INTERVIU Florian Pop, Directorul General Rompetrol Rafinare, despre schimbul de generații: Este un proces de durată, care necesită fonduri și resurse importante pentru pregătirea viitorilor specialiști. Încurajăm tinerii să lucreze în rafinăria Petromidia

Publicat pe Categorii Esential, Interviuri InvesTenergy, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Esential INTERVIU Florian Pop, Directorul General Rompetrol Rafinare, despre schimbul de generații: Este un proces de durată, care necesită fonduri și resurse importante pentru pregătirea viitorilor specialiști. Încurajăm tinerii să lucreze în rafinăria Petromidia

“Schimbul de generații este un proces de durată, care necesită fonduri și resurse importante pentru pregătirea viitorilor specialiști și asigurarea strategiei pe termen lung a rafinăriei Petromidia, în linie cu tendințele internaționale în domeniu, la care suntem foarte atenți”, afirmă Florian Pop, Director General Rompetrol Rafinare.

“În momentul de față, avem alături peste 60 de colegi care se pot mândri cu peste 40 de ani de lucru pe platforma Petromidia, fiecare. Vârstă medie pe platforma Petromidia este de circa 45 ani și ne-am propus ca, prin ample programe dedicate tinerilor, să îi atragem și să îi încurajăm să își dezvolte o carieră în cadrul Rompetrol”, ne spune Florian Pop, activ în Rompetrol din 2001, fiind unul dintre oamenii care au crescut constant în rafinăria Petromidia.

Interviu cu Florian POP, Director General Rompetrol Rafinare

Rafinăria Petromidia aniversează 45 de ani de la punerea în funcțiune. La mulți și prosperi ani! Care este povestea rafinăriei, cum a evoluat astfel încât să devină cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne și complexe din regiunea Mării Negre?

– În această perioadă, de 45 de ani, rafinăria Petromidia a procesat circa 150 de milioane de tone de materii prime, din care aproximativ 80 de milioane în perioada 2007 și până în prezent.

Anul 2007 a fost, cu siguranță, un moment definitoriu pentru ce reprezintă astăzi Petromidia, evoluția și dezvoltarea rafinăriei fiind asigurată prin preluarea făcută de compania de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas. Anual, între 60% și 75% din totalul țițeiurilor procesate provin din Kazahstan, în funcție de rețeta de preluare (țiței KEBCO – Kazakhstan Export Blend Crude Oil și CPC – Caspian Pipeline Consortium) și de randamentele de produse dorite.

Putem spune că ultimii 17 ani reprezintă noua eră din povestea Petromidiei, cu investiții de peste un miliard de dolari doar în rafinăria din Năvodari, programe de investiții ample, facilități conexe care susțin direct activitatea din rafinărie – terminal marin offshore, rampe automatizate de încărcare, parcul de rezervoare, etc.

Toate acestea au creat premisele ca Petromidia să devină cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne și complexe din regiunea Mării Negre.

Un rol foarte important îl reprezintă și menținerea și dezvoltarea rafinăriei Vega, care preia o parte din semifabricatele livrate de Petromidia și le transformă în produse speciale, precum bitum, hexan, solvenți, combustibil de încălzire.

Cum s-a reușit atingerea acestor rezultate? Când vă adresez această întrebare mă gândesc la Oameni, la angajații din rafinărie și din întreaga companie…

– Într-adevăr, în spatele evoluției sunt oamenii, care cu pasiunea și implicarea lor, care au dus Petromidia într-o etapă superioară de funcționare și dezvoltare a activităților, de aliniere a producției la cererea de produse petroliere, de integrare de noi tehonologii sau de reducere a impactului și creștere a gradului de protejare a mediului.

Împreună, am reușit să atingem a patra revoluţie industrială – Industry 4.0, prin implementarea şi adoptarea soluţiilor digitale, a inteligenţei artificiale pentru creşterea profitabilităţii, a controlului mai riguros al produselor obţinute, dar şi a stabilităţii în operare a instalaţiilor şi a fluxurilor tehnologice. Cei care au construit și pornit această rafinărie, cărora le datorăm atât de multe, au ieșit la pensie, dar nu înainte să dea o mână de ajutor, în calitate de mentori în formarea viitorilor specialiști. Prin experiență și pricepere, au contribuit cu informații și sugestii tehnice pentru viitoarele investiții.

Cum se realizează schimbul de generații la Petromidia?

– Schimbul de generații este un proces de durată, care necesită fonduri și resurse importante pentru pregătirea viitorilor specialiști și asigurarea strategiei pe termen lung a rafinăriei, în linie cu tendințele internaționale în domeniu, la care suntem foarte atenți. În momentul de față, avem alături peste 60 de colegi care se pot mândri cu peste 40 de ani de lucru pe platforma Petromidia, fiecare.

Vârstă medie pe platforma Petromidia este de circa 45 ani și ne-am propus ca, prin ample programe dedicate tinerilor, să îi atragem și să îi încurajăm să își dezvolte o carieră în cadrul Rompetrol.

La începutul lunii ianuarie 2024, numărul total al angajaților din cele două rafinării, era de 1.143 persoane, numărul acestora scăzând până la finele lunii iunie la 1.115 persoane.

Avem colaborări cu unități de învățământ (licee tehnice, universități de profil), am pus bazele unei clase duale cu liceul Lazăr Edeleanu Ploiești, ne implicăm și oferim stagii de practică tinerilor din învățământul tehnic din Constanța și continuăm programul de instruire dedicat studenților și absolvenților de studii superioare în domeniul tehnic. Ajuns la cea de-a 24-a ediție, programul se derulează în perioada august – septembrie, și ne putem mândri cu unul dintre cele mai performante stagii de acest gen din România, care a sprijinit direct pregătirea a peste 1.700 de persoane, sute dintre acestea activând și susținând industria energetică din România.

Cei 92 de studenți și absolvenți de studii superioare din acest an vor fi susținuți de 60 de angajați Rompetrol cu rol de mentori, care se vor asigura că aceștia vor acumula cât mai multe informații noi, respectiv le vor fundamenta pe cele deja deprinse în timpul studiilor. Încercăm să-i motivăm pe toți cei care participă, atât prin conceptul de stagiu de practică plătit, cât și prin șansa reală de a ne deveni colegi. La finalul lunii septembrie, o parte dintre participanți, care au arătat rezultate concrete în timpul instruirii, vor fi selectați și ofertați pentru începerea unei cariere în cadrul Grupului KMG Internațional (Rompetrol).

De ce ar dori absolvenții de studii superioare tehnice să vină să lucreze în compania Rompetrol Rafinare, respectiv în cele două rafinării Petromidia și Vega?

– Toți angajații companiei noastre, dar și ceilalți colegi din companiile care fac parte din Grupul KMG International, beneficiază de salarii și bonusuri competitive pentru industria de profil și economia națională, în acord cu funcția, responsabilitățile și criteriile de performanță individuale și organizaționale.

La acestea se adaugă și beneficii precum tichete de masă, bonusuri de vacanță, plata orelor suplimentare și diurne, zile suplimentare de concediu de odihnă, asigurări de viață și medicale, acces la sistemul medical privat (pachet medical) și tarife speciale de abonament pentru membrii familiei, acces la programe de formare, zile libere și sprijin financiar pentru evenimente personale, concediu de studii, sprijin financiar pentru școlarizarea copiilor, transport, program flexibil și hibrid (dacă activitatea de muncă permite) și chiar discount la combustibil în benzinăriile Rompetrol.

Vă mulțumesc.

Florian Pop este Directorul General al Rompetrol Rafinare din septembrie 2023, rol din care continuă să implementeze pilonii de bază ai strategiei companiei, prin păstrarea unui trend operațional pozitiv, cu respectarea tuturor normelor de siguranță în exploatare.

Pop este în Rompetrol din 2001, fiind unul dintre oamenii care au crescut constant în rafinăria Petromidia, ajungând să fie un om pivotal în implementarea pachetului investițional prin care s-a construit și instalația de Hidrocracare Blândă, al cărei prim șef de instalație a fost.

Anterior funcției de Director General, Florian Pop a fost Director de Dezvoltare și Servicii, poziție-cheie în Rompetrol Rafinare, din care a coordonat departamentele de management ale proiectelor, bugetare, estimare costuri şi a gestionat programul de dezvoltare a rafinăriilor Petromidia şi Vega.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *