fundamentarea proiectului de Buget de Venituri și Cheltuieli al Nuclearelectrica pe anul 2024.

Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă, aspecte relevante prezentate în raportul trimestrial al administratorilor:

  • În data de 31 martie 2023 a fost adoptata Legea nr. 74 pentru aprobarea semnării Acordului de sprijin dintre statul român și Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. privind Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă.
  • În data de 9 iunie 2023 a fost semnat Acordul de sprijin între Statul român – Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Transporturilor – și Nuclearelectrica, în vederea dezvoltării Proiectului strategic national Unitățile 3 șă 4 CNE Cernavoda.

Prin semnarea Acordului de sprijin, statul român s-a angajat să realizeze demersurile necesare pentru finanțarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă inclusiv prin: acordarea de garanții de stat finanțatorilor proiectului, în cadrul oricăror acorduri sau memorandumuri interguvernamentale de sprijin sau în afara unor astfel de acorduri; implementarea schemei de tip „Contracte pentru diferență”; aportul în natură prin cantitatea de apă grea și de octoxid de uraniu aferent primei încărcături de combustibil nuclear, apa de răcire pentru funcționarea celor 2 unități nucleare și finalizarea liniilor de transport a energiei electrice necesare în scopul racordării la Sistemul Energetic Național și evacuarea energiei electrice produse în cele două unități nucleare.

  • În data de 19 septembrie 2023, Ministrul Energiei si resurselor Naturale din Canada, alături de Ministrul Energiei din România, au anunțat decizia Canadei de a sprijini dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4, cu 3 miliarde de dolari canadieni.

Dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR)

  • În data de 12 mai 2023, SN Nuclearelectrica SA și Universitatea Politehnica din București au anunțat lansarea primului Centru de Explorare a Energiei NuScale (Centrul E2), care găzduieste simulatorul camerei de comanda pentru centrala cu reactoare modulare mici VOYGRTM NuScale.
  • În data de 20 mai 2023, Statele Unite ale Americii și parteneri multinaționali publici și privati (din SUA, Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite) au anunțat intenția de a finanța cu până la 275 milioane dolari Proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România.
  • De asemenea, U.S. Export-Import Bank (EXIM) și U.S. International Development Finance Corporation (DFC) au emis Scrisori de Interes în vederea sprijinului financiar potențial de până la 3 miliarde de dolari, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru dezvoltarea proiectului SMR.
  • Pe 29 septembrie 2023, SNN și NuScale Power au anunțat aprobarea de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a Documentului Bază de Autorizare (Licensing Basis Document – LBD) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale, dotată cu reactoare modulare mici (SMR). Acest dpcument permite traniția către următoarele etape ale proiectului, deoarece stabileste bazele pentru inițierea celei de-a doua faze a studiului de proiectare și inginerie (FEED). Aprobarea Documentului Bază de Autorizare de catre CNCAN oferă un plan de autorizare pentru îndeplinirea etapelor critice ale proiectului – amplasarea, construcția, punerea în funcțiune și exploatarea, susțin reprezentanții Nuclearelectrica.

Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *