Fitch atribuie Transelectrica un rating pe termen lung BBB cu perspectivă stabilă. Corina Popescu, Președinte Directorat: Ne focusăm pe investiții, analizăm evoluția lucrărilor pentru a impulsiona realizarea planului

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Fitch atribuie Transelectrica un rating pe termen lung BBB cu perspectivă stabilă. Corina Popescu, Președinte Directorat: Ne focusăm pe investiții, analizăm evoluția lucrărilor pentru a impulsiona realizarea planului

Agenția internațională de rating de credit Fitch a acordat pentru prima dată Transelectrica ratingul BBB pentru datoriile pe termen lung, cu perspectivă stabilă.

Prezenta opinie de rating de credit vine ca o recunoaștere față de eforturile companiei de a atinge excelența operațională și pentru abordarea responsabilă față de mediul de afaceri în care operează, se precizează într-un comunicat al companiei, semnat de Corina Popescu, Președinte Directorat, transmis Bursei de Valori București.

“Statul român deține o participație de 59% la Transelectrica. Aproximativ 18% din datoriile Transelectrica sunt garantate de stat, dar sunt credite moștenite, care ajung la maturitate în 2018 și 2020. Obligațiile contractuale existente și absența neîndeplinirii încrucișate a obligațiilor, sau a garanțiilor asupra datoriilor companiei-mamă creează o legătură suficient de slabă între compania-mamă și subsidiară. Acest lucru permite plasarea Transelectrica cu o treaptă deasupra ratingului suveran”, susține Fitch Ratings, în raportul transmis BVB.

Totodată, se evidențiază că Transelectrica are planificate investiții în rețea de peste 5 miliarde de lei până în 2025 și se atrage atenția că obligația de a distribui la bugetul de stat o cotă de minimum 90% din profitul net sub formă de dividende pune presiune asupra lichidităților companiei.

“Ne focusăm pe investiții, lucrăm la o analiză asupra modului în care se desfășoară lucrările pentru a impulsiona realizarea planului de investiții. Căutăm să găsim soluțiile optime pentru deblocarea proiectelor de linii aeriene. În acest sens, colaborarea noastră cu Ministerul Economiei este foarte bună”, a declarat Corina Popescu, Director General al Transelectrica, la Conferința Focus Energetic. Instalațiile companiei fac parte din domeniul public al statului și pentru liniile aeriene este nevoie de exproprieri, pentru terenurile pe care sunt instalați stâlpii. Probleme sunt și pentru instalaţiile care trec prin zone  împădurite.

„ Investiţiile companiei se vor concentra pe finalizarea proiectelor demarate. Cel mai avansat  este, potrivit Corinei Popescu, proiectul cu Serbia, linia Reșița-Pancevo. „Sperăm ca la sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor să avem linia pusă în funcțiune. De asemenea, suntem implicaţi în proiecte și pe celelalte două granițe, cu Ucraina și Republica Moldova”, a precizat oficialul Transelectrica.

Transelectrica a comunicat un profit net de 71,05 milioane de lei în primul trimestru din acest an, în scădere cu 28% comparativ cu perioada similară a anului preceden, evoluţie determinată în principal de scăderea veniturilor din serviciul de transport al energiei electrice.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *